İzmir Botanik Bahçeleri

Paylaş
Burak Delibacak  
Eklenme: 22 Nisan 2021
 • Son Güncellenme: 29 Kasım 2023
İzmir Botanik Bahçeleri

Botanik bahçeleri, doğa tutkunları için her daim farklı anlamlar ifade ediyor. Üstelik bünyesinde barındırdığı araştırma bölümleri vasıtasıyla doğal kaynakların korunmasına ciddi katkılarda bulunuyorlar. Dolayısıyla ülkemiz sınırları içerisindeki sayıları yavaş da olsa artıyor. Bu artışın en bariz şekilde gözlemlenebildiği kentlere bakıldığında ise İzmir ilk sıralarda yer alıyor.

{ad:0}

Peki, İzmir’de tatil yaparken hangi botanik bahçelerini ziyaret edebileceğinizi biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız, sizin için oluşturduğum İzmir botanik bahçeleri listesine göz atabilirsiniz. Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi

ege botanik

Fotoğraf: oncusehir.com

Listenin ilk sırasında, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi yer alıyor. Bünyesinde bir herbaryum bulunan tesisin kökenleri, 1962 yılında Prof. Dr. Yusuf Vardar önderliğinde atılmış. Üniversitenin Bornova Yerleşkesi sınırları içerisindeki botanik bahçesi, 3 binden fazla bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Üstelik bu bitkilerin büyük çoğunluğu Türkiye’ye özgü türlerden oluşuyor.

Alanında birçok ilke imza atmış botanik bahçesinin koleksiyonu, yurt dışındaki botanik bahçeleri ile yapılan tohum alışverişi sayesinde koleksiyonu devamlı olarak genişliyor. Dolayısıyla tesisi belirli aralıklarla İzmir gezilecek yerler listelerine dâhil eden gezginler, farklı türleri yakından inceleme fırsatı buluyor. Bu aktiviteyi daha keyifli kılmak adına ziyaretinizi hava sıcaklığının çok da yüksek olmadığı bir güne denk getirmenizi öneririm.

Resmi adı E.Ü. Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi olan tesisi, hafta içi 08.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Ulaşım içinse metro seferlerinde yararlanabilirsiniz. Atatürk Botanik Bahçesi

atatürk botanik

Fotoğraf: otuzbeslik.com

Bornova’daki botanik bahçesini daha önce gezdiyseniz, kentin kuzeyine doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Böylece doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Dikili’de bulunan Atatürk Botanik Bahçesi’ni gezme imkânına kavuşabilirsiniz.

30 hektarlık alana sahip botanik bahçesi, doğaya olan tutkusuyla tanınan Macit Ersoy’un yurt dışı gezilerinde topladığı tohumlar sayesinde kurulmuş. Tabii böyle denildiği zaman bazı gezginlerin aklında bahçedeki çeşitliliğin yeterli seviyede olmadığı düşüncesi belirebiliyor. Ancak tesise gittiğinizde, dünyanın farklı yerlerine özgü 3 binden fazla türü yakından inceleme olanağı yakalayabilirsiniz.

Huzurlu atmosferi ile insanı kendisine çeken botanik bahçesini gezerken Herbaryum Müzesi’ne de zaman ayırmayı sakın unutmayın. Ücretsiz ziyaret edebileceğiniz tesis, ilçe merkezine yürüme mesafesinde faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla araba kiralayarak ya da İzmir Otogarı’ndan kalkan Dikili dolmuşlarına binerek rahatça ulaşabilirsiniz. Uzbaş Çiftliği

uzbaş

Fotoğraf: uzbas.com.tr

Dikili’deki göz alıcı güzellikteki botanik bahçesini ziyaret ettikten sonra daha fazla türü yakından tanımak isterseniz, rotanızı Urla’ya çevirebilirsiniz. Çünkü İzmir’in tarihi ile ön plana çıkan ilçesinin Kuşçular Mevkii, 1996 yılından bu yana Uzbaş Çiftliği’ne ev sahipliği yapıyor.

Çiftlik, kuruluş amacı itibarıyla türdeşlerinden ayrı konumda yer alıyor. Çocukluğundan beri bitkilere ilgi duyan Can Ortabaş, Bornova’daki restoranın bahçesine dikecek palmiye ağacı bulamamış. Ortabaş, bu duruma bir çözüm bulmak içinse sahibi olduğu bağın ortasını botanik bahçesine dönüştürmüş.

Dolayısıyla 2 bin dönüm arazi üzerine kurulu çiftliğin odak noktasını, palmiye ağaçları oluşturuyor. Aynı zamanda üretim ve satış faaliyetlerinin de sürdürüldüğü tesiste, 52 farklı türden 250 bin palmiye bulunuyor. Bunlara ek olarak tropik ve subtropik birçok bitki türü de çiftliğin güzelliğine güzellik katıyor.

Konumu nedeniyle çiftliğe ulaşım için en iyi seçenek olarak özel araç kullanımı öne çıkıyor. Dilerseniz ilçe merkezinden ya da garajdan taksiye binmeyi de düşünebilirsiniz. Sherard Bahçesi

sherard bahçesi

İzmir tatiliniz esnasında ziyaret edebileceğiniz botanik bahçelerini sıraladığım listenin son sırasını, yerel halktan çoğu kişinin varlığından haberdar olmadığı çok özel bir yere, yani Sherard Bahçesi’ne ayırdım. Bahçe, döneminin en önemli botanikçileri arasında gösterilen William Sherard tarafından 18. yüzyılın başında kurulmuş.

Ne yazık ki 40 dönümlük alanı kaplayan bahçe, şimdilerde üzerinde alelade bir otlak hüviyetinde. Lakin en güzel günlerinde görme fırsatı yakalayan istisnasız her birey, botanik bahçesini “Benzersiz!” olarak nitelendirmiş.

Sherard Bahçesi’nin etkileyici olmasının ana nedenini, tasarımındaki doğallık oluşturuyormuş. Sherard, bu atmosferin oluşması adına bahçede yer alan 12 bin bitkinin yerleşimi esnasında yalın bir tasarımı tercih etmiş. Siz de benim gibi İzmir’e elçi unvanıyla tayin edilen bilim insanının yarattığı tasarımın detaylarını merak ederseniz, Evelyn Lyle Kalças tarafından çizilen krokileri inceleyebilirsiniz.

Benzer Yazılar
Yedigöller'de İlkbahar Kampı
Yedigöller'de İlkbahar Kampı
Seyhan Ahen 
04.03.2022
Bir İlkbahar Geleneği: Hıdırellez Bayramı
Bir İlkbahar Geleneği: Hıdırellez Bayramı
Tuğçe Gülçiçek 
19.04.2022
İstanbul'un 12 Ünlü Semt Pazarı
İstanbul'un 12 Ünlü Semt Pazarı
Habibe Tokgöz 
24.10.2013