Ýstanbul'un hýzlý temposundan biraz uzaklaþýp, hem tarih hem de doðayla kucaklaþan yakýn bir yere yol almaya ne dersiniz? Büyükþehirin bir parçasý olmasýna raðmen sanki Bodrum'muþ, Marmaris'miþ gibi davranan o yakýn yerin adý Þile! Araçla 1, bilemediniz 1,5 saat gibi kýsa bir sürede ulaþabileceðiniz Þile her mevsim keþfedebileceðiniz ve huzur bulabileceðiniz bir atmosfere sahip. Üstelik plajlarý uluslararasý standartlarda ve mavi bayraklý!
Bir sabah erken uyanýp yollara düþmeye ve sanki baþka bir diyarmýþ gibi bu yakýn cenneti keþfetmeye hazýr mýsýnýz?
Þile'de Gezilecek Yerler
1 - Þile Feneri
![þile feneri]()
Bol bol fotoðraf çektiren, ilham verdiren ve dünyanýn güzel olduðunu düþündürüp yaþamý sevdiren bir nokta Þile Feneri… Þile'yi temsil eden en ikonik yapý olan fener, Sultan Abdülmecid tarafýndan 1859 yýlýnda yaptýrýlmýþ. O zamandan bu zamana kadar da Karadeniz'den geçen tüm gemilere ýþýk saçýp yoldaþlýk etmiþ. Geniþliði ve 56 km'ye kadar aydýnlatan ýþýk menziliyle ülkemizin en büyük feneri olan Þile Feneri'ni siyah beyaz boyalý gövdesiyle ilçenin her yerinden görebiliyorsunuz.
Günümüzde müze olan ama aktif olarak da çalýþmaya devam eden feneri pazartesi hariç diðer günler 10:00 – 16:00 saatleri arasýnda gezebiliyorsunuz. Hem kendisi hem de sunduðu manzara açýsýndan oldukça fotojenik olan fenerin hemen yanýndaki Kavala Parký da bir çay eþliðinde eþsiz bir seyre dalabileceðiniz yerlerden.
2- Aðlayan Kaya
![aðlayan kaya]()
Þile Feneri'ne 600 metre mesafedeki bu meþhur kayalarýn çok hazin bir hikayesi var. Zengin kýz Eftalya ile fakir çoban Mehmet'in 1730'lu yýllarda yarým kalan aþklarýna aðladýðýna inanýlan kayalar Ýstanbullularýn denize girmeyi çok sevdiði mavi bayraklý tertemiz bir koyda bulunuyor. Birçok gezgin de efsanenin etkisinde kaldýðýndan olsa gerek, bu kayalarýn arasýndaki su akýþýnýn týpký aðlayan bir insanýn gözyaþlarýna benzediðini söylüyor. Hikayenin finalinde aþýklar birbirine kavuþamayýnca kendilerini Karadeniz'in hýrçýn dalgalarýna býrakmýþlar. Ne demiþler; sevenler kavuþunca aþk olur, kavuþamayýnca efsane!
3 - Ocaklý Ada Kalesi (Þile Kalesi)
![þile kalesi]()
Ýlçedeki 4 eski kaleden biri olan Þile Kalesi'nin 2000 yýl önce Cenevizliler zamanýnda yapýldýðý, Bizanslýlar ve Osmanlýlarýn da bu kaleyi gözetleme amacýyla kullandýðý biliniyor. 4 katlý olarak inþa edilen kalenin en alt katý kiler olarak kullanýlýrken, diðer 3 katýnýn her biri de 20'þer askere yaþam alaný olacak þekilde tasarlanmýþ. 12 metrelik boyu ve 100 metrekare geniþliðiyle bir kaleden çok bir kuleyi andýran bu yapý Þile Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi iþbirliðiyle yakýn zamanda restore edilmiþti. Kayalýklarýn üzerinden denizi izleyen bu yapayalnýz küçük kale restorasyon sonrasý yeni görüntüsüyle de sosyal medyada büyük ün kazanmýþtý. Burasý týpký Þile Feneri gibi ilçenin en fotojenik köþelerinden biri. Ýnsanýn kuþ olup bir de tepeden izleyesi geliyor.
