Michelin Rehberi’nin 39’uncu ve en yeni şehri İstanbul’un kazanan restoranları, ülkemiz turizmine oldukça olumlu katkısı olacak bir oluşum. Dilerseniz Michelin Yıldızı İstanbul’a yeni gelmişken önce Michelin’ın tarihinden, sonrasında ise İstanbul’da hangi restoranlara yıldız verildiğinden ve hangi Türk şeflerin Michelin yıldızı aldığından bu yazımızda detaylı olarak bahsedelim.
Michelin yıldızı hikayesi esasında şu şekilde başlıyor. 1889 yılında Andre ve Edouard Michelin kardeşler, Fransa’da kurdukları günümüzün en çok bilinen araba lastiği markası olan ''Michelin'' lastiklerinin pazarlama stratejisi kapsamında bir rehber çıkarmaya başlıyorlar. Bu rehber ilk olarak lastiklerin teknik detayı, sürüş teknikleri, otoban bilgileri içeriyor. Otomobil kullanımının henüz yeni yeni başladığı bu yıllarda otomobil kullananlara teknik destek ve bilgi vermeyi amaçlayan bu rehberler giderek yol haritalarına, servislere, yol üzerindeki benzincilere, güzergahlardaki otellere ve restoranlara kadar bilgi vermeye başlıyor. Yolculuk yapanlara daha konforlu bir sürüş deneyimi yaşatmak isteyen bu ikilinin serüveni lastik satışlarını artırmaya yönelik bir stratejiden, günümüze 'lüks' ve 'iyi yemeğin' adresi olan dünyaca ünlü restoran rehberi şekline evriliyor. 1920’li yıllarda ücretli olarak satılmaya başlanan rehber çeşitli düzenlemeler sonucunda daha ‘’müşteri’’ odaklı bir hal alıyor ve müşterilerin isteklerine özgü lüks ve güzel yemeğin adreslerini belirten objektif rehberler şeklini alıyor.
Günümüzde 4 farklı kategoride verilen Michelin yıldızları 1,2,3 ve 0 şeklinde kategorilendirilmektedir. Sıfır kategorisi restoran rehberlerine değil ''önerilenler'' kısmına dahil olmaktadır. Michelin yıldızlarının anlamı ise şu şekildedir:
Michelin yıldızı alma süreci ise şu şekilde işliyor. Yıldız verilirken şef ve restoran birlikte puanlanıyor. Şefin sunduğu lezzet, görselliğe verdiği önem, restoran hizmeti, misafirleri ağırlama şekli, hijyen, görgü ve centilmenlik gibi kriterler hep birlikte değerlendirilerek, Michelin’in gizli müfettiş gurmeleri tarafından bu puanlar belirleniyor. Bu yıldız alma ve zaman zaman teftiş edilme süreci hep gizli olarak yürütülüyor. Aldıkları hizmetin ücretini ödeyen müfettişler, Michelin rehberinin kriterlerini çok yönlü olarak değerlendirip, bu kriterlere göre yıldızları veriyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi her sene yapılan teftişlerde restoranın yıldız derecesi güncelleniyor, kurallara aykırı bir durumda ise restoran Michelin yıldızını kaybediyor.
Anlayacağınız üzere Michelin yıldızı alabilmek başlı başına özveriyi, adanmışlığı, kaliteyi ve bir şefin sunduğu lezzetlerde fark yaratması sayesinde gerçekleşiyor. Oldukça meşakkatli bir süreç.
Şef Fatih Tutak tarafından Anadolu lezzetlerinin farklı şekilde yorumlanması sonucu, her tabağın bir sanat eserine dönüştürüldüğü bu restoran iki yıldızlı Michelin restoranları arasında İstanbul’da şimdilik tek. Yıllarca Uzakdoğu ülkelerinde farklı mutfaklarda, otellerde, özel restoranlarda çalışan ve bu tecrübesini 2019 yılından beri ''Turk'' adını verdiği kendi restoranında damak tadına önem verenler için 'özel bir deneyim' yolculuğunda sunuyor. Sezona göre hazırlanan menü dönemsel olarak değişmekte. Restorana aylar öncesinden rezervasyon yaparak gitmeniz gerekmekte. Özellikle Michelin yıldızını aldıktan sonra restorana ilginin artacağı da bir gerçek.
Neolokal: Şef Maksut Aşkar tarafından işletilen ve Anadolu mutfağına yaptığı özel dokunuşlarla yarattığı lezzetler sayesinde mükemmel tabaklara sahip olan bir restoran, Neolokal. Hem 1 yıldız, hem de yeşil yıldız alan Neolokal, Anadolu topraklarına duyduğu saygıyı da mutfağına taşıyor. Sürdürülebilir mutfak anlayışı ile çalışan restoran ve ekibi büyük bir titizlik ve özenle çalışmasının sonucunu Michelin yıldızları ile nihayet taçlandırdı.
Nicole: Şef Serkan Aksoy tarafından işletilen, tarihi Soeurs Garde-Malades Apartmanı’nın teras katında hizmet veren Nicole, yıllardır yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilen bir restoran. Gastronomi alanında oldukça deneysel ve harika tabaklar yaratan ekip, Türk mutfağını farklı şekilde sentezlemesi ile adından daha da fazla söz ettireceğe benziyor.
Mikla: Yıllardır 'fine dining' konseptinde akıllara ilk gelen restoran olan Mikla, Michelin için pek de şaşırtıcı bir sonuç olmadı. 2005 yılından beri tarihi İstanbul manzarası eşliğinde şef Mehmet Gürs'ün yarı İsveç, yarı Türk asıllı olması her iki mutfağa dair imza tabaklar sunmasının sebebi. Lezzetli ve farklı konseptler denemek isteyen herkese kapıları açan restorana gelmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız şart. Küçük bir not: Mekanın ismi Viking dilinde ''İstanbul'' demek.
Araka: Yıldızlı restoranlar arasında yer alan tek kadın şef Pınar Taşdemir tarafından işletilen restoran, Yeniköy'de şık ve iddialı tabakları ile gastronomi meraklılarını mütevazi bir köşkte ağırlıyor. Yerli üreticilerden topladığı malzemeleri kendi yorumuyla harika lezzetlere dönüştüren mekana, rezervasyon ile gelmeniz gerekiyor.
Tavsiye edilenler içerisinde de oldukça farklı kategoride yemek yapan restoran mevcut. Kimisi yeni ve deneysel, kimisi oldukça eski bir geçmişe sahip. Bu kategoride 38 adet ‘’tavsiye edilen’’ restoranı inceleyerek, damak zevkinize uygun olanları denemek isteyebilirsiniz.
Michelin Yeşil Yıldızı: Neolokal şefi Maksut Aşkar
Michelin Genç Şef Ödülü: Mürver Restaurant şefi Mevlüt Özkaya
Michelin Servis Ödülü:Sunset Grill & Bar ekibi
Şimdilik İstanbul şehri ile başlayan Michelin Türkiye rehberi, zamanla Türkiye’nin diğer şehirlerinde de olacak ve Michelin Türkiye Rehberi daha da genişleyecek gibi duruyor. Michelin Rehberi İstanbul seçkisine Michelin web sitesinden ve mobil uygulamalarından detaylarıyla birlikte ulaşabilirsiniz.