Hamileyken Uçağa Binilir mi?

Hamileyken Uçağa Binilir mi?

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 20 Temmuz 2022
 • Son Güncellenme: 23 Şubat 2024
Hamileyken Uçağa Binilir mi?

Günümüzde uçakla seyahat etmek konforlu bir ulaşımdan çok daha fazlasını ifade ediyor. Zaman tasarrufu, karayolu ulaşım ücretleriyle yakınlaşan fiyatlar ve kaza riski açısından değerlendirildiğinde en tercih edilen seyahat şekli de şüphesiz havayolu oluyor. Eğer hamileyseniz ve yakın zamanda bir uçak seyahati planlıyorsanız eminiz ki kafanızda deli sorular var ve hamileyken uçağa binmek bebeğe zarar verir mi kaygısı yaşıyorsunuz. Öyleyse sorularınızı cevaplayalım ve endişelerinizi de bir nebze azaltalım. Hamileyken uçağa binilir mi, hamileyken uçağa binmek doğru mu tüm bu soruları yanıtlıyoruz. Ama unutmayın, son söz doktorunuzun ve o ne derse ona göre davranın.

{ad:0}

Hamileyken Uçak Yolculuğu Yapılır mı?

Hamileyken ilk kez uçacaksanız ve hamilelikte uçak yolculuğu yapılır mı yapılmaz mı konusunda tereddüt duyuyorsanız içiniz rahat olsun. Elbette yapılır, hamilelerin seyahat edemeyeceği, uçağa binemeyeceği gibi bir kural yok. Hamileliğiniz normal seyrinde ilerliyorsa ve 36. haftayı doldurmadıysanız (ikiz ya da üçüz gibi çoğul hamileliklerde bu süre 32 hafta) doktorunuz da yapacağınız seyahatte ekstradan bir önleme gerek yok diyorsa güvenle uçak yolculuğu yapabilirsiniz. Çok uzun sürecek (mesela okyanus ötesi) yolculuklarda ise hamileliğinizde her şey normal, rapor gerektirmeyen bir trimesterde olsanız bile havayolları sizden doktor raporu talep edebiliyor.

Uçak Yolculuğu Yapacak Hamilelerden Rapor İsteniyor mu?

Hazır rapordan söz açılmışken havayolu şirketlerinin bu konuda farklı prosedürleri olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Bu yüzden uçak bileti alırken havayolu şirketlerinin hamilelikle ilgili prosedürlerini mutlaka okumanızı ve hamileliğiniz 6. ayı geçtiğinde doktor raporunuzu da hazır bulundurmanızı öneririz. Doktor raporunun uçuştan en geç 1 hafta önce alınmış olması ve gebeliğin çoğul olup olmadığı konusunda net ifadeler taşıması da önem teşkil ediyor.

Türk Hava Yolları, Anadolu Jet ve Onur Air 27 haftaya kadar olan hamileliklerde yolcusundan rapor istemiyor. 28 – 36 hafta arası gebeliklerde ise doktorundan onaylı bir sağlık raporu talep ediyor. Eğer hamileliğiniz 36 hafta ve üzerindeyse doktor raporunuz da olsa uçağa binemiyorsunuz.

Pegasus Havayolları’nın ve Sunexpress’in ise hamile yolcusundan 36. haftaya kadar bir doktor raporu talebi olmuyor. 36. haftadan sonra ise tıpkı THY gibi bu havayolları da uçağa hamile yolcu almıyor. Ama şunu da tekrar tekrar belirtmiş olalım ki 36 hafta kuralı sadece tekil gebelikler için geçerli. İkiz ya da üçüz bekliyorsanız bu süreyi 36 hafta gibi değil 32 hafta olarak düşünüp raporu ona göre almanız gerekiyor. Çoğul gebeliklerde hiçbir havayolu şirketi 32 haftadan sonra hamile yolcu kabul etmiyor.

Hamilelikte Uçak Yolculuğu İçin En Uygun Dönem Nedir?

Hamileyseniz ve uçakla gideceğiniz bir tatil planlıyorsanız ulaşım açısından en uygun dönem hamileliğinizin 2. trimesteri yani 13. ve 27. haftalarının arası. Bunun nedeni de 2. trimesterde düşük riskinin daha az olması, ilk aylarda ortaya çıkan bulantı, kusma gibi şikayetlerin geçmesi ve erken doğum riski taşıyan 36. haftaya (3. trimester) henüz girilmemiş olması. Kendinizi henüz çok da ağırlaşmamış hissettiğiniz bu dönem uçakla seyahatin de en ideal zamanı.

Hamilelikte Uçağa Binilmemesi Gereken Durumlar

Hamileliğin ilk 3 ayında uçağa binilir mi ya da ilk trimesterde seyahat etsem sorun olur mu diyorsanız uçak yolculuğunun bebeğe zarar vermediğini ve uçak kabinlerindeki basınç ayarlarının yasal mevzuat gereği sürekli takip edilip sınırlandırıldığının altını çizelim. Ama daha öncesinde bir düşük hikayeniz varsa ya da tansiyon, şeker gibi takip gerektiren bir hastaysanız hamilelikte uçağa binmek risk oluşturabilir ve mutlaka doktor onayınız olmalı. 36 haftalık hamileler yolculuk edebilir mi? sorusunun cevabı ise bu dönem erken doğum riski içerdiğinden havayollarının kuralı net, hayır!

Hamileyken Uçak Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İlk olarak doktorunuzun seyahate gideceğinizi bilmesi gerekiyor. Eğer sizi bekleyen saatler sürecek uzun bir uçuşsa, hamileliğiniz rapor gerektirmeyen bir trimesterde ve her şey yolunda olsa bile ekstra önlemlerden bahsedebilir.
  • Doktorunuz seyahat için bir sakınca görmezse biletinizi koltuk aralarındaki mesafe daha fazla olduğundan Business Class bölümünden almanız da bacaklarınız rahat uzatabilmeniz açısından faydalı. Böyle bir imkanınız yoksa her saat başında uçakta kalkıp yürüyebilir, kan dolaşımınızı dengeleyerek ayaklarınızdaki şişkinliği önlemiş olursunuz.
  • Koltuk seçiminizi koridor tarafından yaparsanız daha rahat hareket edebilir, istediğiniz an daha kolay kalkabilirsiniz.
  • Havalimanı kontrol noktalarındaki güvenlik tedbirlerinin bebeğinize zarar vereceği konusunda endişeleriniz varsa korkmayın. Çünkü dedektörler ve geçtiğiniz kapılar sanıldığının aksine zararlı X ışınları içermiyor.
  • Uçuş esnasında bol sıvı alarak, ayaklarınızı da aşağı yukarı hareket ettirerek pıhtı oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
  • Koltuğunuzda emniyet kemerinizi bağlarken bebeğe baskı yapmadan karnınızın altından bağlamanızı da önemli.
  • Son olarak yurtdışına uçuyorsanız doktor raporlarınızın bir kopyasını da İngilizce olarak hazırlatmayı unutmayın.

Daha sonrasındaki süreçte bebekle yolculuk konusunda da fazlasıyla merak ettiğiniz şeyler olacak. Bu konuda Bebekle Uçak Yolculuğu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı blog yazımıza göz gezdirebilirsiniz.