4 - Hanýmsuyu Çeþmesi
![hanýmsuyu çeþmesi]()
Tarihi eserlerin yanýndan geçerken veya izlerken fark etmeden geçmiþin koridorlarýna girip kaybolanlardansanýz fener ve kaleden sonra bu çeþmeyi de rotanýza ekleyin. Zaten aramadan bulacaksýnýz, çünkü Þile'nin en merkezi yeri olan çarþýsýnda! Çeþme 1871 yýlýnda, yani Osmanlý zamanýnda Hatice Haným adýnda Mýsýrlý bir kadýn tarafýndan yaptýrýlmýþ. Bir rivayete göre çeþme yapýlýrken kaynaðýna þeker katýldýðýndan suyu hala tatlý akarmýþ. Test etmeyi size býrakýyoruz.
5 - Tarihi Þile Evleri
![tarihi þile evleri]()
Neredeyse 150 yýl önce yapýlmýþ tarihi Þile evlerinin bir kýsmý restore edilerek koruma altýna alýnmýþ. Günümüzün dar alanda kýsa paslar atarak gezdiðimiz evlerinden farklý olarak 2 katlý yapýlan bu evlerde büyük ebeveynler, bazen halalar, amcalar da dahil tüm akrabalar birlikte yaþarmýþ. Civardaki köylerde bol bol yetiþen meþe ve kestane aðaçlarý kullanýlarak tamamen ahþap inþa edilmiþ bu evlerle Göksu ve Akçakese'de de sýklýkla karþýlaþýyorsunuz. Þile'nin merkezinde ise en çok Hacý Kasým ve Bali Mahallelerinde karþýnýza çýkýyor. Fotoðraf sevdanýzýn en kabaracaðý ve Þile'nin yakýn tarihinin içine misafir olarak düþeceðiniz yerler de bu evlerle çevrelenmiþ sokaklar.
6 - Þile Çarþýsý
![þile çarþýsý genel]()
Þile'nin þahsýna münhasýr Þile bezinden yapýlmýþ ürünler bulabileceðiniz, hediyelik eþya alabileceðiniz ve iki çift lafýn belini kýrmak için muhabbeti bol, sofrasý lezzetli restoranlarla karþýlaþacaðýnýz çarþýda gezmek de günübirlik bir Þile ziyaretinin olmazsa olmazý. En hareketli zamanlarý ise akþamýn yavaþ yavaþ indiði saatlerde baþlýyor. Çarþý trafiðe kapalý, tamamen yayalarýn olan caddede rahatça yürüyebiliyorsunuz.
7 - Kumbaba Tepesi
![þile sahil]()
Bazý keþifler var ki deðeri taa Bizans zamanýnda anlaþýlmýþ ve anlatýla anlatýla günümüze kadar gelebilmiþ. Kumbaba Tepesi de kumunun þifacý etkisiyle asýrlardýr alternatif týp olarak deðerlendirilmiþ. Þile'nin merkezine 2 km mesafedeki Kumbaba Tepesi'nin kerameti turuncu ve kýrmýzý renkteki kumunda. Demir-bakýr alaþýmlý, ayrýca radyoaktif etkili bu kumlar Þile'nin çok eski zamanlarýnda romatizmadan yakýnan ve eklem aðrýsý çeken Bizanslýlarýn kurtarýcýsý olmuþ. Bizanslýlar buraya Güneþ Hamamý derlermiþ ve þimdiki tur þirketleriyle ayný usül katar turist getirirlermiþ.
Günümüzde bilim adamlarýnýn araþtýrmasý ne boyutta bilmesek de Kumbaba'nýn kumunun bu çaðda da solunum, deri, sindirim gibi rahatsýzlýklarda çare olduðu düþünülüyor. Kumbaba hakkýnda yazýlý tek bilgi tabii ki milli seyyahýmýza ait. Evliya Çelebi meþhur Seyahatname'sinde 400 yýl önce yaþamýþ adýný vermediði Müslüman bir alimin Mýsýr'da edindiði ilmi burada kum tedavisiyle uyguladýðýndan bahsediyor. Bu alimin kim olduðu hala bilinmediðinden ilaç olarak kullandýðý kumla özdeþleþtirip adýna Kumbaba denmiþ ve tam tepeye de temsili bir türbe yaptýrýlmýþ. Kumbaba'ya yazýn gelirseniz buradaki plajdan denize de girebiliyorsunuz.
