Sakarya’yı Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

Sakarya’yı Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 18 Şubat 2022
 • Son Güncellenme: 14 Nisan 2024
Sakarya’yı Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

Karadeniz’in kıyısına ve Marmara’nın doğu bölümüne konuşlanmış Sakarya’da bu iki bölgenin iklimini gösteren ilçelerin yer alması, farklı mevsimlerde turizm hareketliliğinin olmasını sağlayan en önemli etkenlerden birisi. Coğrafi konumu itibariyle tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Sakarya; Sapanca, Geyve, Kocaali, Karasu gibi ilçeleri sayesinde sahip olduğu doğal güzellikler arasında başta gelen Karasu Plajı, Acarlar Longozu, Acelle Yaylası, Sapanca Gölü, Doğançay Şelalesi ve Justinianus Köprüsü ile keşfedilmeyi bekleyen pek çok detayı sınırlarında barındırmaktadır. Sakarya’ya seyahat planlarınızı yapmadan önce Keşif Rehberimizde bulunan Sakarya’nın Doğal Güzellikleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz. Siz de Sakarya’yı keşfetmeden önce okumanız gereken bir kitap ve izlemeniz gereken bir filmi arıyorsanız, doğru adrestesiniz.

{ad:0}

Bir Kitap: Adapazarı Hikâyeleri

Sakarya’yı Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

Sait Faik Abasıyanık’ı bilmeyen, hiç duymamış olan muhtemelen yoktur. Sait Faik; çocukluk ve gençlik yıllarının bir bölümünü de geçirdiği, hayata geldiği şehir olan Adapazarı’na öykülerinde çoğunlukla yer vermiştir. Her ne kadar çoğu okuyucu onu Burgazada, Beyoğlu, kenar semtler, martılar, zor şartlarda geçimini sağlamaya çalışan emekçiler temalı öyküleriyle tanısa da 1906 yılında dünyaya geldiği Adapazarı, onun hayal dünyasının şekillendiği tam on yedi yılına ev sahipliği yapmıştır. Başta ilk hikâye kitabı Semaver, ikinci hikâye kitabı Sarnıç ve üçüncü hikâye kitabı Şahmerdan; ağırlıklı olarak Adapazarı çevresi ve insanlarını içermektedir.

Nitekim Sakarya Büyükşehir Belediyesi, 2006 yılında yayımladığı "Adapazarı Hikâyeleri" isimli derlemede Sait Faik Abasıyanık’ın Sakarya’da geçen öykülerini bir araya getirerek şehirsel kültür belleğine nitelikli bir katkı ortaya koymuştur.

Bir Film: Milyarder

Sakarya’yı Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

Yönetmenliğini Kartal Tibet’in üstlendiği, senaryosunu Ümit Ünal ve Ertem Eğilmez’in yazdığı 1986 yapımı komedi-dram türündeki "Milyarder" filmine muhakkak denk gelmişsinizdir. Peki bu filmin Sapanca tren istasyonunda çekildiğine dikkat etmiş miydiniz?

Oyuncu kadrosunda Şener Şen, Adile Naşit, Münir Özkul, Tuluğ Çizgen, Müge Akyamaç, Ergun Köknar ve Uğur Yücel gibi isimlerin olduğu filmde 80’li yıllarda Milli Piyango’dan yüksek ikramiye kazanan kişilerin kendilerini gizli tutma yöntemlerinden ilham alarak yazılmış bir hikâye anlatılmaktadır. 1985 yılında Sapanca tren istasyonunda çekilen film için istasyon 20 günlüğüne film ekibine tahsis edilmiş, çekim sırasında istasyonun gerçek şefi yıllık izne ayrılmış ancak filmde gerçek istasyon şefine ait eşyalar kullanılmak suretiyle gerçek hayata olabildiğince bağlı kalınmıştır.

Film, yılbaşı ikramiyesini kazanan bir devlet memurunun değişen hayatını anlatmaktadır. Gerçeği ailesi dışındaki herkesten saklayan Mesut; en sonunda biletinin çalınacağı korkusuyla ruh sağlığını kaybedecek raddeye gelir ve herkesten şüphelenmeye başlar. Tam o sıralarda, büyük ikramiyeyi kazandığı öğrenilince hayatı bir anda değişir.

Sakarya’da Nerede Kalınır?

Sakarya’yı Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

Sakarya tatilinizi planlarken seçiminizi ister butik otellerden, isterseniz lüks şehir merkezi otellerden ya da Sapanca Gölüne yakın şirin butik tarzı otellerden yana kullanabilirsiniz. Neredekal.com'un listelediği Sakarya Otelleri sayfasından en çok tercih edilen otelleri öğrenebilirsiniz. {product:30177}{search:sakarya-otelleri,Sakarya Otelleri}