İl İl Türkiye'deki Michelin Yıldızlı Restoranlar

İl İl Türkiye'deki Michelin Yıldızlı Restoranlar

Paylaş
Alper Kaya  
Eklenme: 10 Kasım 2023
 • Son Güncellenme: 10 Kasım 2023
İl İl Türkiye'deki Michelin Yıldızlı Restoranlar

Dünyadaki en prestijli restoran değerlendirme sistemleri arasında gösterilen Michelin Rehberi’nin 2024’te bünyesine dahil ettiği İstanbul, İzmir ve Bodrum seçkileri törenle açıklandı. İzmir’de 3, Bodrum’da 2 restoranın birer Michelin Yıldızı aldığı törende Bodrum’dan 2, İzmir’den ise 6 restoran Bib Gourmand Ödülü’ne layık görüldü. Toplam 111 restoranın bulunduğu Michelin Rehberi’nin 2024 seçkisinde 58 yeni restoran dahil oldu.

{ad:0}

Şimdi gelin, hem yeni Michelin yıldızlı restoranlara hem de Türkiye’nin Michelin yıldızlı bütün restoranlarına geniş perspektiften bir bakış atalım!

İstanbul’daki Michelin Yıldızlı Restoranlar

 

Arkestra, Etiler

İstanbullu Şef Cenk Debensason’un “Arkestra”sı, yeni Michelin yıldızı alan iki İstanbul restoranından birisi oldu. Marine edilmiş ton balıklı sashimi ve suşi pirinçli dondurmanın yanı sıra hafif şuruplu ‘apicius’ sosuyla lezzet düzeyini yükselttiği yemekleri; farklı bir ufuk vaat ediyor.

Sankai by Nagaya, Beşiktaş

Şef Yoshizumi Nagaya’nın yüksek kaliteli omakase menüsü; Michelin Yıldızı ile ödüllendirildi. Yerel balıkların kullanıldığı suşilerin yanı sıra çok düşük sıcaklıkta 48 saat boyunca pişirilen ve Avrupai dokunuşlarla zenginleştirilen dana yanağı mutfağın alametifarikaları arasında.

TURK Fatih Tutak, Şişli

Şef Fatih Tutak, ülkemizde Michelin yıldızı konusunda en güçlü adaylar arasında kabul ediliyordu. Nitekim 2024 Michelin Rehberi’nde de bir önceki yıl kazandığı iki yıldızı korudu. TURK; Anadolu lezzetlerinin özgün yorumlandığı, her bir tabağın bir sanat eseri havasında tasarlandığı bir restoran!

Neolokal, Karaköy

Şef Mesut Aşkar, 2023’te olduğu gibi 2024’te de 1 Michelin Yıldızı ile lezzetlerini taçlandırmayı başardı. Anadolu’nun geleneksel tadını, modern dokunuşlarla sunan Neolokal’i Salt Galata’da ziyaret edebilirsiniz.

Bu restoranların yanı sıra;

Mikla Restaurant ve Nicole Restaurant da Michelin yıldızı alan yeni İstanbul restoranları oldu.

Tüm liste için “İstanbul’daki Michelin Yıldızlı Restoranlar” yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}

İzmir’deki Michelin Yıldızlı Restoranlar 

2024 Michelin Yıldızı değerlendirmesinde İzmir’den de üç restoran yıldıza layık görüldü.

OD Urla

Köklü ve özgün mutfak kültürünü ön planda tutan OD Urla; Şef Osman Sezener ve ekibi tarafından yarısı bizzat işletmenin üretimi olan yerel malzemelerle yemek yapıyor. Üzüm bağları ve zeytinliklerin çevrelediği restoranın açık odunda pişirilen yemeklerinin yanı sıra tasarım detayları da mide kadar gözü de fazlasıyla doyuruyor.

