İsminden dolayı Rodoslular’ın kurduğu düşünülen Rhodiapolis Antik Kenti, başka bir rivayete göre de adını Mopsos’un kızı Rhodos’tan almaktadır. Zira Hekataios’a göre bölgenin yerleşimi ise Rodoslular tarafından koloni olmalarının ardından başlamıştır… Ancak bilinen bir gerçek vardır ki Rhodiapolis sikkelerine göre bölge halkı kendilerini Likyalı olarak kabul etmektedir. Hadi gelin, Antalya Gezilecek Yerler arasında bulunan Rhodiapolis kalıntıları arasında bir gezintiye çıkalım.
Opramos Anıt Mezarı
Kentin, günümüze kadar ulaşan en görkemli kalıntısı şehrin tam ortasında yer alan tiyatrodur. 16 oturma sırasının bulunduğu, yarım daireden biraz daha kapalı cavea ve daima açık durumdaki paradoksları ile dikkat çeken tiyatronun tam önünde dönemin en zengin kişilerinden birisi olan Opramos’un anıt mezarı bulunmaktadır.
Rhodiapolis Kazıları
Antalya’daki antik şehirlere nazaran oldukça yeni bir dönemde kazılmaya başlanan Rhodiapolis’te, 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi iş birliği ile çalışmalar başlatılmıştır. Ancak şehrin keşfi, çok daha eskiye dayanıyor. Avustralyalı arkeologlar tarafından 1892’de keşfedilen Rhodiapolis 2010 yılında Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından kamera ve sensörlerle donatılmıştır. Bu çalışmalar sayesinde hem bölgedeki yangın ve sel gibi doğal afetlerin hem de kaçak kazıların önüne geçilmesi planlanmıştır.
Bu tesiste aradığın tarihler için fiyat bilgisine ulaşamadık. Tarih değiştirerek yeniden deneyebilirsin.
Rhodiapolis Yazıtları
Antik dönemden kalma tiyatronun önünde yer alan, dönemin en zenginlerinden Opramoas’un anıt mezarında bulunan kitabe, bütün Lykia bölgesinde bulunmuş en uzun yazıt olma özelliği taşımaktadır. Anadolu’da şimdiye dek keşfedilmiş en uzun Antik Yunanca yazıt bu mezar duvarına işlidir. Bu yazıtlarda İmparator ve bölge valisinin mektupları, Opramoas’a sunulmuş onur ödülleri, şehrine ve diğer Lykia şehirlerine yaptığı yardımların yanı sıra günümüze kadar tek bir izi bile ulaşmamış olan Fortuna ve Nemesis’e adanmış tapınaklardan bahsedilmektedir. 12 imparator mektubu, 19 procurator mektubu ile 33 birlik toplantısı notunun yer aldığı Opramoas yazılı anıtlarının büyük bir bölümü maalesef defineciler tarafından tahrip edilmiştir.
Rhodiapolis Gezilecek Yerler
Rhodiapolis Antik Kenti’nde Opraomas yazıtlarının yanı sıra klasik dönemden Bizans’a kadar uzanan pek çok kalıntı bulunmaktadır. Kilise, nekropol ve çok sayıda su sarnıcının yanı sıra şehrin tiyatrosu ve hamamı da ziyaretçiler tarafından gözlenebilen antik yapılar arasında yer almaktadır.
Rhodiapolis Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Rhodiapolis Antik Kenti, herhangi bir giriş ücretine tabi olmadığı gibi antik kenti ziyaret saatleri için de herhangi bir kısıtlama uygulaması bulunmamaktadır.
Antalya Gezilecek Antik Kentler arasında yer alan Rhodiapolis Antik Kenti, Antalya şehrinin sınırları içinde yer almaktadır. Kumluca ilçesinin 2.5 kilometre kuzeyindeki bir tepenin eteklerinde başlayan antik şehir, tepenin zirvesine kadar uzanan bir alana inşa edilmiştir. Antik şehrin hemen yanında Sarıcasu Köyü vardır. Antik şehrin bulunduğu bölge, halk arasında uzun bir süre Eskihisar ismiyle anılmıştır.
Antalya’da Nerede Kalınır?
Siz de Rhodiapolis Antik Kenti ve Antalya'daki Antik Şehirleri ziyaret etmek için Antalya’ya seyahat etmeyi planlıyorsanız Antalya otelleri listemiz ile seyahatinize dönük konaklama tercihlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.