Konya'da Ne Yenir? Konya'nın Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Konya'da Ne Yenir? Konya'nın Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 10 Ekim 2022
 • Son Güncellenme: 29 Kasım 2023
Konya'da Ne Yenir? Konya'nın Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Çatalhöyük’ten başlayan ve uzun bir tarih serüveni olan Konya’nın mutfağında birçok medeniyetin el lezzeti var. Yemeklerin malzemesi her ne kadar tanıdık bildik olsa da dokusu ve tadı öylesine farklı ki, başka bir şehirde aynı yemeği yediğinizde ''Şimdi bunu Konya’da yemek vardı!'' diyorsunuz. Konya’ya seyahat planlıyor, Konya gezilecek yerleri merak ediyorsanız, rotanız ve bavulunuz da tamamsa sıra geldi Konya mutfağı ile tanışmaya! Eminiz ki yedikçe acıkacak, her acıktığınızda da bol bol Konya’yı anacaksınız.

{ad:0}

Konya’nın Diğer Yöresel Mutfaklardan Farkı Ne?

Biraz saray mutfağı diyebiliriz Konya mutfağı için. Sunum ve lezzet Selçuklu dönemindeki saray adabından; mutfak gereçleri ve pişirme yöntemleri ise Mevleviliğin başladığı zamanlardan yadigar. Dünya çapında adına ilk anıt mezar yapılan aşçının (Mevlana’nın aşçısı Ateşbaz-ı Veli) Konyalı olduğu düşünülürse şehrin mutfak kültürünün neden diğer geleneksel mutfaklardan ayrıştığı da aşikar! Hafta sonu hızlı trene atlayıp keşfedebileceğiniz Konya’ya dair anlattığımı tüm detaylara Konya Gezi Rehberi ’mizden erişebilirsiniz.

Konya’nın Meşhur Yemekleri

Etli Ekmek ve Bıçak Arası

Konya Gastronomi Rehberi

Konya denilince akla gelen lezzetlerin en başında etli ekmek var. İncecik hamuruyla içindeki satır kıyması biraz lahmacun havası verse de, masa boyu kadar uzun hazırlanması ve şeritler halinde dilimlenerek yenmesi en büyük farkı. Üzerine peynir almak isterseniz özü aynı kalsa da adı etli ekmekten Mevlana’ya dönüşüyor. Yumuşacık olmasının sebebi ise etinin düve eti, kullanılan yağın kuyruk yağı olması. Bıçak arasında kullanılan et ve yağ da aynı şekilde. Ama içinde kullanılan sebzeler etli ekmekten daha az ve eti daha bol. Limon sıkarak yenildiğinde daha lezzetli olduğu da söyleniyor. Tabii siz nasıl tercih ederseniz!

Konya’da Etli Ekmek ve Bıçak Arası Nerede Yenir: Cemo (Nalçacı, Meram ve Selçuklu şubeleri), Halk Etliekmek (Karatay), Şammaz Usta (Selçuklu), Havzan Etliekmek , Ferah Etliekmek, Bolu Lokantası

Fırın Kebabı

Bu yemek Konya için yeni değil, Selçuklulardan kalma eski bir tarif. Aslında kuzu etinden ve sadece kaburga ile ön kol kullanılarak yapılıyor ama dana etinden yapılanı da oldukça lezzetli oluyor. Geleneksel yapımında büyük bir bakır leğen içine alınan etler odun ateşinde yaklaşık 6 saat kadar pişiyor. Pide ve kuru soğanla servis edilen bu yemeği yerken çatal bıçak kullanılmıyor, elinizle yiyorsunuz. Yanına ise köpüklü ayran iyi gidiyor.

Konya’da Fırın Kebabı Nerede Yenir: Ali Baba Fırın Kebap (Karatay), Hacı Şükrü Fırın Kebap (Meram), Kebapçı Dedeler 1929, Kuzucu Ali (Karatay), Gazyağcı Furun Kebabı (Meram)

Tirit

Konya Gastronomi Rehberi

Tirit’in yapılışı ve sunumu Bursa’nın İskender’ini anımsatsa da Konya’da yediğinizde bariz farklar buluyorsunuz. Ay şeklinde doğranıp tuzla ovulmuş soğan, domates ve biber bu yemeği benzerlerinden ayıran farklardan biri. Diğeri ise üzerinin incecik doğranmış biftek eti veya köfteyle kaplı olması. Detayların bir yemeği nasıl de değiştirdiğini yerken anlayacaksınız.

