Osmaniye'de Ne Yenir? Osmaniye'nin Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Osmaniye'de Ne Yenir? Osmaniye'nin Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 13 Nisan 2022
 • Son Güncellenme: 27 Ekim 2023
Osmaniye'de Ne Yenir? Osmaniye'nin Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Türkiye’nin kaleler şehri olarak bilinen Osmaniye, tarihi ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerinin karşısına çıkıyor. Kültür turizminin doğa turizmi ile birleştiği bu şehirde, tarihi çok eskilere dayanan yapılarıyla göz kamaştırıyor. Osmaniye’nin tarihi dokusu ve doğal güzellikleri kadar yemekleri de meşhur. Önceden Adana’ya bağlı olan Osmaniye, il olması ile birlikte yöresel lezzetlerini daha da ön plana çıkarmaya gayret ediyor. Birçok yöresel lezzete ev sahipliği yapan Osmaniye’de, özellikle et yemekleri geniş bir yer kaplıyor. Tahıl ürünlerinin ve etin bol olduğu meşhur Osmaniye yemeklerini bu yazımızda sizler için derledik.

{ad:0}

Osmaniye'nin Meşhur Yemekleri

Etli Kömbe

Osmaniye Gastronomi Rehberi

Osmaniye denilince akla ilk gelen et yemeklerinden biri etli kömbe. Etli kıyma yemeği olarak da bilinen bu lezzet, Osmaniye’nin kültürel ürünleri arasında yer alıyor. Yapımı için oldukça zahmetli bir sürece ihtiyaç duyan etli kömbe tarifinin sonunda lezzet zirveye çıkıyor. Osmaniye’nin meşhur etli kömbesini pek çok restoran ve lokantada tatmanız mümkün. En iyi etli kömbe nerede yenir diyorsanız, Kadirli ilçesinde yiyebilirsiniz.

Yer Fıstlıklı Pilav

Osmaniye’de yer fıstığı ile hazırlanan pek çok farklı lezzeti bir arada görebilirsiniz. Tatlısından tuzlusuna birçok yemeğin içinde yer fıstığı bulunuyor. Bölgeye özgü lezzetlerden biri olan yer fıstıklı pilav pirinç eşliğinde hazırlanıyor. Yer fıstığı ile tavuk suyunun eşsiz uyumuna bayılabilirsiniz.

Tutmaç Çorbası

Osmaniye Gastronomi Rehberi

Osmaniye’de sıklıkla tüketilen ve geniş yer kaplayan tutmaç çorbası, aynı zamanda lebeniye adıyla biliniyor. Ana malzemesi yoğurt olan bu çorbada, taze köy tereyağı lezzeti arşa çıkaran önemli bir malzeme olarak karşınıza çıkıyor.

İçerisinde kırmızı mercimek, yarma ve soğan barındıran bu lezzetli çorba, doyurucu özelliği ile sıklıkla tüketiliyor. Tutmaç çorbası genelde evlerde yapılsa da, şehirdeki çorbacı ve esnaf lokantalarında bu lezzeti kolayca deneyebilirsiniz.

Ekşili Köfte

Osmaniye denilince akla genelde etle hazırlanan yemekler geliyor. Bu yemeklerin çoğu ana yemek şeklinde ve sulu biçimde servis ediliyor. Ekşili Köfte de akla gelen sulu yemeklerin başında yer alıyor. Osmaniye’deki ekşili köftenin diğerlerinden en önemli farkı bulgurla yapılıyor olması. Hazırlanan köfteler patates, nohut ve havuçla harmanlanarak pişiriliyor. Ekşili köfteyi kent merkezindeki birçok çorbacıda uygun fiyata tatmanız mümkün.

Söğürme

Söğürme, Osmaniye’ye özgü patlıcanlarla hazırlanan bir çeşit meze. Patlıcan, soğan ve yeşil biberin eşsiz uyumundan oluşan bu meze, pek çok yemeğin yanında sıklıkla tüketiliyor. Köz ateşte pişirilen sebzeler daha sonra aynı kapta birleşerek, son halini alıyor. Ekşi soslar, tuz ve biberle bir araya gelen söğürme, damaklarınızda müthiş bir tat bırakıyor. Osmaniye gezinizi bir üst seviyeye taşımak için söğürme mezesini tatmayı unutmayın.

