Kapıdağ Yarımadası'nda Mutlaka Görmeniz Gereken 7 Yer

Kapıdağ Yarımadası'nda Mutlaka Görmeniz Gereken 7 Yer

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 24 Temmuz 2020
 • Son Güncellenme: 21 Ağustos 2023
Kapıdağ Yarımadası'nda Mutlaka Görmeniz Gereken 7 Yer

Kapıdağ Yarımadası, İstanbul'a yakınlığıyla ve doğal güzellikleriyle tatilcilerin dikkatini çekiyor. Yarımadaya ulaştığınızda yol boyunca döndüğünüz her virajda enfes manzaralar sizi karşılıyor. Etrafı toplamda 95 kilometre uzunluğa sahip olan yarımada, Marmara Denizi'ne doğru estetik bir şekilde uzanıyor. Kapıdağ Yarımadası ev sahipliği yaptığı; Erdek, Ocaklar, Turanlar, Narlı, Ormanlı, İlhan Köyü (Küçükova), Doğanlar Köyü (Büyükova) ile hem yaz aylarında hem de bahar aylarında doğanın içinde dinlenmek ve tarihi dokuyu keşfetmek isteyenlerin tercihi olmaya devam ediyor. Sadece hafta sonu için bile keşfedebileceğiniz yarımadada mutlaka görmeniz gereken 7 yeri sizler için aşağıda derledik.

{ad:0}

1 - Kyzikos Antik Kenti / Erdek

kyzikos_antik_kenti

Kyzikos Antik Kenti, Erdek’e 8 km. mesafede yer alıyor. Antik dönemde oldukça görkemli bir kent olan Kyzikos’u yerli halk ‘Belkıs Sarayı’ olarak adlandırıyor. Uzmanların bölgede yaptığı yüzey çalışmalarının ardından kentin en eski tarihinin M.Ö 6 bin yılına kadar uzandığı tespit edilmiş. Ülkemizin, önemli kültür miraslarından biri olan antik kentte bir zamanlar birçok medeniyet yaşamış. Kentin en görkemli zamanlarından kalan üç tane limanı, tiyatrosu, Hadrian Tapınağı ve daha birçok yapısı geçtiğimiz yıllarda yapılan yüzey çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkılmış. Kentin başından zaman içinde üç büyük deprem geçmiş. Bu depremlerle birlikte berzahtaki liman dolmaya başlamış ve bataklık oluşmuş. Bataklığın da sıtma hastalığına sebebiyet vermesi ile halk yavaş yavaş bugünkü Erdek bölgesine doğru göç etmeye başlamış. Yaşanan bu doğal felaketler sonucunda Efes kadar görkemli bir kent olan Kyzikos’un kaderi bilinmezliğe terk edilmiş.

{search:erdek-otelleri,Erdek Otelleri}

2 - Kirazlı Manastırı / Erdek

Kirazlı Manastırı

Yemyeşil ağaçlarla etrafı çevirili olan bu tarihi manastır, Erdek bölgesinin en önemli yapıları arasında gösteriliyor. Kirazlı Manastırı, Erdek’e bağlı Yukarıyapıcı Köyü’nün sınırları içinde bulunuyor. Uzmanların kilise içerisinde yaptığı çalışmalara göre yapının iki katlı olduğu ve 19. yüzyılda inşa edildiği saptanmış. Manastır, bir zamanlar burada yer alan antik bir tapınağın üzerine inşa edilmiş. Tarihi manastır, uzun yıllar boyunca bölgede yaşayan Rumlar tarafından kullanılmış manastırdan geriye kalan 2 duvar ise bugün halen ayakta duruyor.

