Neredekal.com
Neredekal.com
Tatil Blog
Rota Önerileri
İstanbul’da Bir Hafta Sonu Keşif Rotası: Yoros Kalesi

İstanbul’da Bir Hafta Sonu Keşif Rotası: Yoros Kalesi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 01 Haziran 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
İstanbul’da Bir Hafta Sonu Keşif Rotası: Yoros Kalesi
Marmara Denizi’nin İstanbul’dan ayrılıp yavaş yavaş Karadeniz’e doğru aktığı bir noktada, Anadolu Kavağı’nda konumlanan Yoros Kalesi, şehrin ücrasında bir hafta sonu rotası.Önce bir kıyı restoranında denize nazır bir balık sofrası, ardından keyifli bir tırmanışla ulaşacağınız kalede, izlemeye doyamayacağınız bir deniz manzarası… Huzurla noktalayacağınız günü de hep hatırlayacağınız ‘İstanbul klasikleri’ arasına alabilirsiniz.

Yoros Kalesi’nin Tarihi

İstanbul’da Bir Hafta Sonu Keşif Rotası: Yoros Kalesi

Yoros, Cenevizlilerden kalma bir kale olarak bilinse de, kulelerinden birinde bulunan Grekçe kitabe onun aslında Bizanslı olduğunu gösteriyor. Ama tam yapılış tarihine işaret eden bir veri de yok. İnşa amacının ise Rumeli Kavağı’ndaki İmros Kalesi’yle birlikte Boğazı korumak olduğu düşünülüyor. Kaleyi 1352 yılında Cenevizliler ele geçirip, 1452 yılında Fatih Sultan Mehmet gelip fethedinceye kadar burçlarında beklemişler. Osmanlıların II. Bayezid döneminde sıkı bir tamirden geçirilen Yoros Kalesi’ne mescid eklenmiş. Daha sonraki zamanlarda da kale dizdarı Mehmet Ağa bir hamam inşa ettirmiş. Kalenin yakınındaki ağaçlık alanda büyük fetih döneminde şehit düşen Fatih’in askerlerinin yattığı söylense de bu tez henüz kesinlik kazanmamış.
Neredekal DeğerlendirmeHenüz Puanlanmamış
Ortaköy, Beşiktaş, İstanbul
Bu tesiste aradığın tarihler için fiyat bilgisine ulaşamadık. Tarih değiştirerek yeniden deneyebilirsin.

Yoros Kalesi toplamda 500 metrelik bir alana yayılıyor ve bu büyüklüğüyle de birçok kaleyi geride bırakıyor. Burada 2010’dan başlayarak belirli aralıklarla yapılan kazılarda 661 eser bulunmuş. Ama ne yazık ki bulunduktan bir yıl sonra çalınmış.

Yoros Kalesi'nin Konumu

İstanbul’da Bir Hafta Sonu Keşif Rotası: Yoros Kalesi

Güzel güzel tırmanıp kalenin içine girdikten sonra insan diyor ki keşke biraz bakımlı olsa! Surlar korumaya alınsa, yolları yapılsa, kocaman bir dürbünle tüm Boğaz daha da yakınlaşsa! Ama portatif bir sandalye, sıcak bir termos ve karşınızdaki muhteşem manzarayla da kendinizi iyi hissettiriyor Yoros Kalesi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ışıkları ve denizden geçen koca koca tankerlerle hareketli bir seyir izliyor, tertemiz havasıyla adeta yenileniyorsunuz. Kaleyle özdeşleşen Yoros Cafe Restoran da ise kahvaltı edebiliyor, et ve deniz ürünleri yiyebiliyorsunuz.

Yoros Kalesi'ne Gitmişken Yapılacak Aktiviteler

İstanbul’da Bir Hafta Sonu Keşif Rotası: Yoros Kalesi

  • Kıyı boyunca yürüyüş yapın, midye tavanın tadına bakın. Yaz aylarında dondurma yemek adetten. Kışın gittiğinizde biraz üşüyorsunuz ama ortamın sakinliğiyle ruhen dinleniyorsunuz o ayrı…
  • Şehirden çok uzakmış gibi hissettiren nostaljik sokaklarında asırlık çınarlar göreceğiniz, eski evleri fotoğraflayabileceğiniz Anadolu Kavağı’nda organik ürünler satan tezgahlarla da karşılaşıyorsunuz.
  • Anadolu Kavağı’na doğru ilerlerken Yuşa Tepesi’ne giden bir yol ayrımı göreceksiniz. Dilerseniz Yuşa Peygamber’in kabrinin yer aldığı bu tepede farklı bir atmosfer soluyabilir, manzara izleyebilirsiniz.
  • Anadolu Feneri’ne uğrayıp seyir terasından manzaraya farkı bir açıdan bakabilirsiniz.
  • Hafta sonu İstanbul rotanıza Poyrazköy’ü de dahil edebilirsiniz. Burası askeri bölge ile çevrili olduğundan yıllar yılı bakir kalmış az yerleşimli bir köy. Kıyıdaki balık restoranlarından birinde mütevazi bir sofranın misafiri olabilirsiniz.
Otel
Şehir Oteli
Neredekal Değerlendirme5/5 Mükemmel
(1 değerlendirme)
Cihangir, Beyoğlu, İstanbul
Tesis Fiyatı
Oda-Kahvaltı
1.400 TL

Yoros Kalesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

İstanbul’da Bir Hafta Sonu Keşif Rotası: Yoros Kalesi

İstanbul’un Anadolu yakasında, Karadeniz girişinde konumlanan Yoros kalesi, Beykoz sınırları içerisinde yer alıyor. İlçeye hem kara hem de deniz yoluyla gelebiliyorsunuz. Eğer Boğaz hatlı vapurla gelecekseniz Anadolu Kavağı iskelesi ile kale arasındaki mesafe 850 metre. Anadolu Kavağı’na İETT otobüsüyle gelmeyi düşünüyorsanız Üsküdar’dan kalkan 15 A’ya binmeniz gerekiyor. Anadolu Kavağı ile Üsküdar arasındaki mesafe ortalama 35 km. Özel aranızla gelecekseniz ama otoparkı dert ediyorsanız, kale yolu boyunca ya da sahil bölgesinde park yerleri bulabiliyorsunuz.
Giriş
09.04.23
Çıkış
10.04.23
Lütfen Giriş-Çıkış tarihlerini seçiniz.
Kişiler
2
0