Bayram Kömbesi

Osmaniye Gastronomi Rehberi

Osmaniye’de özel günler için hazırlanan çeşitli tarifler görmeniz mümkün. Özellikle Ramazan Bayramı için hazırlanan bayram kömbesi bunlardan biri. Akdeniz bölgesinde olukça yaygın olan bu lezzeti Adana ve Hatay’da da görebilirsiniz. 

Ramazana hazırlık sürecinde yapılan bayram kömbesi genelde tatlı dükkanlarında satışa sunuluyor. Osmaniye’ye geldiğinizde bayram kömbesini tatmak istiyorsanız fırınlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. 

Tirşik

Osmaniye’de çeşitli otlarla hazırlanan sağlıklı lezzetleri bir arada görmeniz mümkün. Şehrin yöresel lezzetleri arasında yer alan tirşik, içerisinde pek çok faydalı ot barındırıyor. Yüksek lif içeriği ile bilinen tirşik yemeğinin belli bir bekleme aşaması bulunuyor.

Tirşik hazırlanırken otlar bir gün öncesinden bekletiliyor, ertesi gün pişiriliyor. Çorba şeklinde karşınıza çıkan tirşik yemeğini şehir merkezindeki lokantalarda deneyebilirsiniz.

Zorkun Tava

Osmaniye denilince akla ilk gelen yemeklerden biri zorkun tava. Kuzu kuşbaşının eşsiz lezzetini yeşilliklerle buluşturan bu tarife bayılacaksınız. Zorkun tavanın içerisine yeşil biber, domates ve sarımsak eklenerek lezzeti bir kat daha artırılıyor.

Osmaniye'nin Tatlıları ve Ara Öğünleri

Yer Fıstıklı Burma Kadayıf

Osmaniye Gastronomi Rehberi

Osmaniye lezzetleri arasında hiç şüphesiz, yer fırstığının yeri bir başkadır. Osmaniye’de yetişen yer fıstığı, Osmaniye mutfağı lezzetlerinin çoğunda kullanılmaktadır. Meşhur yöresel tatlıların başında gelen Yer fıstıklı burma kadayıf tatlısı, ana yemeklerden sonra tüketilir.

Hamur ile hazırlanan bu tatlının içerisinde yoğun bir yer fıstığı kullanılıyor. Şerbetli bir tatlı olarak bilinen yer fıstıklı burma kadayıf soğuk şekilde servis ediliyor. Şehir merkezinde yer fıstıklı burma kadayıfı tatlıcılarda ve pastanelerde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Osmaniye Simidi

Osmaniye Gastronomi Rehberi

Osmaniye’nin kendine özgü bir simidini olduğunu daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Şehrin meşhur lezzetlerinden biri olan Osmaniye simidi bölge halkı tarafından sıklıkla tüketilen bir lezzet. Osmaniye simidinin klasik simitlerden en önemli farkı odun ateşinde pişiriliyor olması. En lezzetli Osmaniye simidi için rotanızı kent merkezine çevirebilirsiniz. Sabahın erken saatlerinde giderek simitleri çok daha sıcak ve taze bir şekilde tüketebilirsiniz.

Osmaniye’de Nerede Kalınır?

Osmaniye Gastronomi Rehberi

Osmaniye’ye gezi, tatil ve iş amacıyla gidiyor olabilirsiniz. Keyifli bir geziyi konforlu bir konaklamayla taçlandırmak oldukça önemli. Osmaniye’de keyifli bir konaklama için kısa bir araştırma yapmanız gerekebilir. Konaklama alanından beklentilerinizi belirleyerek size en uygun Osmaniye oteline kolayca ulaşabilirsiniz.

Osmaniye’de yer alan oteller daha çok şehir merkezinde konumlanıyor. Şehir merkezindeki otellerde konaklayarak ihtiyaç duyduğunuz pek çok şeye kolayca ulaşabilirsiniz. Osmaniye’de sakin ve konforlu bir konaklama deneyimi arıyorsanız tercihinizi Karacalar Suit Otel’den yana kullanabilirsiniz.

Gaziantep'in meşhur yemeklerini de keşfedin!

{search:osmaniye-otelleri,Osmaniye Otelleri}