Türkiye'de Yapabileceğiniz 8 Çılgın Aktivite, Türkiye

Türkiye'de Yapabileceğiniz 8 Çılgın Aktivite

2 Yorum

Yapmadan Dönme Arzu Aksaya

Türkiye'de Yapabileceğiniz 8 Çılgın Aktivite
Kendi ülkemiz olduğu için söylemiyoruz, her köşesi ayrı güzel, ayrı gizemli Türkiye'nin. Dağı, denizi, güneşi, insanı ve nice nicesiyle keşifleri hala bitmiş değil. Sakinlik istiyorsanız veriyor, aksiyon istiyorsanız sunuyor. "Hayatıma biraz adrenalin serpişsin, bir çılgınlık yapayım, yaşadığıma değsin" diyorsanız önünüze yüzlerce seçenek çıkarıyor. Biz sadece bu çılgınlıkların birazına değindik. Gerisi uzun bir liste ve soluklandıkça birlikte ekleriz dedik. Var mısınız dağlara tırmanmaya, denizlere dalmaya, dalgalarla yarışmaya ve biraz da uçmaya?

1 - Rize'de Kaçkarların Zirvesine Tırmanmak

kaçkarlarda tırmanışEkstrem sporlardan hoşlananların çok iyi bildiği bir adres olan Kaçkarlar 3937 metre. Türkiye'nin en yüksek dördüncü zirvesi olan dağların dünyaya en tepeden bakan yerinde ise "başardım" diyenlerin imzaladığı bir zirve defteri var. Özgürlüğün anlamını, sebatın değerini ve onca engebeyi aşıyor olmanın verdiği özgüveni iliklerinize kadar hissedeceğiniz dağ yolları güzel memleketimizin en çılgın rotalarından. Kah bulutların arasında bir patika açılıyor yürüyorsunuz kah karşınıza dik bir kaya çıkıyor tırmanıyorsunuz. Uyku tulumu içinden milyonlarca yıldız izliyor, yükseklerde onca çiçek nasıl açmış şaşırıyorsunuz. Ve birden bir şarkı takılıyor dilinize ve başlıyorsunuz söylemeye, "benim meskenim dağlardır dağlar…"

Kaçkarlar'da Tırmanış Turu: Kaçkarlara çıkmak için Bukla Tur gibi profesyonel firmalar tur düzenliyorlar. Konaklama dahil bir haftalık program için ödeyeceğiniz ücret ise 2020 güncellemesiyle 2950 TL'den başlıyor.

2 - Kaş'ta Tüplü Dalış Yapmak

kaşta dalışBalıkların bu kadar sakin olmasının sebebi derinlerin mavilik sarhoşluğu olabilir mi? Derinler derken suyun altında başka bir dünya gizleyen Kaş'tan bahsediyoruz. Mavisiyle de ayrı bir yere koyduğumuz bu güzide ilçemizde tüple dalış yapmak özel, güzel ve çılgın bir deneyim. Derininde dik durup yürüyemediğiniz ve uçar gibi süzüldüğünüz Kaş denizinin dalış için tercih edilen en bilindik yerleri ise Kanyon denilen bölge. Bölgeyi heyecanlı kılan da olduğu yerde 70 yılı devirmiş bir Yunan batığı. Çoğu kıyıya yakın olan dalış noktalarında aslan balıklarından baraküda balığına ve büyük kaplumbağalara kadar birçok deniz canlısı görmek de mümkün. Üstelik dalmak için profesyonel olmanıza da gerek yok.

Kaş'ta Tüplü Dalış Nasıl Yapılır?: Kaş Deepist Diving'in uzman rehberleriyle su altındaki cennetle tanışabilir, 5 metreden başlayan deneme dalışlarına katılabilirsiniz. 2020 dalış ücretleri 300 TL'den başlıyor ve eğitim almak isterseniz bu tutar giderek yükseliyor.

