Hobbit Evleri: Ormanya Tabiat Parkı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Hobbit Evleri: Ormanya Tabiat Parkı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Paylaş
Sinan Sofuoğlu  
Eklenme: 23 Ağustos 2023
 • Son Güncellenme: 20 Ekim 2023
Hobbit Evleri: Ormanya Tabiat Parkı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Dört mevsimin de doyasıya yaşandığı ülkemizde birbirinden güzel, birbirinden özel fazlasıyla doğa alanı mevcut. Bazıları yemyeşil ağaçlarıyla ön plana çıkarken bazılarıysa göz kamaştırıcı şelaleleriyle görenleri büyülüyor. Fakat Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nda işler biraz daha farklı. Burada yeşil doğanın güzelliklerine ek olarak fantastik evrenlerden aşina olduğumuz şirin mi şirin bir Hobbit köyü bulunuyor. Bilmeyenler için kısaca açıklamak gerekirse Hobbitler, J.R.R. Tolkien’in kurgusal evreni Orta Dünya’da yaşayan tatlı bir topluluk. Kısa boyda oldukları için genellikle evleri de küçüktür. Hayatlarını genellikle çiftçilik, toplayıcılık veya hayvancılık yaparak sağladıkları için köy ortamında yaşarlar; tıpkı Ormanya’daki gibi bir köyde.. Anlayacağınız bu doğal yaşam parkının hayal gücünü besleyen ve insana sanki farklı bir diyardaymış gibi hissettiren bir havası var. Adeta kitaplardan ve filmlerden fırlamış, huzur dolu bir atmosfere sahip. Ormanya Tabiat Parkı nerede, nasıl gidilir ve neler yapılır gibi birçok farklı soruyu bu başlık altında yanıtlıyoruz.

{ad:0}

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 2018 yılında ziyaretçilere açılan park toplamda 20.000 m2’lik bir alana sahip. Bu alan içerisinde park, bölgelere ayrılmış bir şekilde hizmet veriyor. Kamp Alanı, Mesire Alanı, Ormanköy (Hobbit Evleri), Çocuk Hayvan Çiftliği, Yaban Yaşam Alanı, Kuş Gözlem Alanı, Ormanın Sesi, Orman Kütüphanesi, Böcek Oteli, Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, Doğa Okulu, Sportif Olta Balıkçılığı, Doğa Eğlenceleri Alanı, Doğa Parkurları, Tarım Alanı olmak üzere toplamda 15 farklı alan mevcut. Tüm bu alanlarda yapılabilecek birbirinden zevkli aktiviteler mevcut ve belki de en iyi tarafı çocuklar için tamamen uygun. Çocukların doğayı tanıyabilmeleri, gündelik hayatta karşılaşamayacakları özel hayvanları görebilmeleri ve bir çevre bilinci kazanabilmeleri için çok önemli bir yer. Ormanya Doğal Yaşam Parkı, dört mevsim boyunca açık ve hizmet veriyor. Yıllık ortalama iki milyon ziyaretçi ağırlayan doğal yaşam alanı aynı zamanda Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı olarak da tanınıyor. Böyle bir şöhrete sahip olduğu için kaçınılmaz olarak yaz sezonunda daha kalabalık bir hal aldığını da ekleyelim.

Ormanya Doğal Yaşam Parkı Nerede?

Ormanya Doğal Yaşam Parkı Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yer alıyor. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız özel aracınızla ortalama 3 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşabilirsiniz. Eğer özel aracınız yoksa bölgeye otobüs seferlerinin olduğunu da hatırlatalım.

Ormanya Doğal Yaşam Parkı'na Nasıl Gidilir?

Ormanya Doğal Yaşam Parkı'na İstanbul ve diğer yakın şehirlerden ulaşım oldukça kolay. Özel araçla İstanbul'dan gelirken TEM Otoyolu'nu kullanarak Kartepe/Uzuntarla çıkışından çıkabilirsiniz. Çıkıştan sonra yönlendirme tabelalarını takip ederek Ormanya'ya kolayca ulaşabilirsiniz. İstanbul veya diğer şehirlerden Kocaeli'ye otobüs veya trenle ulaşım sağladıktan sonra, Kocaeli içi toplu taşıma araçlarını (örn. otobüs, dolmuş) kullanarak Ormanya'ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Kocaeli'deki otogardan veya tren istasyonundan Ormanya'ya giden otobüsler olduğunu kontrol etmek için ilgili taşıma şirketlerinin tarife bilgilerini inceleyebilirsiniz.

Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nda Yapılabilecek Aktiviteler

Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nda yapılabilecek oldukça fazla aktivite var. Hobbit evlerini gezmek; hayvanat bahçesini turlamak ve kuşları gözlemlemek ilk sırada yer alıyor. Gelin bunlara detaylı bakalım.

Hobbit Evlerini Gezin

Hobbit evleri, yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nın en karakteristik özelliği. Fantastik evrenlerle hiç arası olmayan biriyseniz bile bu tatlı Hobbit köyünde eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. Köyün olduğu alan gerçekten çok farklı; doğanın güzelliği bozulmadan evler inşa edilmiş. Aralarındaki taş merdivenlerde yürüyüp fotoğraflar çekmek gezinizi ölümsüz bir hatıraya dönüştürebilir.

