Keşfedilmeyi Bekleyen Durmitor

Keşfedilmeyi Bekleyen Durmitor

Paylaş
Anonim  
Eklenme: 05 Temmuz 2011
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Keşfedilmeyi Bekleyen Durmitor

Durmitor belki de Balkanlar yolculuğum boyunca gördüğüm en farklı yerdi.

Bu cümle, Rüzgarın İzinde blogunun yazarı Serkan Söğüt'e ait. Neredekal.com ekibi olarak derginin yeni sayısında dergimize yeni bir köşe bağlığı ekledik, bu köşeye Yerinde Duramayanlar dedik. Bu sayfalarımızda gezmeyi ve paylaşmayı seven blog yazarlarının seyahat anıları yer vereceğiz. Onlar kendileri için gezdiler, bizim için yazdılar ve biz de sizlerle paylaşıyoruz. Alt satırlarda yerinde duramayan Serkan Söğüt'ün Durmitor anılarını bulacaksınız.

Daha önce Alp dağları da dahil birçok dağlık bölgede motosiklet kullanmış olmama rağmen Durmitor’a vardığımda çok şaşırdım. Böylesine güzel bir yer nasıl olur da tanınmaz bilinmez diye içimden geçirdiğimi hatırlıyorum. Sessizliğin, sakinliğin, dinginliğin hüküm sürdüğü bir yer Durmitor.

{ad:0}

Durmitor Karadağ’ın kuzey batısında bulunan bir milli parktır. Yüksekliği 2.522 metreye kadar uzanan bu bölge kuzeyinde Tara Kanyonu, batısında Piva Kanyonu ve güneyinde Komarnica Kanyonu ile çevrilmiştir. 2.000 metrenin üzerinde yaklaşık 48 zirvesi bulunuyor. Fakat ne yazık ki Alp Dağlarının aksine zirvelerin birçoğuna ulaşım bulunmuyor. Ayrıca bölgeye güzellikleriyle imzalarını atan 18 tane buzul gölde bulunuyor. Bunların içinde en popüleri Crno Gölü’dür. Göllere takma isim olarak “Gorske Oci” (Dağın gözleri) verilmiş. Gerçekten de göz gibi dağların içine saklanmışlar. Güneşin vurmasıyla beraber ışık oyunları oynuyorlar. Toplam yüz ölçümü 390km2 olan Durmitor 1980 yılında dünya koruma listesine alınmıştır.

Durmitor içerisinde irili ufaklı birçok kanyon bulunuyor. Bunların en büyük iki tanesi Piva ve Tara kanyonudur. Tara kanyonu gerçekten nefes kesen bir büyüklüğe sahip. 80 km uzunluğu ve 1.300 metre derinliği ile Arizona’da bulunan Büyük Kanyon’dan (Grand Canyon) sonra dünyanın 2. büyük kanyonu Tara Kanyonu’dur. Motosiklet ile Tara Kanyonu’nda yol alırken heybeti karşısında kendinizi küçücük hissedebilirsiniz.

Durmitor

Yolculuğum sırasında Durmitor’a giderken Bosna Hersek üzerinden, bölgenin batısında yer alan Piva kanyonunu kullandım. Piva kanyonunun ortasında direk olarak Durmitor’un kalbine tünellerle giden bir yol bulunuyor. Tüneller yolu oldukça kısaltıyor fakat hemen söyleyeyim tüneller içinde rampa çıkıyorsunuz, hatta dik dönüşler yapıyorsunuz.

Son derece sessiz ve sakin bir yer. Motoru kapattığınızda tek duyabileceğiniz ses rüzgarın kendisi. Her ne kadar sağda solda serpiştirilmiş dağ evleri (bungalov) görsem de, gittiğim mevsimde birilerinin yaşadığından şüpheliyim. Orada geçirdiğim saatler boyunca sadece bisikletli bir çift ve birkaç araba dışında kimseyi görmedim.