3 - Zeytinli Ada / Erdek

Zeytinli Ada

Erdek Limanı’nın Marmara Adası’na ve Avşa Adası’na doğru bakan tarafında yer alıyor Zeytinli Ada ya da antik dönemdeki adı ile Kera Panagia. Adından da anlaşılacağı gibi zeytin ağaçlarıyla çevrili olan bu ada adeta bir açık hava müzesi niteliği taşıyor. Erdek Limanı’ndan sadece 250 metrelik bir mesafede yer alan bu küçük ada parçacığı derinlerinde 2 bin 300 yıllık bir geçmişe de ev sahipliği yapıyor. Bu küçük kara parçacığı ortalama 8 dönümlük bir alanı kaplıyor ve üzerinde bulunan yapılar arasında; 1 tane vaftizhane, 1 tane manastır, 2 tane hamam yapısı ve 4 tane de kilise dikkat çekiyor.

4 – Paflima Koyu / Büyükova

Paflima Koyu

Büyükova Plajı olarak da bilenen bu yer tertemiz denizi ve altın sarısı incecik kumları ile öne çıkıyor. Erdek’in merkezinden kalkan minibüslerle ve özel aracınızla da gelebileceğiniz koyda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir işletme de bulunuyor. Yaz aylarında bu geniş plajda doyasıya denize girebilir, güneşin tadını çıkararak bronzlaşabilirsiniz. Sevdiklerinizle tüm gün keyifli vakit geçirmek için burayı gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

5 – Ocaklar Köyü / Erdek

Ocaklar Köyü

Erdek’in sahil kesiminde yer alan köylerden biri de Ocaklar Köyü. Upuzun kumsalıyla dikkat çeken Ocaklar, Erdek merkezden 5-6 km kadar uzaklıkta konumlanıyor. Günübirlik tekne turlarının da yapıldığı Ocaklar bölgesi, yarımadada tatil ve konaklama seçenekleriyle gelen ziyaretçilerin tercih ettiği lokasyonların başında geliyor. Tatilciler Ocaklar bölgesinde yer alan; pansiyon, apart, motel, butik otel, resort hotel gibi farklı konaklama konseptlerinde hizmet veren tesisleri gönül rahatlığıyla tercih edebilirler.

{search:ocaklar-otelleri,Ocaklar Otelleri} 

6 - Manastır Koyu / Turanlar Köyü

Manastır Koyu

Turanlar Köyü’nden çıkıp Ormanlı’ya doğru giderken karşınıza çıkıyor bu gizli kalmış yer. Yol boyunca tepeye doğru tırmanıp aşağıya doğru inişe geçerken denizin turkuaz rengi bir anda karşınızda beliriveriyor. O an resmen Marmara’da olduğunuza inanamıyorsunuz. Manastır Koyu’nun ufak bir kumsalı var ve diğer koylara göre en büyük avantajı da her türlü hava şartlarında bile suyunun tertemiz olması. Koyda dikkat edilmesi gereken tek nokta ise denizin birkaç adımda hemen derinleşmesi. Manastır Koyu bölgede kampçıların uğrak mekanı. Koyda minik bir işletme de var. Oradan hem atıştırmalıklar alabilir hem de şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

{search:turan-koyu-otelleri,Turan Köyü Otelleri} 

7 - Ormanlı Şelalesi / Erdek

Ormanlı Şelalesi

Kuş sesleri ve asırlık ağaçların etrafı sardığı yolun sonu sizi Ormanlı Şelalesi’ne ulaştırıyor. Yolun belli bir noktasına kadar arabayla geliyorsunuz. Sonrasında araç yolu olmadığı için artık yürüyerek şelaleye ulaşmanız gerekiyor. Yemyeşil ormanlık patika bir yoldan ortalama 500 metre yürüdükten sonra buz gibi suyuyla şelale karşınıza çıkıyor. Dilerseniz şelaleden akan buz gibi suya ayaklarınızı sokabilir ve suyun sesini dinleyerek şelalenin yanında vakit geçirebilirsiniz.

Yorumlar

Yüksel kenar 
24.07.2020
Kullanmadığım bir şeye nasıl yorum yapabilirim müsaade edin kullanalım yaparız
Tayfun mete 
24.07.2020
Kapıdağ'a gelip tatlısu yu görmemezlik yapamazsınız...liman kampında bulunan mete otel kendine has harika koyu ve kumsalı ile hatta bol yeşili ile Tatilinizi sakin bir ortamda değerlendirebilirsiniz