Almanya'nın Meşhur Oktoberfest Festivali Hakkında Her Şey

Almanya'nın Meşhur Oktoberfest Festivali Hakkında Her Şey

Paylaş
Damla Göregen  
Eklenme: 19 Kasım 2019
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Almanya'nın Meşhur Oktoberfest Festivali Hakkında Her Şey

Münih, rahat yaşam tarzı ile Avrupa’nın ortasında bir Akdeniz kenti gibi karşılıyor bizi. Bavyera’nın başkenti olan bu şehir, Oktoberfest gibi dünyaca ünlü bir festivale de ev sahipliği yapıyor. Ve bu şehirde insanların akıllarında en çok yer eden şey ise sadece ve sadece Oktoberfest oluyor.

{ad:0}

Ünü kendinden fazla olan bu festivalin geçirdiği evrim ve gelişim karşısında ise hayretler içinde kalıyorsunuz. İnanılmaz bir katılım, coşku ve eğlencenin olduğu festivalde, gördüğünüz her şey anılarınızın hiç unutulmayacak kısmında yer ediyor ve dünya üzerinde görülmesi gereken en güzel festivallerden birine katılmak ise tüm yıl boyunca yaptığınız en güzel aktivitelerden biri oluyor.

Şimdi sıra Oktoberfest’i sizlere tanıtmaya, neden yapıldığı, ne zaman yapıldığı, festivale nasıl gidildiği, festival alanından içeri girdiğinizde sizi nelerin beklediği, yemeklerden biralara ve eğlencenin en güzel ifade edildiği çadırlara kadar her şeyi ayrıntısı ile anlatmaya geldi. Hazırsanız, başlayalım.

Oktoberfest Ne Zaman Düzenleniyor?

Her yıl Eylül ayının son haftası başlayıp, ekim ayının ilk haftasında son bulan ve 16 gün süren festival, Ekim ayının ilk pazar günü sona eriyor. Festivalin 3 Ekim’i de içine alan bir tarihe gelmesine mutlaka dikkat ediliyor. 3 Ekim tarihi neden önemli; çünkü bu tarih Doğu ve Batı Almanya’nın birleştiği tarih ve bu tarihte festivalin coşkusu 2 kat fazla oluyor. 3 Ekim gününde ise tüm Münih’te resmi tatil ilan ediliyor ve herkes hem Oktoberfest’i hem Almanya’nın birleşmesini kutlayarak bu güzel günü neşe içinde geçiriyor. 2020 yılının Oktoberfest tarihi ise; 19 Eylül-4 Ekim 2020 tarihleri olarak belirlenmiş.

Festivalin Amacı Nedir?

Veliaht Prens 1. Ludwig’in Ekim 1810’da Prenses Theresa’yla yaptığı evliliği kutlamak için herkesin katıldığı bir at yarışı düzenlemesiyle başlamış her şey. Halk sonraki yıllarda kutlamalara devam etmiş ve ilerleyen yıllarda kutlamaların seyri değişmiş ve kutlamalar festivale dönüşmüş. Hala devam eden bu festivale artık dünyanın dört bir yanından turistler gelerek festivalin şeklini değiştiriyor ve at yarışı düzenlemeleri ise sona ermiş. Günümüzde festival alanında atlar sembolik olarak bulunduruluyor.

Festival Alanına Ulaşım Nasıl Sağlanıyor?

Oktoberfest’in yapıldığı yerin adı Theresienwiese. Yöre halkı hem bu bölgeyi hem de festivali "Wies’n" adı ile anıyor. Alana hem metro hem tramvay hem de otobüslerle çok rahat ulaşılabiliyor. Şehirde; U göstergesi metroyu, Tram tramvayı, Bus otobüsü ifade ediyor. U hattında U3-U6-U4-U5 hatlarını, Tram hattında 16-17-18-19 hatlarını, Bus hattında ise 53-58-68-62 hatlarını kullanarak Oktoberfest’in yapıldığı alana çok rahat ulaşabilirsiniz.

Oktoberfest’te Ne Giyilir?

Festivalin tüm giysileri geleneksel Alman Bavyera kültürünün yansıması giysilerden oluşuyor. Giysilerin rengi, işleme dantellerin şıklığı, eteklerin ve fiyonkların festival alanında uçuşan görüntüleri, erkeklerin deri pantolonları, pantolon askıları ve kırmızı kareli gömlekleri içindeki en sevimli halleri kesinlikle görülmeye değer. Festivalde geleneksel kıyafetlerin genel ismine Trachten deniliyor. Eğer festivale gidip kostüm giymek niyetindeyseniz, şehirdeki birçok mağazada rahatlıkla kıyafetler bulabilirsiniz. Ayrıca elbiseleri bir kere giyeceğinizi düşünürsek, şehirde elbiselerin kiralandığı birçok mağaza da bulunuyor. Elbiselerin fiyatları kalitesine ve satıldıkları mağazalara göre 200 Euro-1000 Euro arasında değişiyor. Kiralanan giysilerin fiyatları ise 100-150 Euro’dan başlıyor.

Oktoberfest’te Ne Yenir?

