Tarih Kokan Şehir: Floransa

Tarih Kokan Şehir: Floransa

Paylaş
Anonim  
Eklenme: 11 Ekim 2012
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Tarih Kokan Şehir: Floransa

İsmi ‘çiçekli bahçe’ anlamına gelen Floransa, Rönesans dönemi eserlerini çok iyi muhafaza etmiş bir şehir.

İtalyanca fiore (çiçek) kelimesinden türeyen Fiorentina ismi, zaman içinde Firenze’ye dönüşmüş. Türkçesi de Floransa olmuş. Çiçekli bahçe anlamına gelen Floransa’da, tüm evler kahverengi tonlarında. Panjurları ise kırmızı ve yeşil. Şehrin bu tekdüzeliği, Michelangelo Tepesi’ne çıktığınızda gördüğünüz muhteşem görüntüye büyük bir katkı sağlıyor.

Floransa, Rönesans dönemi eserlerini çok iyi muhafaza etmiş bir şehir. Uffizi Sanat Galerisi’nde; Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffaello, Sandro Botticelli gibi Rönesans’ın önde gelen ressamların yüzlerce tablosu mevcut. Dünyaca ünlü Dante Alighieri, yani o muzzam eser İlahi Komedya’nın yazarı, Floransa’da doğmuş, Duomo Katedrali’nin yanında bulunan St. John vaftizhanesinde vaftiz edilmiş ve yıllarca Senyorlar Sarayı’nın arka sokağında bugün müze olan evinde yaşamıştır.

{ad:0}

Palazzo Signoria, diğer adıyla Senyorlar Sarayı Rönesans döneminde Floransa’yı Floransa yapan ve Rönesans’ın gerçek mimarlarından olan efsanevi Medici ailesinin sarayı olarak kullanılmış. Günümüze hiçbir bireyinin ulaşamadığı Medici ailesi, sarayın bahçesinde Loffia dei Lenzi ismindeki, heykellerden oluşan bir loca inşa ettirip, moralleri bozuk olduklarında heykellerin arasında keyif bulmuşlar. Michelangelo, Leonardo da Vinci gibi ustaların eserlerine bakıp keyiflenmek için Uffizi’de çalışan büyük ustaların yanlarına, aradaki bağlantı köprüsü ile halkın içine karışmaksızın gidebilmişler. Bu nedenle, Floransa’da sayısız bilinen ve bilinmeyen tüneller olduğu tahmin ediliyor.

Haberin tamamı için: Pronto Life / 1. Sayı