Plaza İnsanını İstifa Etmeye Zorlayan 10 Ege Köyü

Plaza İnsanını İstifa Etmeye Zorlayan 10 Ege Köyü

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 14 Mayıs 2018
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Plaza İnsanını İstifa Etmeye Zorlayan 10 Ege Köyü
Bitmeyen bir trafik ve büyük şehir hengamesi yanında gürültüsü de çabası. Pazartesiden cumaya içinde tıkılıp kalınan cam binalar... Kaçmak içinse sadece 2 gününüz var. Bunun en az 3 saati şehirden çıkış ve yeniden şehre giriş trafiği deseniz sadece 6 saat bir yere gitmeden çektiğiniz trafik... Peki bu hayat böyle nereye kadar yaşanır? Hele ki aşağıdaki harika Ege köyleri oldukça davetkarken. 1 - Germiyan Köyü / Çeşme Germiyan

{ad:0} Güzel İzmir'in turistik değeri yüksek Çeşme ilçesine bağlı, Germiyan köyü. Germiyan'ın Çeşme'nin tüm köyleri arasından sıyrılan en büyük özelliği 1986'da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir hareket olan Slow Food'a (Temiz, katkısız ve iyi gıdalarla hızlı yemek tüketimine karşı bir hareket.) katılmış olması. Sadece bu kadar tabi ki de değil. Diğer köylerden ayrılan bir diğer noktası da köyün etnik kökeni. Burası Çeşme'nin tek Türkmen köyü. Yerleşmek için bu kadarı da yetmedi diyenler için daha devam ediyor. Sokakları adımlarken beyaz boyalı duvarlarda yer alan resimler, çiçek çizimleri gibi birbirinden farklı ve renkli çizimler sizi selamlar. Bu çizimler de köyde yaşamını sürdüren Nuran Erden'e ait. Slow Food hareketine katılan dükkanları merak ediyorsanız da nasıl bulacağınızı hemen söyleyelim, eğer ki bir dükkanın tabelasında ağzında zeytin dalı bulunan salyangoz figürü görürseniz işte o dükkanın lezzetlerini mutlaka tadın. Peki, bu dükkanlarda ne mi denemelisiniz? Kesinlikle pirinçli mantının, ekşi mayalı ekmeklerin, damat lokumunun, kopanisti peynirinin ve bir nevi etli bamya olan bazinanın tadına bakmalısınız. Tüm bu deneyimlerden sonra bu harika köyden gitmek istemeyeceksiniz.
2 - Behramkale Köyü / Assos behramkale

Assos'un antik yerleşim alanlarından biri olan Behramkale her mevsim ayrı bir güzel ayrı bir davetkar. İnsan her Behramkale'ye gidişinde 'Ya ben buraya mı yerleşsem?' diyor ve dönüş yolu hep bir acı veriyor plaza insanına. Behramkale'nin bu kadar davetkar olmasında havasını mı, doğasını mı, denizini mi, tarihini mi, sıcakkanlı insanını mı neyini söylesek bilemedik şimdi.
3 - Boğaziçi Köyü / Bodrum boğziçi köyü

Bir zamanlar herkesin dilindeydi kaçıp Bodrum'a yerleşmek, ya da emekli olunca Bodrum'da yaşamak. Kalabalıktan kaçıp Bodrum'a yerleşmek isteyenler artık oranın kalabalığından kaçmak istiyor. Ama Bodrum her şeye rağmen herkesin hala gözbebeği. Bodrum'un merkezi değil de biraz daha sakin ve çoğu kişinin bilmediği bir noktasını arıyorsanız adresiniz kesinlikle Boğaziçi köyü olmalı. Doğa ile baş başa mı kalmak istediniz ya da denizin kokusunu ciğerlerinize doldurmak, küçük köy pazarından yöresel ürünlerle organik tarımla yetiştirilmiş meyve ve sebzeler yemek için bir yer de arıyorsanız istikamet Bodrum'la Milas arasında balıkçı köyü, Boğaziçi. Bodrum otelleri sayfasını inceleyerek size en uygun oteli bulabilirsiniz.
4 - Yazıköy / Datça yazıköy