Hayvanat Bahçesini Turlayın

Ormanya içerisinde bir de hayvanat bahçesi yer alıyor. Özellikle çocukların ceylan, geyik ve tavus kuşu gibi hayvanlarla tanışabilmesi için muhteşem bir fırsat olacaktır. Tüm bu hayvanları yakından görmek ve yaşamlarını bir parçasına tanık olmak elbette yetişkinlere de hitap edebilir. Yaklaşık 150 adet yaban hayvanını parkın bu bölgesinde keşfedebilirsiniz. 

Kuşları Gözlemleyin

Hayvanları tanımanın bir diğer alternatifi de Ormanya’da rahatlıkla yapabileceğiniz kuş gözlemciliği. Başta dürbünle kuşlara bakmak çok uğraştırıcı gibi gelse de merak etmeyin, bölgede profesyonel görevliler yer alıyor ve her konuda yardımcı oluyorlar. Kuşların detaylarını ve büyüleyici güzelliklerini gündelik hayatta göremeyeceğiniz kadar yakından görmek için muhteşem bir aktivite olacaktır.

Farklı Böcek Türlerini Yakından Tanıyın

Hayvanat bahçesine yakın konumda yer alan Böcek Oteli isimli bölgede pek çok böcek türünün yaşamına tanıklık edebilirsiniz. Bazıları için kulağa hayvanlar kadar ilgi uyandırıcı gelmeyebilir fakat yakından bakıp aslında böceklerin doğaya ne kadar da katkı sağladıklarını gördüğünüzde büyük ihtimalle büyülenirsiniz. Yaklaşık 100 böcek türünü onlar için özel yapılmış yuvalarında ziyaret edebilirsiniz.

Ormanla Baş Başa Kalın

Ormanya Parkı’nın bir bölümü tamamen yapısız ve sadece ormana ayrılmış bir şekilde ziyaretçi ağırlıyor. Kuş gözlem bölgesinden çok da uzak olmayan bu yerde ormanın tadını çıkarabilir, harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Kuşların ötüşünden ve yaprakların sesinden başka hiçbir şey yok, tamamen kendinizle baş başa kalabileceğiniz ve huzurlu vakit geçirebileceğiniz bir alan.

Orman Kütüphanesine Uğrayın

Ormanya’nın bir başka bölgesinde yer alan bu kütüphane çocuklar için eğitici kitaplarla donatılmışken yetişkinlerin doğa hakkında bilgisini geliştirebileceği materyaller de bulunuyor. Çocuklar hayvan isimlerini, hayvanların doğadaki işlevlerini ve değerli bilgileri öğrenirken siz de botanik, kuşlar veya bitki örtüsü hakkında daha derin bilgiler edinebilirsiniz. Orman kütüphanesinin insanı sıkmayan atmosferle bitişik bir tasarımı olduğunu da ekleyelim. Sadece oturup dinlenmesi bile çok zevkli olabilir.

Balıkçılıkta Şansınızı Deneyebilirsiniz

Eğer balık tutarak keyifli vakit geçiren biriyseniz Ormanya’da bu aktivite için özel alanlar mevcut. Orman alanının girişine yaklaşık 2,5km uzaklıktaki bu alan bir gölete ev sahipliği yapıyor ve içerisinde sazan, sardunya gibi balıklar yaşıyor. Sportif olta balıkçılığı hakkında bir bilginiz yoksa fakat ilgi duyuyorsanız bölgedeki görevlilerden faydalı bilgiler de edinebilirsiniz. Bölgeye ulaşmak için park içinde yer alan sarı parkur üzerindeki tabelaları takip edebilirsiniz. 

Bisiklete Binmeyi Unutmayın

Ormanya Parkı’nın farklı bölgelerini birbirine bağlayan yollarda bisiklet sürebilmeniz de mümkün. Park içerisindeki akıllı bisiklet kiralama noktalarından temin edebilirsiniz. Parkın tüm güzelliklerinin tadı bisikletle adeta bir başka güzel oluyor.

Doğa Yürüyüşü Zevkinizi Bir Üst Seviyeye Taşıyın

Doğa Parkı’nın kamp için ayrılan bölgesinin yakınlarında “Doğa Parkurları” alanı yer alıyor. Bu bölgede farklı zorluk seviyelerine göre değişen, uzayan ve kısalan parkurları keşfedebilirsiniz. Orman manzaraları ve tertemiz hava içinde yürüyüş yapmak Ormanya’da bir başka güzel oluyor. Eğer yürüyüş değil de dağ bisikleti yapmak isterseniz bisiklet için özel rotalar da mevcut. Dilerseniz özel bisikletinizi getirebilir dilerseniz de parkurun giriş kısmındaki kiralama hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Tarım Alanını Keşfedin

Parkın arka uç tarafında özel olarak korunan bir tarım alanı mevcut. 6 parselden oluşan 60 dönümlük bu tarlalarda hayvanat bahçesinde bulunan çoğu hayvanın yem ihtiyacı karşılandığı gibi, 300 m2’lik sera alanında da egzotik sebze ve meyveler yetiştiriliyor. Tüm bu süreci görmek isterseniz gezi rotanızı tarım alanıyla denk gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Doğa Okuluna Vakit Ayırın

