Tarih Tutkunlarına Özel Dalış Alanları

Tarih Tutkunlarına Özel Dalış Alanları

Paylaş
Burak Delibacak  
Eklenme: 23 Haziran 2021
 • Son Güncellenme: 21 Ağustos 2023
Tarih Tutkunlarına Özel Dalış Alanları

Müzeler ve antik kentler, tarihe meraklı gezginlerin gözünde bilgi alabilecekleri en önemli kaynaklar olarak öne çıkıyor. Ancak çok sayıda medeniyete yurt olmuş Anadolu’nun tarihini yakından tanımak adına sadece karadaki mekânlar ile sınırlı kalmamak gerektiğini düşünüyorum. Zira ülkemizi çevreleyen denizlerde en az karadakiler kadar değerli ve tarihin farklı dönemlerine ışık tutan tarihi kalıntılar bulunuyor. Bu kalıntıların en önemlilerini görmek için aşağıda sıraladığım noktalarda dalış yapabilirsiniz.

{ad:0}

1 - Limanağzı – Kaş

Tarih Tutkunlarına Özel Dalış Alanları

Kaş, dalış konusunda Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden bir tanesi. Antalya’nın en batıdaki ilçesindeki alanlar, daha çok zengin ekosistemleri ile ön planda yer alıyor. Ancak içlerinde Limanağzı gibi bünyesinde tarihi batıkları barındıran dalış bölgeleri de bulunuyor. Kaş’ın merkezine yakın konumdaki Limanağzı’nda iki farklı bölgeye yoğunlaşabilirsiniz. Dilerseniz 23 metre derinlikteki Osmanlı batığına dalış yapabilirsiniz. Alternatif olarak deniz canlılarına güvenli üreme alanı oluşturmak amacıyla batırılan C47 Dakota model uçağın bulunduğu noktayı tercih edebilirsiniz.

{search:kas-otelleri,Kaş Otelleri}

2 - Uçanbalık Bankosu – Kaş

Tarih Tutkunlarına Özel Dalış Alanları

Kaş tatiliniz esnasında hikâyesi olan bir batığa dalış yapmak isterseniz, rotanızı Uçanbalık Bankosu’na çevirebilirsiniz. Bölge adını Meis’e yönelik bombardıman görevine katılan; ancak bu esnada uçaksavar ateşine maruz kalıp düşen SM79 model uçaktan alıyor. Birçok balık türüne yuvalama alanı işlevi gören batık, özellikle sualtı fotoğrafçılığı ile ilgilenenleri kendisine çekiyor. Yalnız batığın bulunduğu bölgede şiddetli akıntılar oluşabiliyor. Dolayısı ile dalışa yeni başlamış kişiler için epey tehlikeli bir alan niteliği taşıyor.

3 - Osmanlı Çapası – Bodrum

Tarih Tutkunlarına Özel Dalış Alanları

Bodrum’da dalış yapılabilecek alanlar söz konu olduğunda genelde hemen akla büyüleyici güzellikteki Büyük Resif geliyor. Fakat bu yazımda ben sizlere, Bitez ve Akvaryum koyları arasındaki bölgede yer alan Osmanlı çapasından bahsetmek istiyorum. 22 metre derinlikte yer alan bu batığın 19. yüzyıldan kalma olduğu söyleniyor. Etrafında herhangi bir gemi kalıntısı olmaması hevesinizi sakın kırmasın. Çünkü çapa, yıllar içerisinde etrafındaki zengin ekosistem ile çok iyi biçimde bütünleşmiş. Bu sayede fotoğraf çekmek isteyenler burada kolaylıkla harika görüntüler yakalayabiliyor.

{search:bodrum-otelleri,Bodrum Otelleri}

4 - Monem Batığı – Çeşme

Tarih Tutkunlarına Özel Dalış Alanları

Ülkemizin en önemli su sporları merkezlerinden biri olan Çeşme, Türk karasularındaki en büyük batığa ev sahipliği yapıyor. Monem Batığı’nın popülaritesi de zaten büyük oranda Çeşme’nin bu özelliğinden kaynaklanıyor. Batığın bulunduğu bölgedeki vatoz sayısı, hiç yabana atılacak seviyede değil. Aslında Çeşme’de iki Osmanlı savaş gemisi batığı bulunuyor. Her iki geminin, Osmanlı-Rus Savaşı esnasında battıkları düşünülüyor. Fakat bu batıklara, tarihi niteliklerinden dolayı dalış izni verilmiyor. Umarım yakın zamanda bu kalıntılara inmek için de izin çıkar.

