Dünyanın Dört Bir Yanından 9 Yemek Müzesi

Dünyanın Dört Bir Yanından 9 Yemek Müzesi

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 28 Haziran 2017
 • Son Güncellenme: 16 Kasım 2023
Dünyanın Dört Bir Yanından 9 Yemek Müzesi

Müzeler genellikle tarihi eserler, sanat eserleri veya bilimsel keşifler ile ilişkilendirilir. Ancak dünyanın dört bir yanında bulunan bazı özel müzeler, ziyaretçilere sadece görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda damak tadına hitap eden benzersiz deneyimler de sunuyor. Bu müzeler, kültürel gezintiyle lezzetli yemekleri bir araya getirerek, hem gözlerinize hem de midenize hitap ediyor.

{ad:0}

Kültür ve mutfak, bir toplumun ruhunu yansıtan iki önemli unsur. Bu iki alanın kesiştiği noktada ise gezi ve yemek içeren müzeler yer alıyor. Bu özel müzeler, tarih ve sanatın yanı sıra yerel ve uluslararası mutfakların zenginliklerini de sergiliyor. Bir yanda tarihi eserleri inceleyip, diğer yanda o bölgenin geleneksel yemeklerini tadabilirsiniz. Bu tür müzeler, sadece görsel ve işitsel duyuları değil, aynı zamanda tat alma duyunuzu da harekete geçiriyor. Bu blog yazısında, dünyanın dört bir yanından hem gezilebilir hem de yemek tadabileceğiniz benzersiz müzeleri keşfedeceğiz. 

Peynir Müzesi / Hollanda

Bu müzenin, peynir çeşitliliğiyle dünyada ün salmış Hollanda’dan başka bir yerde olması zaten düşünülemezdi. Başkent Amsterdam’da yer alan ve bölgenin meşhur peynirlerinin sergilendiği müzede özellikle de inek sütünden yapılan ve Hollanda’nın geleneksel peyniri olan Goudo’nun yapılışı hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve burada yer alan peynirlerden satın almak mümkün. 1982 yılında günümüze kadar hala ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden yapı, ben tam bir peynir tutkunuyum ve seyahat severim diyen herkesi büyük bir içtenlikle kabul ediyor.

Çikolata Müzesi / Belçika

Gelelim çikolatalar diyarı Belçika – Brüksel’deki Çikolata Müzesi’ne. Jacques Çikolata Fabrikası olarak açılan ve sonradan müzeye dönüştürülen bu yapı, çikolatanın tarihi, paketlenmesi hatta ustaları tarafından yapımına yakından tanık olacağınız mini bir gösteri imkanı sunuyor. Burada izleyeceğiniz gösterinin sonunda yapılan çikolataları tatma imkanı da bulacağınız müzede, saymak bitmeyecek kadar çok çeşit görme olanağı bulabilirsiniz.

Makarna Müzesi / İtalya

İtalya’dan Çin’e doğru uzanan geçmişiyle makarna hakkında oldukça detaylı bilgiler edineceğiniz Makarna Müzesi’nde, çok ilginçtir ki makarna konulu akademik çalışmalar ve antik çağdan günümüze kadar gelen eserlerin yer aldığı bir kütüphane yer alıyor. Hepimizin sıklıkla tükettiği; ancak İtalyanların gizli bir tarifi olduğuna inanılan makarna, belki de Roma’da yer alan Makarna Müzesi’nde size sandığınız çok daha fazla şey öğretecek ne dersiniz?

Hardal Müzesi / ABD

Buraya kadar her şey iyi tamam da hardalın da müze mi olur diyorsunuz; ama neden olmasın. Tahmin edersiniz ki bu müze diğerlerinden çok daha farklı bir hikayeye sahip. ABD Wisconsin’de Barry Levonson adında bir taraftar, tuttuğu takımın yenilmesinin ardından markette uzun bir süre hardal rafını seyre dalmış ve bu hardalların ona bir şey anlatmaya çalıştığına karar verip, koleksiyon yapmaya başlamış. Hardal Müzesi’nin açılmasına vesile olan bu hikaye ise bugün müzede dünyanın çeşitli ülkelerinden 5 bin 300 hardal çeşidinin yer almasına vesile olmuş.