Konya’da Tirit Nerede Yenir: Tiritçi Mithat, Asıl Tirit, Hacı Şükrü, Kabakçı Ali Lokantası, Tiritçi Hacı Mustafa

Çebiç

Sabırlıysanız ve beklerim diyorsanız Çebiç tam sabır taşı bir yemek. Lezzetine doymak için hem tandırda saatlerce pişmesini hem de gurmelerin en önerdiği mevsim olan eylülün (tabii tercihen) gelmesini beklemeniz gerek. Eylül ayında daha bir olgunlaşan kuzuların bütün olarak pişirilmesiyle yapılan Çebiç iki farklı şekilde sunuluyor. Izgarada çevrilen ciğeri sabah kahvaltılarında, diğer tarafları da öğle yemeğinde bulgur pilavı üzerinde yeniliyor.

Konya’da Çebiç Nerede Yenir: Hacı Şükrü 1907, Taka Restaurant, Dar-ı Lezzet, Ali Baba, Kuzucu Ali

Bamya Çorbası

Konya Gastronomi Rehberi

Bamya çorbası şehrin menülerinde ara yemek olarak geçse de, içinde çiçek bamyanın yanında et de olduğundan oldukça doyurucu bir yemek. Konya’nın davet yemekleri arasında çok özel bir yere sahip çorbanın tadı biraz ekşi-tatlı arası. Ana yemeğe geçmeden bir tadına bakın diyoruz, seveceksiniz.

Konya’da Bamya Çorbası Nerede İçilir: Cemo, Kuzucu Ali, Lokmahane, Hacı Şükrü, Kebapçı Dedeler 1929, Çorbacı Dayım, Mevlevi Sofrası

Arabaşı Çorbası

Şifa deposu bu tavuklu çorba tüm İç Anadolu’da yaygın aslında. Bir Şeb-i Arus gezginiyseniz Arabaşı kışın bünyeye en iyi gelen çorbalardan biri ve madem gittiniz bir de Konya’da deneyimleyin.

Konya’da Arabaşı Çorbası Nerede İçilir: Cemo, Kuzucu Ali, Lokmahane, Hacı Şükrü, Kebapçı Dedeler 1929, Çorbacı Dayım, Taka Restaurant

Konya’nın Meşhur Tatlıları

Konya Gastronomi Rehberi

Sac Arası

Geleneksel bir pişirme tekniği olarak iki sac arasında pişirildiğinde bu ismi almış ama günümüzde sacda değil fırında pişiriliyor. Eğer gül böreği ya da kol böreğini biliyorsanız bu tatlıyı içine fıstık doldurulmuş ve şerbet dökülmüş bir böreğe benzetmeniz de muhtemel. Kaymak ve fıstıkla servis edilen bu lezzet şöleni geleneksel bir etli yemek sonrası çok iyi gidiyor.

Konya’da Sac Arası Nerede Yenir: Şölen Pastanesi, Damla Kebap- Etliekmek, Hacı Şükrü, Lokmahane

Höşmerim

Höşmerim bir nevi milli tatlımız sayılır. Ege’de, Marmara’da ve Konya’nın dahil olduğu İç Anadolu Bölgesi’nde yapılıyor. Ama Konya’da bir et yemeğinin ardından tatlı iyi gider deyip menüye baktığınızda kraliçe tatlılar kategorisinde karşınıza çıkıveriyor.

Konya’da Höşmerim Nerede Yenir: Hacı Şükrü 1907, Halk Etliekmek

Dilber Dudağı

Şerbetli tatlı denildiğinde ilk önerilen lezzetlerden biri de Dilber Dudağı. Cevizli baklavanın bir türevi olan bu tatlıyı restoranların menülerinde zaten göreceksiniz ama dönerken yanımda götüreyim derseniz Meram’daki Yıldızoğlu Baklavacı ya da Kral Baklava’ya bir uğrayın deriz.

Şimdiden afiyet olsun.

{search:konya-otelleri,Konya Otelleri}