{search:cesme-otelleri,Çeşme Otelleri}

5 - 9 Eylül ve Alaybey Batıkları – Karaburun

Tarih Tutkunlarına Özel Dalış Alanları

İzmir’de tatil yaparken sadece Çeşme’deki dalış alanları ile yetinmek zorunda değilsiniz. Dilerseniz Ildırı üzerinden Karaburun’a geçip sualtı dünyasının zenginliğini keşfetmeye kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Üstelik burada, kentte deniz ulaşımının en önemli simgeleri haline gelmiş iki vapuru merkezine alan zengin ekosistemi tanıyabilirsiniz. Kullanım ömürlerinin sonuna gelen 9 Eylül ve Alaybey isimli vapurlar, bölgedeki deniz yaşamını canlı tutmak adına hayata geçirilen bir proje kapsamında batırıldı. Sonuç, beklentilerin ötesine geçti. Fakat dalış yaparken akıntı yoğunluğundan dolayı biraz dikkatli olmakta fayda var.

{search:karaburun-otelleri,Karaburun Otelleri}

6 - Çimenlik – Çanakkale

Tarih Tutkunlarına Özel Dalış Alanları

Tarih tutkunlarının ilgisini çekebilecek dalış alanlarından bahsederken, Çanakkale’yi elbette ayrı bir kategoride değerlendirmek gerekiyor. Çünkü boğazdaki neredeyse her koyda, tarihimiz için dönüm noktası niteliğindeki olaylara karışmış batıklar bulunuyor. Mesela Çanakkale’nin Çimenlik Kalesi’nin biraz açığında dalış yaptığınızda, HMS Irresistible tarafından 1915 yılında batırılan Alman torpido gemisine ait batığı yakından inceleyebilirsiniz. Batık, yalnızca 16 metre derinlikte ziyaretçilerini bekliyor. Yalnız boğaz trafiğinin yoğunlaştığı bir noktada bulunduğunu göz ardı etmemek gerekiyor.

{search:canakkale-otelleri,Çanakkale Otelleri}

7 - Morto Koyu – Çanakkale

Tarih Tutkunlarına Özel Dalış Alanları

HMS Majestic öyle bir gemiymiş ki Çanakkale’yi geçtiği takdirde İstanbul’un kolayca ele geçirilebileceği söyleniyormuş. Ancak bu fikir sadece söylemde kalmış. U-21 tipi bir Alman denizaltısı, bu kudretli gemiyi Seddülbahir’e yakın konumdaki Morto Koyu’nda batırmayı başarmış. Batık, güçlü akıntıların hâkimiyetindeki bir bölgede olmasına rağmen günümüzde Çanakkale’de en çok rağbet görülen dalış noktalarının başında geliyor. Üstelik gözetleme kulesi ve bacaları da dâhil olmak üzere birçok bölümü bütünlüğünü koruyor.

8 - Suvla Körfezi – Çanakkale

Tarih Tutkunlarına Özel Dalış Alanları

İngiliz Bakanlar Kurulu, Çanakkale’deki deniz ve kara savaşlarındaki başarısızlıkların ardından ordunun geri çekilmesine karar vermiş. Bu karar doğrultusunda geride bırakılacak beş büyük gemi, Türk ordusu tarafından kullanılamasın diye batırılmış. Günümüzde Suvla Körfezi’nin derinliklerinde yatan Lundy de bu gemilerden bir tanesiymiş. Kontrollü biçimde batırılması nedeniyle Lundy, sulara gömülmesinin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen halen daha bütünlüğünü koruyor. Öyle ki çoğu dalgıç, batığa ulaştıklarında büyük bir heyecan ile ilk olarak güvertesine ve kaptan köşküne yöneliyor.