3 - Babadağ'dan Paraşütle Atlamak

fethiyede yamaç paraşütüYamaç paraşütü ülkemizin pek çok bölgesinde yapılsa da Fethiye Babadağ bu işin ilklerinden. Siz gökyüzünde süzülürken altınızda ışıl ışıl parlayan Ölüdeniz'in aslında nasıl da canlı bir deniz olduğunu, "istikbal göklerdedir" cümlesinin nasıl da dolu bir cümle olduğunu ve size "muhteşem hissedeceksin" diyenlerin nasıl da haklı olduğunu düşündüren bir yer de diyebiliriz pekala. Adrenalinin en saf halini hissedeceğiniz ayaklarınızı yerden kesen bu çılgın deneyim için de profesyonelliğe gerek yok. Lisanslı pilotlar kanadınız, rüzgar da yoldaşınız oluveriyor.

Fethiye'de Yamaç Paraşütü Nerede Yapılır?: Dilerseniz bölgede uzun yıllardan bu yana hizmet veren Skywalkers Paragliding'in uzman kadrosuyla bu deneyimi edinebilirsiniz. 25 – 30 dakika süren bu gökyüzü gezintisi için belirlenen 2020 fiyatı ise 450 – 500 TL arasında değişiyor. Size sadece anın tadını çıkarmak kalıyor.

4 - Munzur Çayı'nda Rafting Yapmak

munzurda raftingSon yılların en yeni keşiflerinden biri de Tunceli ve sahip olduğu doğal değerler. Tunceli – Ovacık arasındaki 42.000 hektarlık alan 1971 yılından bu yana Milli Park niteliğinde. Munzur Çayı da bu bölge içindeki Munzur Dağı'ndan geçerek Fırat'a dökülen 140 km uzunluğunda bir akarsu. Çayın 36 km'lik kısmı uluslararası bir rafting parkuru olup raftingcilerin uğrak yerlerinden. Dağdaki karın erimeye başladığı Mayıs – Temmuz arası nehrin en coşkulu aktığı dönemlerken, sulara karşı kürek çekmek de sizin coşkunuzu artırıyor. Muhteşem bir doğa fonunda kendinizi suyun akışına bırakmak ve mücadele ederek hedefe varmanın hazzı ise tartışılmaz. En kolay rafting parkurları 1. dereceden başlayıp en zor olarak nitelenen 6. dereceye kadar gidiyor. Tabii ki hiç şakası olmayan bir nehirde yalnız kalmıyor ve işin uzmanlarınca yönlendiriliyorsunuz.

Munzur'da Ranfing Nerede Yapılır?: Bu deneyimi Munzur Rafting'le yaşamak isterseniz fiyatlar 100 TL'den başlıyor.

5 - Kapadokya Semalarında Balonla Uçmak

kapadokya balonNe mutlu ki mavimiz yeşilimiz tam, bir de üstüne masal şehri Kapadokya'mız var. Atların koştuğu vadileri, gizem dolu yeraltı şehirleri ve peribacaları kadar her sabah gün ağarmadan göklerde gezinmeye başlayan balonlarıyla da meşhur Kapadokya. Yükseklik korkunuz varsa havalandıktan ve kuşbakışı bir cenneti seyre daldıktan sonra unutuyorsunuz. Günün ilk ışıklarıyla renkten renge giren vadilerin üzerinden geçip, adeta bir mantar tarlasını andıran peribacalarıyla selamlaşıyorsunuz. Ve elbette ki gökyüzünde uçuşan yüzlerce balonun arasında yapıyorsunuz bunu.

Kapadokya Balon Turu: Hem gökyüzünü hem de yeryüzünü seyretmeye doyamadığınız Kapadokya balon turu ülkemize has güzellikler ve çılgınlıklar listesinde sağlam bir tahta oturanlardan. Uzman pilotlar eşliğinde ve yılın her döneminde yapabiliyorsunuz. Kapadokya Balloons, bölgede kurulan ilk firmalardan olup, 2020 için belirlenen tur ücreti 200 Euro'dan başlıyor.

6 - Ilgaz Dağı'nda Zipline Yapmak

ılgaz ziplineZipline yüksek bir noktayla daha alçakta bir nokta arasına gerilmiş çelik halat veya iplerle kaymak demek. Ama bu ipler metrelerce yüksekte, bir ormanın veya coşkun bir nehrin üzerine gerilince "adrenalinine güvenen yapsın" denilecek bir ekstrem spor oluveriyor. Dağı, ormanı ve akarsuyu bol memleketimizde de başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere birçok yerde zipline yapılıyor. Erzurum'da Tortum Gölü, Artvin'de Çoruh Nehri, Kaş'ta Akdeniz derken hepsi "gel" diye el ediyor. Ama Ilgaz Dağı'nın yeri ayrı, çünkü Türkiye'nin kay kay zor biten en uzun hattı burada bulunuyor. 640 metre uzunluğundaki bu hat tam 25 metre yükseklikte. Aşağıda ise derin bir vadi ve ormanlar size göz kırpıyor.

