Keşfedilmeyi Bekleyen Huzur Dolu Bir Ege Köyü: Birgi

Keşfedilmeyi Bekleyen Huzur Dolu Bir Ege Köyü: Birgi

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 29 Temmuz 2021
 • Son Güncellenme: 26 Kasım 2023
Keşfedilmeyi Bekleyen Huzur Dolu Bir Ege Köyü: Birgi

Emeklilikte yaşanacak yerler istatistiklerinde sağlam yüzdeyle kendine yer bulan Ege köylerinden biri Birgi. Ama köy dediysek aklınıza sürü gezdiren çobanlar, tezek kokan çayır çimen gelmesin. Burası bildiğinizden farklı; biraz aristokrat, biraz da mistik köylerden. İşten güçten yorulduysanız, şehir hayatından bunaldıysanız, tatilde bir durak arıyor ya da bir hafta sonu planı yapıyorsanız o köy bizim köyümüzdür! Birgi’ye henüz gitmemiş, görmemiş olanlara buradan duyurulur.

{ad:0}

Birgi Köyü’nün Tarihi

M.Ö. 2000’li yıllardan bu yana yaşam dolu bir coğrafya olan Birgi Köyü’nün tarihinde kimler yok ki; Lidya, Frig, Pers, Roma ve Bizans uygarlıkları bizim bildiğimiz en eskilerden. Ama en şaşalı zamanlarını 1308 yılında Aydınoğlu Mehmet Bey’in burayı başkent yapmasıyla yaşamış. Aydınoğulları’nın hüküm sürdüğü yaklaşık yüz yıl boyunca Birgi hem bilimin hem de dinin en önemli merkezlerinden olmuş. Köy 15. yüzyılda Osmanlılar zamanında da aynı itibarı görmüş ve önemini korumuş. Kurtuluş Savaşı esnasında sivil hareketlenmenin üslerinden biri haline gelen Birgi ilk denizcilerimizden Umur Bey ve ilk Müslüman doktor Celaleddin Hızır El Aydıni’nin de memleketi. Günümüzde ise küçücük nüfusu ve hala eskinin atmosferini taşıyan yapısıyla bir huzur mabedi. Birgi Köyü tarihin mirası taş yapılarıyla 2012 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor ve anılarını kulağınıza fısıldamak için sizin ona gitmenizi bekliyor.

{search:birgi-otelleri,Birgi Otelleri}

Birgi Köyü’nde Neler Yapılır?

Köyün kalbinde yer alan ve 14. yüzyılda inşa edilmiş olan Cakırağa Konağı, ziyaretçiler için kaçırılmaması gereken bir durak. Osmanlı dönemine ait bu muhteşem yapı, dönemin mimari özelliklerini ve zengin süslemelerini yansıtıyor. Konağı ziyaret ettikten sonra, köyün dar sokaklarında yürüyüş yaparak Birgi'nin geleneksel taş evlerini ve bahçelerini keşfedebilirsiniz. Birgi, aynı zamanda doğa severler için de harika bir destinasyon. Köyün çevresindeki yürüyüş yolları, ziyaretçilere çarpıcı manzaralar ve huzur dolu bir doğa deneyimi sunuyor. İlkbahar ve sonbahar ayları, özellikle renklerin ve doğanın canlılığının en üst seviyede olduğu zamanlar olarak öne çıkıyor.

Sokaklarında Gezip Tarihi Evlerini Keşfedin 

Kim bilir kaç yüzyıl devirmiş çınar ağaçlarının gölgesindeki sokaklarda birçok taş – kerpiç ya da ahşap konakla karşılayacak sizi Birgi. Duvarların arkasına gizlenmiş, 18. yüzyılda bir zengin eviyken şimdilerde Kültür Bakanlığı’na bağlı bir müze olan ve sahibinin adıyla anılan Çakıroğlu Konağı da bahsettiğimiz bu yerlerden biri. 3 katlı 14 odalı, ahşaplarının hepsi bizzat Venedik’ten getirilen bu koca konağın her köşesi ayrı bir sanat, ayrı bir detay.

Sandıkoğlu Konağı, İmamı Birgivi Türbesi, Aydınoğlu Mehmet Bey ve Derviş Ağa camileri de diğer önemli yapılar arasında. Ayrıca 14. yüzyıldan kalan ve mimarisine başka yerde pek rastlanmayan Güdük Minare Mescidi ve 17. yüzyıl yadigarı Derviş Ağa Medresesi de görülmeye değer. Vaktiniz varsa hepsi şahsına özel ve mutlaka gezin diyeceğimiz kadar güzel.

Köy Meydanındaki Kahvede Tavşankanı Bir Çay İçin 

1900’lerin hatıralarıyla dolu meydan kahvesinin, şehirlerin hızına alışkın çağ insanlarını öze dönüştüren bir etkisi var. Köylülerle konuşmak iyi geliyor örneğin, muhabbet bir demlik adaçayı içirebiliyor. Çeşmeleri, küçük dükkanları ve karakoluyla biraz nostalji yapacağınız meydanda pazartesi günleri pazar kuruluyor. Eğer denk gelirseniz köylülerin kendi elleriyle yaptıkları peksimetler, tarhanalar ve bağ bahçe ürünlerini kaçırmayın. Eğer kaçırdıysanız ertesi gün Tire pazarına uğrayın, bu pazarda el emeği göz nuru oya işleri ve şallar da var.