Doğa parkının girişine çok yakın bir mesafede yer alan Doğa Okulu, çocuklara yönelik kaliteli eğitim veren bir yer. Ülkemizde çok fazla örneği olmasa da bir izci kampı gibi düşünülebilir. Burada doğayla ilgili farklı kategoriler altında, aktif katılımlı dersler aracılığıyla çocuklara doğa bilinci ve farkındalık öğretiliyor. Çocuklar bu eğitimler sayesinde çevre sorunları hakkında daha kolay bilgi sahibi olabilir, hayvan sevgisinin önemini kavrayabilir, bitkileri daha yakından tanıyabilirler. Ayrıca uygulamalı olarak ağaç oyma sanatı gibi faaliyetlerin içinde de yer alabilirler. Kısacası çocuk ve doğayı bir araya getiren teorik ve uygulamalı ne kadar eğitim varsa hepsi burada, kaliteli bir şekilde sunuluyor. Gezinizde vakit ayırmaya kesinlikle değecektir.

Pikniğin Keyfini Çıkarın

Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nın her yerini gezip görmek büyüklüğü açısından yorucu olabilir. Bu yüzden yanınızda pratik atıştırmalıklar getirip ufak bir piknik yapabilirsiniz. Sadece bunun için hizmet veren bir mesire alanı da parkta mevcut. Bu alanda tuvalet, çeşme, mescit, bebek bakım odası, çardak ve masalı banklar gibi ihtiyacınız olabilecek her şey düşünülmüş. Parkın doğal alanına zarar vermemek için ateş yakmak yasak fakat gazlı ocakları kullanarak yemeklerinizi yapabilirsiniz. 5000 kişilik bir kapasiteye sahip mesire alanında yılın her vaktinde yer bulabilmeniz mümkün.

Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nda Kamp Yapılır Mı?

Ormanya Kocaeli’nin en popüler kamp alanları arasında yer alıyor. Kamp bölgesinde tuvalet, elektrik, duş, bulaşıkhane ve temiz su imkanları mevcut. Eğer dilerseniz karavanınızla da kamp yapabilirsiniz. Kamp yapmak istiyorsanız özellikle yaz sezonlarında bölgenin çok dolu olduğunu bilmenizde fayda var. Kamp alanında 43 çadır ve 24 karavan için yeterli alan mevcut, yani yer bulmanız bazı zamanlar zorlaşabilir. Bu durumun önüne geçmek için kamp alanıyla iletişime geçip önceden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Giriş ücretleri zamana ve kişi sayısına göre değişkenlik gösterdiğinden fiyat bilgisini de bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Ormanya Doğal Yaşam Parkı Hakkında Bilgiler

Park alanı genel olarak pazartesileri kapalı oluyor. Pazartesi’ye denk gelen resmi tatiller olursa sadece o zaman ziyaretçi kabul ediyor. Bunun dışındaki durumlarda mevsimlere ve hava şartlarına göre açılış-kapanış saatleri değişkenlik gösterebiliyor. İşinizi garantiye almak için ziyaret etmeyi düşündüğünüz tarihlerde yetkililerle iletişime geçmeniz sağlıklı olabilir. Parka kişisel bisikletiniz ile giriş yapabilirsiniz. Ormanya içerisinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği kafe, restoran ve büfeler hizmet veriyor. Fiyatları normal olduğundan yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı buradan da karşılayabilirsiniz. Eğer mesire alanında piknik yapmak istiyorsanız malzemelerinizi yanınızda getirmeniz gerektiğini de ekleyelim.

Ormanya Yaşam Parkı, girişlerde evcil hayvan kabul etmiyor. Bunun sebebi hayvanat bahçesi bölgesinde bulaşabilecek salgın hastalıkları önlemek. Fakat mecburiyet dolayısıyla evcil hayvanınızla gelmek zorunda kalırsanız yine Ormanya bünyesinde hizmet veren Evcil Hayvan Oteli’nden faydalanabilirsiniz. Park alanının giriş bölümünde hizmet veren “Ormanya Store” adına bir mağaza mevcut. Buradan çeşitli hediyelikler alabilirsiniz.

Eğer trekking yollarını kullanmayı planlıyorsanız hafif bir ayakkabı seçmenizi öneririz. Bazı rotalar uzun ve bazı yerlerde arazi insanı daha çok yorabiliyor. 

Ormanya Doğal Yaşam Parkı Giriş Ücretleri

Ormanya’ya girmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor, girişi ve parkın içerisinde yer alan tüm bölümleri ücretsiz. Sadece kamp alanı için bir ücret ödemeniz gerekiyor. Parkın açılış kapanış saatleri, alanlarının hizmet durumu gibi etmenler değişken olduğundan kamp yapmayı düşünüyorsanız rezervasyon ve ücret bilgisi için telefonla iletişime geçmeniz en sağlıklısı olacaktır. 

Telefon: 0262 331 66 11