Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze Deneyimi

Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze Deneyimi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 16 Aralık 2022
 • Son Güncellenme: 06 Ekim 2023
Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze Deneyimi

Sanal müze ya da e-müze platformları sayesinde zaman ve mekândan bağımsız olarak ünlü pek çok müzeyi keşfedebilirsiniz.

{ad:0}

Üstelik bu tip aktiviteler gelecekteki seyahatler için de fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Dijital bir ortamda ve mobil kullanım rahatlığı ile müze gezmek isteyenler için oldukça fazla seçenek mevcut. Google, geçtiğimiz yıllarda birçok farklı müzeyi dijital ortama taşımak için gerekli önemli anlaşmalar yaptı. Böylelikle sanat severlere evlerinde, koltuklarından kalkmadan tüm eserleri inceleme keyfini sundu.

Öncelikle sanal müzenin ne olduğuyla başlayalım. Akabinde ise bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonunuzdan rahatlıkla gezebileceğiniz müzeleri listeleyeceğiz.

Sanal Müze Nedir?

Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze Deneyimi

Sanal müze kavramı aslında pek yeni sayılmaz. Ancak yine de son yıllarda müze ve eserlerin dijital ortama aktarılmasıyla birlikte sayılar her geçen gün artıyor. Bu da aslında az önce de bahsettiğimiz koltuğunuzdan bile kalkmadan dünyanın birçok farklı noktasındaki müzeyi keyifle gezebileceğiniz anlamına geliyor.

Elektronik müze olarak da geçen sanal müze gezintisi aslında güncel bir web tarayıcısı ve yeterli hızda bir internet bağlantısıyla mümkün. Böylece hayaller kurduğunuz, canlı olarak görmek için sabırsızlandığınız müzeleri ilk etapta dijital olarak ziyaret edebilirsiniz.

Dünyada birçok farklı örneği olduğu gibi ülkemizde de sanal müze kavramının artık epey genişlediğini söyleyebiliriz. Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu alana özel oluşturulan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün Sanal Müze sayfası üzerinden bu turlarının tamamını yapabilmek mümkün.

Müze Uygulama ve Web Siteleri

Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze Deneyimi

3D sanal tur yapmak isteyenlerin karşısındaki seçenekler hayli fazla. Özellikle müzeleri bir arada sunan çeşitli uygulama ve web siteleri mevcut. Bu noktada sınırsız kaynak aslında Google tarafından sunuluyor.

Google Arts & Culture’un hem Android hem de iPhone’lara özel versiyonları bulunuyor. Yani servisi uygulama olarak indirip tura hemen başlayabilirsiniz. Az önce de bahsettiğimiz üzere Türkiye’deki bazı müzeleri bir arada sunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan bir web sitesi var.

Buradaki eserlere de Sanal Müze web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Şimdi dünya hem de Türkiye’deki örneklerle listemizi oluşturmaya başlayabiliriz.

Evinizden Gezebileceğiniz Sanal Müzeler

Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze Deneyimi

Sanal müze gezintileri, evdeyken kültür seviyesini artırmanın, sanal bir gezintiye çıkıp eğlenmenin ve hoşça vakit geçirmenin alternatif yöntemlerinden biri olarak görülebilir. Özellikle kış aylarında dışarı çıkmak istemeyenler dijital aktivite olarak sanal müze gezintilerini alışkanlık haline getirebilirler.

Bir süre sonra gerçekten alışkanlık haline geldiğini hatırlatalım… Bu arada dijital kısma geçmeden hemen önce bazı müzelerin girişlerinde VR gözlük sanal müze gezintileri yapabileceğiniz özel bölümler olduğunu da eklemek gerekiyor.

British Museum, Londra

Londra’nın kalbinde yer alan British Museum, adeta ikonikleşmiş durumda. Antik Rosetta Taşı’nı görmek, Mısır mumyalarını keşfetmek için interaktif The Museum of the World web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Guggenheim, New York

Google’ın Sokak Görünümü özelliği, ziyaretçilerin ünlü sarmal merdivenlerini evlerinden çıkmadan doğrudan bilgisayar karşısında gezmelerine imkan tanıyor. Modern ve çağdaş sanata ilişkin eserleri keşfe çıkabilirsiniz.

Ulusal Sanat Galerisi, Washington, DC

Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze Deneyimi

Bu meşhur Amerikan sanat müzesi, Google üzerinden iki farklı çevrimiçi sergi sunuyor. Bunlardan ilki 1740’dan 1895’e kadar uzanan Amerikan modasının sergisine gezinti vadediyor. İkincisi ise barok ressam olan Hollandalı Johannes Vermeer'in eserlerinden oluşan koleksiyonları temel alıyor.