Keyifli Bir Kahvaltı Yapın 

Birgi’de kahvaltı mekanı seçerken fazla alternatifiniz yok. Ama olanı da inanın yetiyor. Diyeceğimiz o ki, Birgi’ye erken gelin. Mesela Papaz Deresi kuş sesleri eşliğinde kahvaltı yapabileceğiniz ve katmerini yerken kalorisini unutacağınız yerlerden. Önereceğimiz bir diğer seçenek de Birgi Otel Saliha Hanım Taş Konak’ta mükellef bir köy kahvaltısı yapmak. Sofradaki her şey organik, ortamsa bağ bahçe içinde ve şahane!

Yöreye Özgü Ürünler Alın 

Nereye gidilirse gidilsin yolculuğa çıkanlara genellikle patates siparişi verilmez. Ama Birgi’ye özel araçla geliyorsanız ve bagajda da yeriniz varsa yollarda satılan patatesleri es geçmeyin. Ödemiş ya da Birgi’de patatesle yapılmış herhangi bir yemek yediğinizde farkını siz de anlayacaksınız. Bu patatesin lezzeti gurme restoranda bile yok! Birgi’de mevsimine denk gelirseniz (ekim sonu – kasım başı gibi hasadı yapılıyor) kestane ve cevizin lezzeti de çok meşhur.

Dokuma İpek Şallara Bir Göz Atın 

Ödemiş’in el emeği göz nuru dokuma şallarının satıldığı dükkan oldukça şaşırtıcı bir ortam. 16. yüzyıldan bu yana dimdik ayakta duran bu küçücük mekan Derviş Ağa Camii’nin bitişiğinde. Başka yöresel ürünlerde satıyor ama tarihi kimliği bizce sattıklarının önüne geçiyor.

Karadutlu Kar Helvasıyla Serinleyin 

Birgi’de karadut suyuyla Bozdağ’ın karını karıştırıp bardakla satıyorlar. Hem malzeme sağlıklı hem de yaz günlerinde oldukça ferahlatıcı. Deneyin, beğeneceksiniz. 

Töngül Pidesini Tadın 

Ödemiş’in merkezinde yüzyıllık geleneksel bir lezzet önereceğiz size, bu lezzetin adı da Töngül pidesi. Adını dükkanın sahiplerinin soyadından alan bu pidenin hamuru sabahın erken saatlerinde yoğuruluyor ve servisi de gündüz iki gibi bitiyor. Yani bu pideci bir öğle yemeği adresi. Bu arada Ödemiş’in köftesinin de Türk mutfağında ayrı bir yeri olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Giderken Gölcük Yaylası’na Uğrayın 

Köyün kendisi kadar ona ulaştıran yolları da güzel. Yeşilin ve doğal yaşamın tadını çıkarabileceğiniz birçok manzara sunuyor size. Hem gölü hem de yaylasıyla her daim gidilebilecek bir yer olan Gölcük’te tedarikli geldiyseniz piknik yapabilirsiniz. Birgi ile Gölcük arası yaklaşık 19 km. 

Bozdağ Kayak Merkezi’nde Karlarda Yuvarlanın 

İzmir’e kar mı yağarmış diyenlere; Birgi Bozdağ’ın güney yamaçlarına kurulu ve kar bu köye hiç de uzak değil. Bozdağ Kayak Merkezi’nde kış sporları kadar yamaç paraşütü de yapabiliyorsunuz. Ödemiş - Bozdağ arası 29 km.

Birgi’ye Ne Zaman ve Nasıl Gidilir? 

Birgi’yi yaz sıcağında gezerseniz çok terlerseniz, gezmek için en ideal zamanlar ilkbahar ve hasatların da yapıldığı sonbahar ayları. İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bu şirin köyün kent merkezine uzaklığı 110, Ödemiş’e uzaklığı ise 9 km. Özel araçla gelmiyorsanız İzmir Basmane Garı’ndan tren kalkıyor ve 2 saatte sizi Ödemiş’e getiriyor. Ödemiş – Birgi arasındaki minibüslerle köye kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Birgi’de Nerede Kalınır?

Köy bir taş konak sultanlığı olunca bizim de önerimiz elbette ki bu evlerden birinde uyuyup uyanmanız yönünde olacak. Peki nereler mi o konaklar;

İzzet Efendi Taş Konak: Misafirlerinden 5 üzerinden tam 5 puan alan bu butik otel doğayla iç içe bir konuma sahip. Temizlik, güler yüz, lezzet ve bir konaklamadan beklediğiniz her şeyi sunuyorlar. Odalarından biri şömineli ve dekorasyon da köyün ruhuna uyumlu.

Birgi Otel Saliha Hanım Taş Konak: Mimarisi, dekorasyonu, ambiyansı ve tabii misafirlerini ağırlama tarzıyla gidenlerin yine gittiği ödüllü bir otel burası. Geleneksel bir konfor sunan taş konağın kahvaltıları da çok övülüyor.

Yeni Gelin Evi: Orijinalliği korunarak restore edilen otelin konumu ve konforu misafirlerinden çok olumlu notlar almış. Samimi bir deneyim yaşıyor ve huzur buluyorsunuz.

Bozdağ’ın mis havasında bebekleri gibi uyuyacak kuş sesleriyle güne uyanıp mutlu bir başlangıç yapacaksınız. Keyifli gezmeler dileriz.

Yorumlar

Bilal Yıldız 
09.10.2021
Merhaba. Bu kapsamlı ve aydınlatıcı yazı için teşekkürler. Maalesef Bozdağ Kayak Merkezi yıllardır kapalı.Umudumuz bir an önce faaliyete geçmesi.