Medusa gorgon, yaşamına çok güzel bir genç kız olarak başlamıştır. O kadar güzeldir ki tanrıçaların kıskançlığını üzerinde toplamış, tanrıları da peşinde koşturmuştur. Özellikle Tanrıça Athena (Zeus'un en çok sevdiği kızı) onu çok kıskanmaktadır. Denizlerin tanrısı Poseidon ise Medusa'ya hayrandır. Başı öylesine dönmüştür ki bir gün Athena'nın tapınağında Medusa'ya zorla sahip olur. Bu durumu kendisi için aşağılayıcı bulan Athena, Medusa'yı gorgon yaparak cezalandırır. Gorgonlar, Yunan mitolojisinde keskin dişli, saç yerine başlarında canlı yılanlar olan, dişi canavarlar. Efsaneye göre gözlerine bakanı taşa çevirirler. Üç kızkardeştirler; Medusa, Euryale ve Stheno.
Pegasus ve Chrysar doğuyor
Medusa böylece çok çirkinleşmiş, saçları yılana dönüşmüştür, yüzüne bakanlar taş kesilmektedir. Medusa insan olduğu için ölümlüdür. Athena Medusa'yı gorgon yapma cezasını az bulur ve Perseus'la iş birliği yaparak Medusa'nın başını kestirir. Başı kesildiği anda Medusa'nın Poseidon'dan olma çocukları Pegasus ve Chrysar gövdesinden dışarı fırlarlar. Medusa'dan sıçrayan kan damlaları Libya çöllerine düşer ve birer yılana dönüşürler. Daha sonraları bu yılanlardan biri Mopsus'u öldürmüştür.
Perseus, Medusa'nın kesik kafasını alır gider. Athena ise Medusa'nın derisini yüzüp Aegis'in markası yapar. İki damla kanını kral Erichthonius'a hediye eder. Bu iki damla kandan biri öldürücü zehirdir, diğeri ise panzehirdir ve tüm hastalıklara deva olmaktadır.
Kötülüklerden koruyan Medusa başı
Günümüzde Didim'deki Apollo Tapınağı'nda ve İstanbul'da Yerebatan Sarnıcı'nda Medusa figürleri bulunuyor. Apollo Tapınağı'nın yapımında Medusa heykelleri kullanılmak istenmiş ne var ki tapınağın inşaası bir türlü bitmediği için bir çok Medusa figürü yarım kalmış ve günümüze bu şekilde ulaşmış. Yine de en güzel işlenmiş ve günümüze korunak gelmiş Medusa figürlerinden birisi Didim'deki Apollo Tapınağı'nın bahçesinde ziyaretçilerini bekliyor. Burada yarım kalmış Medusa figürlerini görmek de mümkün.
Yerebatan Sarnıcı'ndaki Medusa figürleri ise sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sutunun altında kaide olarak kullanılıyor. Bu iki Medusa başının IV. yüzyıla ait oldukları sanılıyor. Bu başların hangi yapıtlardan alındığı bilinmemekle birlikte Genç Roma Çağı'na ait antik bir yapıdan sökülerek buraya getirildiği ve sarnıcın inşaatında salt sütun kaidesi olarak ihtiyaç duyulduğu için kullanıldığı araştırmacılar tarafından kabul görüyor. Yerebatan Sarnıcı'ndaki iki Medusa başından biri ters diğeri de yan olarak sütun kaidelerine yerleştirilmiş.
Medusa başı eski Bizans'ta kılıç kabzalarına ve sütun kaidelerine ters ve yan olarak işlenmiş ve böylelikle kötülüklerden korunulacağına inanılmış.
Son zamanlarda İstanbul'un en popüler tur rotalarından birine dönüşen Fener – Balat'ta konumlanan Sveti Stefan...
Bu sene yaza damgasını vuracak manzarasıyla, şefleriyle, özel ambiyansı ve menüleriyle ‘fine dining' konseptini deneyimleyeceğiniz...
Babalar gününe sayılı günler kala akıllarda hep aynı düşünceler. Babama ne hediye alacağım? Babamın neye...
Gezmeyi seven insanlar olarak haliyle sık sık uçakla seyahat ediyoruz. İş hayatı, memleket ziyareti veya...
Ege'nin en ‘pamuk' yeri, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nin gözbebeği Pamukkale her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor....