Orsay Müzesi, Paris

Paris’te bulunan Orsay Müzesi’ne geçtiğimizde ise 1848 ve 1914 yılları arasında yaşayan Fransız sanatçıların farklı birçok eserine ev sahipliği yapıldığı görülebiliyor. Burada Monet, Cézanne ve Gauguin'in ünlü eserlerine bakabilirsiniz.

Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi, Seul

Kore’nin en popüler müzelerinden biri olan Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi, hem kore hem de dünyadan çağdaş sanat eserlerini barındırıyor. Google’ın sanal turu sayesinde bu müzeyi de keşfedebilirsiniz.

Pergamon Müzesi, Berlin

Almanya Berlin'de en çok bilinen müzelerin başında gelen Pergamon Müzesi, fiziksel olarak orada olamasanız bile size sunacak dünyadan toplanılan oldukça fazla antik eser barındırıyor.

Ulusal Antropoloji Müzesi, Meksika

Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze Deneyimi

1964 yılında inşa edilen bu müze, Meksika’nın Hispanik dönemi öncesi mirasının arkeolojisine ve tarihine adanıyor. Hatta Maya uygarlığı da dahil olmak üzere oldukça fazla antik eser barındıran 22 farklı sergi odası içeriyor.

Van Gogh Müzesi, Amsterdam

Bu trajik ve dahiyane ressamın hayranı olmayan yok. Vincent Van Gogh’un toplamda 200’den fazla resmini bu sergide bulabilirsiniz. Ayrıca 500’den fazla çiziminin yer aldığı sanat eserleri de sergileniyor. Sanal müzeyi ziyaret ederek kişisel mektupları da dahil olmak üzere hemen her eserine yakından bakabilirsiniz.

Bigalı Kalesi, Çanakkale

Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze Deneyimi

Gelelim Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan sanal müzelere… İlk olarak Çanakkale Bigalı Kalesi’ni doğrudan sanal olarak gezebilirsiniz. Burada doğu ya da batı kapılarından giriş yaparak top seğirdimi, cephanelik, çeşme, silah tamirhanesi başta olmak üzere kalenin birçok farklı noktasını dijital olarak gezebilirsiniz.

{search:canakkale-otelleri,Çanakkale Otelleri}

Göbeklitepe Örenyeri, Şanlıurfa

Türkiye’nin ve hatta dünyanın en meşhur açık hava müzelerinden biri olan Şanlıurfa Göbeklitepe Örenyeri, dijital olarak gezmeye kesinlikle değer. Keşif hikayelerini, bilgileri, bölgedeki ayrıntıları öğrenmek için ziyaret edebilirsiniz.

{search:sanliurfa-otelleri,Şanlıurfa Otelleri}

Efes Ören Yeri, İzmir

Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze Deneyimi

Listenin olmazsa olmaz gezinti noktalarından bir diğeri ise İzmir Efes Antik Harabeleri. Tarihte muhteşem bir yolculuğa çıkmaya hazır olun. Giriş bölümünden başladığınızda öncelikle devlet agorası, hadrianus tapınağı, büyük tiyatro, Celsus kütüphanesi, tetragonos agora, liman caddesi ve meryem ana kilisesini sanal turla ziyaret edebilirsiniz.

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

Atatürk Müzesi, İzmir

İzmir’in meşhur müzelerinden Atatürk Müzesi; toplantı odası, Atatürk salonu, kütüphane, misafir odası, çalışma odası, berber odası, yaver odası ve yatak odası gibi müzenin hemen her yerine dijital bir turla detayları öğrenmeyi sağlıyor.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul

Giriş bölümünden başlayarak sanal tur yardımıyla rakka ve samarra, dört halife ve emeviler dönemi, abbasiler dönemi, şam evrakları, artuklular dönemi, eyyubiler dönemi ve büyük selçuklu dönemine ait eserleri görebilirsiniz.

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}

Arkeoloji Müzeleri, İstanbul

Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze Deneyimi

Yine İstanbul’un meşhur müzelerinden biri Arkeoloji Müzesi. Eski şark eserlerini, islamiyet öncesi arabistan eserlerini, çinileri, Kütahya eserlerini, Sidon kral nekropolünü görebilir ve Anadolu’da antik çağ mimarlığı hakkında detaylara erişebilirsiniz.