Oktoberfest’in gerçekleştiği 2 hafta boyunca bir seferde 10 litre bira taşıyabilen enerjik görevliler sayesinde akıl almaz miktarlarda bira tüketiliyor. Ve bu özel üretilen biraların yanında yenen en güzel yemekler ise; özel soslarla sunulan ızgara tavuk ve sosis. Bu lezzetli tabakların yanında en lezzetli Alman yapımı patates püreleri ve Oktoberfest için yapılan geleneksel Alman çorbaları da festivalde yiyebileceğiniz lezzetler arasında. Ayrıca festival boyunca devasa bir şişte pişirilen sığır eti de festivalin lezzetli alternatiflerinden. Festivalin olmazsa olmaz geleneksel yiyeceklerinden biri de simide benzeyen Pratzeller. Pratzeller yuvarlak halka şeklinde ve üzerinde kaya tuzu bulunan, biranın yanında yenen geleneksel Alman simitlerinden biri. Ayrıca festival alanında satılan Oktoberfest kurabiyeleri de geleneksel yiyeceklerden biri. Bu kurabiyeleri boyunlarına asmış bir şekilde festival alanında gezinenleri görürseniz şaşırmayın, zira bu da bir gelenek.

Oktoberfest’in Ünlü Çadırları

Festival alanının en önemli öznesi olan çadırlar, festivalin olmazsa olmaz parçalarından biri. Oktoberfest deyince akla gelen ilk şey olan bu renkli ve devasa çadırlar, her yıl binlerce ziyaretçiyi birbirinden güzel renkleri ve coşkusu ile ağırlıyor. Çadırların içindeki eğlence, müzikler, insanların oluşturduğu ahenk ve neşe, yemekler ve en önemlisi bira fıçılarının oluşturduğu nostaljik görüntü kesinlikle görülmeye değer. Festival alanından içeri girdiğinizde sağlı sollu festival yolu üzerinde olan bu birbirinden ünlü çadırların ismi ise; sağ kolda Marstall, Armbrust Schützen Festzelt, Hofbrau Festzelt, Hackerfestzelt Schottenhamel Festhalle, Paulaner Festzelt ve Käfer. Sol kolda ise Fischer Vroni, Ochsen Braterei, Augustiner Festhalle, Pschorr Braurosl Festzelt, Lövenbrau Festzelt ve Weinzelt.

Oktoberfest Planlaması Nasıl Yapılır?

Katılımı çok yüksek bir festival olmasından ve her ülkeden insanın akın akın festival için aylar öncesinden bu organizasyona gelme planları yapmasından dolayı benim sizlere tavsiyem otel rezervasyonlarınızı Kasım-Aralık ya da yılın başında yapmanızdır. Çünkü tam festival döneminde ya da çok yakın bir tarihte hem otel bulmanız çok zor hem de uçak biletleri çok pahalı oluyor. Zaten otel bulsanız da bu oteller çok yüksek fiyatlarda ya da şehrin çok dışında oluyorlar. Hayal kırıklığı yaşamamanız için ve güzel bir festival rüyası geçirmek için elinizi çabuk tutun derim.

Oktoberfest Hakkında Bilinmesi Gerekenler

-Festival tarihinde Münih oldukça serin oluyor, tüm giysilerinizi sonbahara göre değil kış ayına göre yanınıza almayı unutmayın. -Festivale sabah 10:00-11:00 arasında gidilmesini tavsiye ederim. Çünkü sabah saatlerinde çadırların içine sıra beklemeden çok rahat girebiliyorsunuz. Saat 14:00’ten sonra festival alanı aşırı kalabalık olduğu için, çadırlarda yer olmadığından ve uzun kuyruklar olması nedeni ile içeri girmek için bayağı bir beklemeniz gerekebilir. -Oktoberfest alanına ve çadırlara giriş ücretsiz. -Çadırlar içinde ödeme sadece nakit olarak yapılıyor. Kredi kartı kabul edilmiyor. Buna göre yanınızda nakit Euro bulundurmayı unutmayın. -Çocuklar festival alanına ve çadırlara kabul ediliyor. Zaten festival alanında çocuklar için de birçok lunapark tarzı oyun alanları mevcut. Yalnızca 6 yaşın altındaki çocukların çadırları 20:00’ye kadar aileleri ile birlikte terk etmesi bekleniyor. 16 yaşına kadar olan çocuklar ise aileleri eşliğinde alkol almadan çadırlarda kalabiliyorlar. -Festival alanında bolca tuvalet bulunmakta, ayrıca her çadırın dışarıda bulunan arka bahçesinde tuvaleti bulunuyor. Biraz sıra olabilir, şimdiden söyleyeyim. Biralar 1 litrelik büyük bardaklarda ikram ediliyor.

Farklı festivalleri bir araya getirdiğimiz 2024 Festival Takvimi içeriği ilginizi çekebilir.

Yorumlar

Özkan Hacıoğlu 
27.11.2019
Uzun süredir aklımda olan ve gitmek istediğim, bu içeriği okuduğumda bu yılı da sektirdiğim için kendi kendime hayıflandığım festival. Giden birçok arkadaşım tekrar gitmek istediklerini söylerler hep. Elinize sağlık, şimdiden uçak bileti bakmaya başlıyorum.