Spor ve seyahat hobilerini bir araya getiren, ister yurt içi, ister yurt dışı olsun hiçbir...
Maske, mesafe, hijyen üçlemesi ile özetlenebilecek pandemi dönemi geride kalırken; seyahat trendleri de bu dönem...
Türk mutfağı denilince akla tabi ki sofraların eşsiz çeşitlerle ve mis gibi lezzetlerle donatıldığı şöyle...
İslami inanca ve kurallara uygun şekilde tatil yapmak isteyen aileler için Türkiye'nin pek çok yerinde...
Bir kanyon düşünün ki turkuaz renkli suları ve çevresindeki el değmemiş yemyeşil doğasıyla göz doldursun....
Tatil yaparken herkes konaklama seçenekleri ve çevresindeki gezilecek yerlerin çeşitliliğine odaklanıyor. Oysa tatile çıkmadan önce...
Dikkat! Bu yazı özellikle öğrenciler için hazırlanmıştır. Tüm yıl deli gibi ders çalıştın… Sınavlar, dersler,...
Giso hashmat - 28 Aralık 2015, Pazartesi 19:05
Harika bir yazı, teşekkür ederim. Ama fazla uzun değil mi? Aman neyse ne, ama çok güzel bir yazı. Yeniden teşekkür ederim.
Habib erat - 10 Ağustos 2019, Cumartesi 22:43
Medusa Alanya Gazipaşa'da mozaik heykeli bulunmakta ve tapınağın eski Yunan tanrıçası olma özel dünya tek en büyük dünyanın mozaikli havuzu yaptırılmıştır.
Köksal Bektaşoglu - 14 Eylül 2019, Cumartesi 16:32
Hala böyle saçmalıklara inanıp yazılar yazıyorsunuz ve bunu Neredekal olarak yapıyorsunuz. Pes diyorum. Medusa denen şey iki şizofrenin uydurduğu masal.
Yusuf Akça - 14 Eylül 2019, Cumartesi 16:38
Çok yüzeysel kalmamış mı?
Azra Özçelik - 29 Eylül 2019, Pazar 16:46
Bence hiç de saçma değil. Madem saçma diyorsun madem efsanelere inanmıyorsunuz bu siteye neden girdin ve bu kişinin emeğini saçma yorumlarınızla mahvettiniz? Bunu ciddi olarak soruyorum.
Uğur - 24 Ekim 2019, Perşembe 23:47
Saçma sapan bir konu. Medusa diye bir şey yoktur. Olamaz.
Gülşah Özkan - 2 Kasım 2019, Cumartesi 10:39
İlginç
Özlem Cihan - 2 Aralık 2019, Pazartesi 17:32
Medusa'nın hayatı bence inanılmaz. Çoğu insan Medusa'nın efsanesini yanlış değerlendiriyor ve ayrıca eğer Şahmaran efsanesine inanıyorsanız buna da inanmanız gerekir.
Ajvg gggf - 13 Ocak 2021, Çarsamba 14:51
Poseidonun cezasını niye medusa çekiyor ve zaten buna şuan ciddi ciddi inananda yok zaten varsa az vardır yani medusa gerçek demiyoruz zaten bayağı saçmada zaten bunu okuyanların büyük çoğunluğuda öyle gerçeklik dışı bir hikaye gözüyle bakıyor
Mustafa Ermişler - 9 Şubat 2021, Salı 16:44
Efsane kelimesinin ne anlama geldiğini bilmeyen insanlar burada boş yorumlar yapmamasını dilerim. Mitolojiler ve efsaneler güzel muazzam şeylerdir. Bir sürü kitapları filmleri ve dizileri mevcuttur. Geçmiş zamanlarda insanların bazı inandıkları tanrılar bunlardır.
seyfi erdoğan - 22 Şubat 2021, Pazartesi 23:16
iki şizofrenin uydurduğu şey diyenleri anlamıyorum bu bir efsane gerçek olduğu garanti diye bişi mi söylüyolar
Behice Ertem - 31 Ağustos 2021, Salı 12:31
Bu hikâyeyi seviyorum ve Efsanelere de inanıyorum kimin ne dediği umrumda değil.
DİLEK Erşan - 19 Kasım 2021, Cuma 14:55
Çok harika bir derleme olmuş, teşekkürler!