Susam helvası, bademleri, zeytini, bayatlamayan kıtır ekmeği, sıcakkanlı konuşkan insanları, bol oksijenli tertemiz havası da cabası Yazıköy'ün. Knidos Antik Kenti'ne giderken herkes bu köyden geçmek zorunda olduğu için dikkatinizi çekebilir merkezdeki araba ve tur kalabalığı. Sokaklarda gezinirken dikkatinizi bir de kapılarının önüne sandalyesini atıp etrafı seyreden, size gülümseyen şirin mi şirin laf atan amcalar - teyzeler vardır ki onlara kıyamazsınız. Unutmadan Datça'nın bu harika köyünü öne çıkaran özelliklerinden biri de burada bir sanat merkezine ev sahipliği yapmasıdır.
5 - Bademli / Dikili bademli

Dikili merkezine yaklaşık 10 km. mesafedeki Bademli, masal gibi bir sahil köyü. Sakinliği, denizinin berraklığı, doğallığı ve henüz Egelilerin bile keşfedememiş olduğu cennetten bir köşe Bademli. Killik Koyu, Zindancık Koyu adeta Maldivleri anımsatan beyaz incecik kumu ve masmavi - turkuaz denizi… Öylesine doğadan öylesine sessiz öylesine insanı kendine aşık edecek kadar cezbedici bir köy.
6 - Birgi / Ödemiş Birgi

Ege'nin sakin ve huzur dolu köşelerinden biri daha, Birgi. İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı bu havalı köy adeta tarihin içinde, zamanın nasıl da burada durmuş olduğunu hissettiriyor insana. Görkemli ve tarihi konaklarıyla, köydeki diğer yapılarıyla geçmişten günümüze Ege'nin köklü kültürünü yaşatmaya devam ediyor.
7 - Mordoğan / Karaburun Mordoğan

Fotoğraf: Tuncay Yakalı İzmir'in Karaburun ilçesinde yer alan Mordoğan; bozulmamış doğası, tarihi kalıntıları, tertemiz denizi ve havasıyla, 70 çeşit mor çiçeği ile ün yapmış bir tatil beldesi olarak oldukça havalı. Mordoğan'ın ulaşılması biraz zor virajlı yolları buranın saklı ve gizli kalmasını sağlamış herkesten. Doğal yapısını ve plajlarını bu şekilde koruyabilmeyi başarmasının sırrı da burada yatıyor.
8 - Söğüt / Marmaris Söğüt

Marmaris'in gözbebeklerinden biri olan Söğüt, sakin ve oldukça huzur dolu. Bu huzuru ve sakinliği de aslına bakarsanız sapa kalan konumuna borçlu diyebiliriz. Sessiz ve sakin bir yer olarak vurguladığımız Söğüt, aslında Marmaris'in en büyük köyüdür de. Köy merkezi hep cıvıl cıvıl, capcanlı, insanları hep sıcakkanlı, yardımsever.
9 - Güneyli Köyü / Gelibolu Güneyli

Ege'nin berrak denizi, ince kumlu sahilleri, tertemiz havası, sakinliğiyle Ege'nin en yaşamaya değer yerlerinden sadece biri. Her şeyin ucuzunu ve doğalını bulabileceğiniz bu köyün insanları da oldukça yardımsever ve sıcakkanlı.
10 - Küçükköy / Ayvalık Küçükköy

Tarihin tozlu sayfalarından çıkıp günümüzün ritmine ayak uyduran bir yer Küçükköy ya da nam-ı diğer Yeniçarohori. Burası hem bir 'Smart Village yani Akıllı Köy' hem de eski bir Rum köyü. Bu köyü bölgenin diğer köylerinden ayıran özelliği ise, birkaç yıl önce genç şehirli bir grup insan bu köye taşınıyor ve köyü tam bir sanat köyü haline çeviriyor. Eski köy evleri elden geçirilerek restore edilmiş ve çok hoş mekanlar yaratılmış, sanat galerileri oluşturulmuş.

Yorumlar

Özgen Öz 
23.07.2019
Öncelikle paylaşımınız ve emeğiniz için çok teşekkür ederim. Yalnız Kazdağları’nda adeta saklı kalmış cennet olan Yeşilyurt Köyü’nden bahsetmemiş olmanız beni şaşırttı.
Sevgi Özdil 
26.06.2018
Aysun Hanım merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim. Ancak Kaş ilçesi Antalya iline bağlıdır ve Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Bu yazımda Ege Bölgesi'nden yerleri derledik. İlginize tekrar teşekkür ederim.
aysun dikmen 
17.05.2018
Tanrının özenerek yarattığı ve Likya medeniyetinin tercih ettiği Kaş yöresinden de bir resim koymanızı isterdim...