Ilgaz'da Zipline Nerede Yapılır?: Zipline'a Çankırı'da Kadınçayırı Tabiat Parkı içindeki tesisten binebiliyor ve ortalama 100 TL gibi bir ücret ödüyorsunuz.

7 - Antik Likya Yolu'nda Yürümek

likya yolu yürüyüşüYürümeyi öyle basite indirgemeyin. Likya Yolu derken 535 km giden ve neredeyse bir ay süren bir yürüyüşten bahsediyoruz. Öyle sahilde, caddede değil dünyanın en güzel yolundan hem de eskiden kralların, kraliçelerin geçtiği antik bir yoldan yürüyeceksiniz bu rotada. Likya yolu Muğla Fethiye'den başlıyor, Antalya'da sona eriyor. Ayakkabınız ve yol arkadaşınız sağlamsa yeterli, manzara ise garanti. 2007 yılında ülkemizin en güzel manzarası seçilen Gelidonya Feneri ve Ölüdeniz'i göreceksiniz yürürken. Bu da yetmez derseniz Faralya ve Kelebekler Vadisi gelecek ardından. Bazen çadırda, bazen bir motelde ya da bir köy evinde konaklama deneyimi de cabası. Likya Yolu'na her yıl yeni rotalar eklendiğini ve her yolda da sizi eşsiz bir deneyimin beklediğini söylemeden geçmeyelim.

Likya Yolu Yürüyüşü Nereden Başlar?: Eğer profesyonel bir yönlendirme isterseniz, Artemis Outdoor gibi birçok şirketin tur düzenlediği bölgede 4 günlük bir program için belirlenen 2020 fiyatı ortalama 1875 TL civarında.

8 - Akyaka'da Kitesurf Yapmak

akyakada kitesurfAkyaka upuzun bir koy. Denizi sığ, ancak çok uzaklaştığınızda derinleşiyor. Çoğu zaman esintili, rüzgar ölçüsünü hiç bozmuyor. Ve Akyaka'nın bu durumu kiteboard ya da diğer adıyla kitesurf yapmak için ideal. Peki kitesurf'un çılgınlıkla ne ilgisi var diyorsanız, vücudunuza bağlı bir uçurtmanın peşinden suda kayıp gitmek gibi bir tecrübeyi hiç yaşamadınız demektir. Ufak dalgaların üzerinden zıplamak ve rüzgara direnip tahtanın üzerinde ayakta kalmak tıpkı yaşama sanatı gibi bir şey! Yeter ki doğru rüzgara denk gelin ve düşmemek için var gücünüzle direnmeyi bilin.

Akyaka'da Kitesurf Eğitimi: Kitesurf'ün tekniğini öğrenmek ve geliştirmek için bölgede aktif eğitim veren kurslar var. Kite Excite Sörf Okulu Gökova da bu kurslardan biri ve 3 günlük eğitim paketleri 2020 güncellemesiyle 1500 TL'den başlıyor.

2 Kullanıcı Yorumu
  • Tarihe Göre Listele
  • En Faydalılar
2
/

-

Tuz gölünde runfiresaltlake koşusuna katılmak ve sonsuz beyazlıkta koşmak.

  • Faydalı buldum (0)
  • Faydalı bulmadım (0)
2
/

-

O değilde balona binmek neden bu kadar pahalı 200 Euro kaç lira haberiniz varmı kardeş o parayla en güzel başka şeylerde yapılır nerden baksan 2ila iki buçuk bin yapiyo??bence bukadar abartılı olmamalı hem Euro ne ya Türkiye deyiz dıştan gelene yuro yap kendi vatandasina TL haksizlik oluyo yuro yapmanız.tl yaparsanız demekki 3binden assagi olmicak hemde 1 kişi???

  • Faydalı buldum (0)
  • Faydalı bulmadım (0)
Son İncelenenler
E-mail bültenimize abone ol. Türkiye'yi bizimle keşfet :)