Çikolata Müzesi / Almanya

Almanya'nın en büyük kentlerinden Köln'de yer alan Çikolata Müzesi, 4.000 m2’yi aşan bir alanda. Çelik ve camdan meydana gelen müzeye giriş ücreti ödedikten sonra ufak bir Lindt çikolata ikramıyla müzeye girebilirsiniz. Müzede çikolataya dair sayısız bilgi mevcut. Nerelerde yetiştiğinden dünyada en çok nerede tüketildiğine kadar... Müzede çikolataların kalıpları, plastik materyali ile de sergileniyor. Çikolata şelalesinden akan sıcacık ve leziz çikolataya daldırılmış gofretler de müze gezisinin en güzel kısımlarından biri.

Zeytinyağı Müzesi / Türkiye

Akdeniz kültürünün hakim olduğu İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde de bulabileceğiniz Zeytinyağı Müzesi için biz çok da uzaklara gitmeye gerek yok diye düşündük. Küçükkuyu’ya bağlı bir köy olan Adatepe’de 2001 yılından beri faaliyet gösteren Çanakkale Adatepe Zeytinyağı Müzesi, zeytinin dalından kopmasının ardından soframıza gelişine kadar geçtiği tüm aşamaları ve sabun üretimine dair her şeyi gözler önüne seriyor. Zeytinyağı ve doğal sabunlardan satın alma imkanı da sunan müze, daha önceleri sabunhane olarak işletilen bir fabrikada hizmet veriyor.

{search:canakkale-otelleri,Çanakkale Otelleri}

Yanık Yiyecekler Müzesi / ABD

Listemize bize oldukça ilginç gelen bir müzeyle devam edelim, Yanık Yiyecekler Müzesi. ABD’nin Virjinya eyaletinde yer alan bu müzenin ortaya çıkış hikayesi tahmin ettiğiniz üzere bir o kadar ilginç. Deborah Conant’ın bir akşam arkadaşlarına hazırladığı yemeği yakması ile başlayan hikaye bir süre sonra bu yiyeceklerin sergilenir hale gelmesine vesile olmuş. Siz de yolunuz buraya düşersen yanmış tostlar ve çok çeşitli yiyeceklerin sergilendiği müzeyi ziyaret ederek faklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Alimentarium Gıda Müzesi / İsviçre

isviçre gıda müzesi

İsviçre’nin Vevey kasabasında yer alan bu müze, dünyadaki ilk gıda müzesi olarak tanınıyor ve tarihi 1985 yılına dayanıyor. Bünyesinde muhteşem Cenevre Gölü manzarasının hakim olduğu ve oldukça zengin bir arşive ev sahipliği yapan müzede, neler mi var? Dünya mutfaklarından çeşitli malzemeler, ziyaretçilerin gıdalar hakkında bilinçlendirildiği interaktif ekranlar ve tabi ki derslerin verildiği yemek atölyeleri. Kısacası hem manzarası hem de müzenin kendisi ziyaret edilmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Noodle Müzesi / Japonya

Hızlı ve pratik yemeklerin başıını çeken noodle, dünyanın pek çok ülkesinde oldukça popüler. Japonya'da da bu popülerliğinin bir sonucu olarak karşımıza bir noodle müzesi çıkıyor. Yokohama’da bulunan noodle müzesini gezerken çok çeşitli aroma ve çeşnili noodle’ları keşfedebilirsiniz. Özellikle noodle konusunda kısıtlı bir yeme-içme deneyimine sahip kişiler, buradaki çeşitliliği görünce çok şaşıracaklar.

Dilerseniz, Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze listesini de keşfedebilirsiniz.

Yorumlar

Hasibe Üstün Erna 
15.03.2018
Aslında çok yer var ama ilk aklıma gelen Edinburgh'ta Scotch Whisky Heritage Center’da viski yapımını merak edenler için çok güzel.
Misafir  
22.07.2017
Saray Bosna’da da Bira Müzesi ve Köln Çikolata Müzesi unutulmamalı.
Alpaslan Isik 
01.07.2017
Madrid'deki "Museo del Jamon" (Jambon Müzesi) unutulmamalı.
Cetin emrelioglu 
29.06.2017
Gaziantep soframız, Hatay soframız, başlı başına bir müzedir.
tokay ceritoğlu 
29.06.2017
Hele şükür bir müzemiz var. Aslında bizim de peynir müzemizin olması gerekiyor.