Teruar Urla

Şef Osman Serdaroğlu’nun, ekibiyle birlikte İtalyan ve Akdeniz esintili lezzetleri yerel ürünlerle bir araya getirmesi doğrusu şaşılası bir lezzet curcunası ortaya koyuyor. Zengin olduğu kadar minimalist bir yemek seçkisi ile birlikte ülkemizin farklı bölgelerini ön plana çıkaran şarap listesiyle de oldukça iddialı.

Vino Locale, Urla

Bölgeye özel tatları ön planda tutan Vino Locale; Seray ve Ozan Kumbasar çifti tarafından yönetiliyor. 6 haftada bir değişen, mevsimlere göre uyarlanan menüsüyle sofistike seçenekler sunan Vino Locale’in yöresel şaraplardan oluşan seçkisi de enfes.

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

Bodrum’daki Michelin Yıldızlı Restoranlar 

Bodrum da iki restoranıyla Michelin rehberine giren şehirlerimiz arasında yerini aldı!

Kitchen

Tıpkı OD Urla gibi, Şef Osman Sezener tarafından işletilen Kitchen’da Türk mutfağının modern bir varyasyonunu bulabilirsiniz. Taze ve yöresel ürünlerin, salsa verde ile zenginleştirildiği mutfak; zengin lezzetini pekiştiren güçlü ve sade sunumlar tercih ediyor.

Maçakızı

Şef Aret Sahakyan’ın Ege mutfağını sevenler için özel geliştirdiği tekniklerin yerel mutfak gelenekleriyle bir araya geldiği Maçakızı Türk ve Avrupa şaraplarının yanı sıra göz alıcı bir şampanya seçkisine sahip.

Bunların Haricinde;

  • Fauna
  • Circle by Vertical
  • Inari Omakase
  • Tavacı Recep Usta – Bostancı
  • Efendy
  • Aida Vine e Cucine
  • The Red Balloon

2024 Bib Gourmand kazananları oldu. Bib Gourmand ödülü, iyi kalite ve değerli pişirme kriterleri doğrultusunda veriliyor.

{search:bodrum-otelleri,Bodrum Otelleri}

Türkiye’deki Michelin Yıldızlı Restoranlar

Ülkemizdeki Michelin yıldızlı restoranların tamamını da şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • TURK Fatih Tutak (İstanbul)
  • Mikla (İstanbul)
  • Nicole (İstanbul)
  • Neolokal (İstanbul)
  • Arkestra (İstanbul)
  • Sankai by Nagaya (İstanbul)
  • Araka (İstanbul)
  • OD Urla (İzmir)
  • Vino Locale (İzmir)
  • Teruar Urla (İzmir)
  • Maçakızı (Bodrum)
  • Kitchen (Bodrum)

Michelin Rehberi Hakkında 

Michelin Rehberi, başlangıçta oldukça küçük ve mütevazı bir kırmızı rehberdi. Sürücüleri seyahat etmeye teşvik etmek amacıyla, seyahatlerinden aldıkları gastro keyfi artırmayı hedefleyerek geliştirilmişti.

1889’da Fransa’da başlayan bu rehber, 20 yıl boyunca ücretsiz dağıtılmıştı. 1920’de ise 7 franka satışa çıkarılan yepyeni bir Michelin Rehberi piyasaya sürülecekti. Bu rehberde Paris’teki otellerin listesinin yanı sıra belirli kategorilere göre sıralanmış restoranlar bulunuyordu. 1926’da ise rehber, kaliteli yemek mekânlarını yıldızlarla ödüllendiren bir otorite hâline geldi. Bir yıldızla başlayan bu rehbere beş yıl sonra 0, 1, 2, 3 yıldız hiyerarşisi getirildi; 1936’da ise yıldızlı sıralamanın kriterleri belirlendi. 

Günümüzde üç ayrı kıtada, 35’i aşkın bölgede toplam 15.000’den fazla restoranın değerlendirildiği Michelin Rehberi; gün geçtikçe daha da genişlemeyi ve seyyahların rotalarına lezzet durakları eklemeyi sürdürüyor.