Hatay Saint Pierre Kilisesi Hakkında Her Şey

Hatay Saint Pierre Kilisesi Hakkında Her Şey

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 24 Şubat 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Hatay Saint Pierre Kilisesi Hakkında Her Şey
Hatay St. Pierre Mağara Kilisesi, yalnızca 13 metre derinliğinde ve 9,5 metre genişliğinde, oldukça küçük bir yapı. Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde bulunan kilise, tarihi önemi nedeniyle kentte en çok ziyaret edilen cazibe merkezleri arasında yer alıyor. Üstelik kent merkezinden rahatlıkla ulaşılabiliyor.

Dünyanın İlk Mağara Kilisesi Hatay St. Pierre Kilisesi

Hatay Saint Pierre Kilisesi Hakkında Her Şey

{ad:0} Hatay’ın en önemli simgeleri arasında gösterilen kilise, adını Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan St. Pierre ya da dilimizdeki karşılığı ile Aziz Petrus’tan alıyor. Hristiyanlığı yaymak için M.S. 1. yüzyılın ilk yarısında bölgeye gelen Aziz Petrus, korunaklı yapısı nedeniyle gizli toplantılarını bu mağarada gerçekleştirmiş. Dolayısıyla mekan, dünyanın ilk mağara kilisesi unvanını taşıyor. Hatta Aziz Petrus buradaki faaliyetlerinden dolayı zaman içerisinde Antakya kilisesinin kurucusu olarak nitelendirilmiş.

Mağara, gerçek anlamda bir kiliseye Roma İmparatorluğu’nun Hristiyanlığı resmi din olarak kabul etmesinden sonra dönüşmüş. Dikkat çekici görünüme sahip Gotik tarzdaki ön cephesi ise 12. ve 13. yüzyıllar arasında Haçlılar tarafından inşa ettirilmiş. Tabandaki mozaik ve duvarlardaki süslemelere ait kalıntılar, kilisenin erken dönemlerinden günümüze ulaşan yegâne izleri oluşturuyor. Aziz Petrus’u tasvir eden heykel ise 1932 yılında sunağın üzerine yerleştirilmiş. Heykeli incelemek için sunağa yaklaştığınızda, etrafındaki mezarları kolayca fark edebilirsiniz.

20. Yüzyılın Son Çeyreğinden Beri Önemli Bir Hac Yeri

Hatay Saint Pierre Kilisesi Hakkında Her Şey

Tarihe meraklı gezginler için ilgi çekici detaylarla bezeli St. Pierre Kilisesi, tıpkı geçmişte olduğu gibi günümüzde de Hristiyan dünyasındaki önemini koruyor. Hatta 1983 yılında Papa VI. Paul’un kiliseyi hac yeri olarak kabul etmesi, bu önemi biraz daha pekiştirmiş.

Kente gelen yabancı uyruklu gezginlerin bu özelliğinden dolayı yoğun ilgi gösterdikleri kilise, geçmişte vaftiz törenlerine ev sahipliği yapmış. Mekan, müze statüsünde koruma altında olduğu için törenler günümüzde valilik izniyle gerçekleştirilebiliyor. Bu törenlerde, eskiden kayalardaki çatlaklardan sızıp bir oyukta biriken su kullanılıyormuş. Sızıntı, aslında halen daha devam ediyor. Fakat gerek şifalı olduğu düşüncesi gerekse de tektonik faaliyetler sonucunda birikintinin eski seviyesine asla ulaşamadığı söyleniyor.

Kentteki En Önemli Kültürel Etkinliklerin Merkezinde

Hatay Saint Pierre Kilisesi Hakkında Her Şey

Tarihi ve dini önemine ek olarak St. Pierre Kilise, kentin kültürel hayatının zenginleşmesine de önemli katkılar yapıyor. Zira dini yapı, her yıl 29 Haziran tarihinde gerçekleştirilen Aziz Petrus Günü kutlamalarının merkezinde yer alıyor. Hatay’ın çok kültürlü yapısına vurgu yapılan bu özel günde, Katolik kilisesi çeşitli dini törenler gerçekleştiriyor. Gerçi pandemi öncesinde gerçekleştirilen son kutlamada, Batıayaz Köyü’ndeki tarihi Ermeni kilisesi gibi mekanlar da çeşitli etkinliklere sahne olmuş.

Hatay St. Pierre Kilisesi Gezisine Dair Tüyolar

Hatay Saint Pierre Kilisesi Hakkında Her Şey

  • Hatay St. Pierre Kilisesi Giriş ücreti güncel tarifesi 40 TL. Kış döneminde 17.00’ya kadar ziyarete açık tutuluyor. Yaz döneminde ise kapanış zamanı bir saat ileriye çekiliyor. St. Pierre Kilisesi’ni müzekartınız ile ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
  • Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kilise, kent merkezine yakın konumda yer alıyor. Dolayısıyla otobüs ve minibüs seferleriyle buraya gitmek sadece birkaç dakika sürüyor. Alternatif olarak taksilere de binebilirsiniz.
  • Merkeze yakınlığına rağmen tarihi yapıya yürüyerek gidilmesini önermiyorum. Çünkü dağın yamacına inşa edilmesi nedeniyle yapının içini gezmek isteyenlerin, öncelikle dik merdivenleri aşamaları gerekiyor. Bu da ekstra enerji harcanmasına neden oluyor.
  • Kiliseden çıktığınızda, birkaç dakikanızı mutlaka manzarayı seyretmeye ayırın.
  • Kiliseye giden yol üzerinde, çok sayıda hediyelik eşya dükkanı bulunuyor. Eğer otantik ürünlerin peşindeyseniz, bu mekanlara uğrayabilirsiniz.
  • Kiliseyi ziyaretinizi tamamladıktan sonra rotanızı Hatay Arkeoloji Müzesi’ne çevirebilirsiniz. Kentin en önemli iki kültürel mekanı arasındaki mesafe, epey kısa.Hazır müzenin ismini anmışken, hemen bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Mozaikleri ile ünlü kültürel tesise yönelik ziyaretinizde minyatür bölümüne girerseniz, kilisenin aslına uygun hazırlanmış küçük bir versiyonunu yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz.

Antakya’da Nerede Kalınır?

Hatay Saint Pierre Kilisesi Hakkında Her Şey

Kültür mozaiği olan Antakya’da gezilecek ve görülecek yerler epey fazlayken, konaklama bakımından da her zevke ve her bütçeye hitap edecek tesis mevcut. Antakya Otelleri listemizden en uygun otelleri seçebilir, Antakya şehrinin keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. {product:2540}{search:hatay-otelleri,Hatay Otelleri}