8 - Þile Maðaralarý
![þile maðara]()
Þile'yi bir sayfaya sýðdýrarak anlatmaya çalýþsak da mazisinin M.Ö. 12.000 yýlýnda baþlayýp Taþ Devri'nin her dönemini gördüðünü, nice imparatorluklara yurt, nice gemiye liman olduðunu da söylemeden geçmeyelim. Eski Yunanlýlar bu kayalýk limaný öylesine severlermiþ ki yaban çiçeði anlamýna gelen Þile ismini de onlar koymuþ. Yer üstü coðrafyasý oldukça çekici olan ilçenin bir de yeraltýna açýlan kapý dediðimiz maðaralarý var ki görmeye deðer. Roma zulmünden kaçan ilk Hristiyanlarýn sýðýnma yeri olarak da kullandýklarý bu maðaralar kýyý bölgeleri ve köylerde karþýnýza çýkýyor. Ocaklý Ada Maðarasý, Ýnkese Maðarasý, Gürlek Maðarasý, Tersane Maðarasý, Soðuksu Maðarasý gibi birçok esrarengiz nokta dýþýnda birisi var ki popüleritesiyle diðerlerinden ayrýlýyor. Anlatýlanlara göre bir Þile müptelasý olan Zeki Müren huzuru bulmak ve yalnýz kalmak için bu maðaraya gider, hatta konser verirmiþ. Akþam Güneþi olarak da anýlan maðara deniz gören manzarasýyla da meþhur ve sadece maðara sporuna ilgi duyanlarýn deðil, fotoðrafçýlarýn da çok sýk gittiði noktalardan biri.
9 - Deðirmençayýrý Þelalesi
![genel görünüm þile]()
Þile'ye 33 km uzaklýkta ve Gebze sýnýrýna bitiþik konumdaki þelale oldukça mütevazý ve naif bir güzellik. Yani öyle gürül gürül akan bir þelale, cam gibi bir gölet beklemeyin. Ama bir doða pikniði yapmak, köyler arasýnda yürüyüþe çýkmýþken bir solukluk mola vermek için bir tatlý huzur almaya neden gitmeyesiniz? 12 metre yüksekten akan þelale yaz aylarýnda sýcaklardan dolayý kuruyor, bu yüzden bahar aylarýnda gitmenizi öneriyoruz.
10 - Aðva
![aðva]()
Þile'de aslýnda her biri ayrý güzellikte onlarca köy var ama en az kendi kadar popüler köyü Aðva baþlý baþýna bir keþif ve konaklama noktasý. Rotanýzý uzun tutup bölgede biraz daha vakit geçireyim diyorsanýz burayý da mutlaka görmenizi öneririz. Yeþilçay ve Göksu deresinin birleþip Karadeniz'e döküldüðü yerde konumlanan Aðva'nýn yazý da kýþý da görülmeye deðer. Latincedeki adý da ‘iki dere arasýna kurulu köy' manasýna geliyor.
11 - Saklý Göl
![saklýgöl]()
Ýstanbul'un bu kadar yakýnlarýnda gizli saklý bir gölün olmasý ve çevresinde yürüyüp, yüzen ördek manzarasýna nazýr kahvaltý yapabilmek bir þehirli için büyük lüks. Þile'nin merkezine 14 km uzaklýktaki Karamandere Köyü'nde konumlanan Saklý Göl yapay bir baraj gölü olmasýna raðmen adeta kaçýþ noktasý. Kýyýdaki restoranda oturup yeþilin onlarca tonunu izleyebiliyor ya da mangallý bir piknik yapabiliyorsunuz.
Keyifli Bir Þile Gününde Yapýlacak Þeyler
1 - Denizle Haþýr Neþir Bir Gün Geçirin
![deniz manzara]()
Karadeniz'in yaz kýþ her hali hýrçýn. Kýþýn giderseniz dalgalarýn kýyýya vuruþu daha da hýzlanýyor ve kýyýda yürümeniz zorlaþýyor. Ama yazýn gittiðinizde ayaðýnýza taþ deðdirtmeyen denizi dalgalý da olsa (ki Þile'de yüzmek her daim tehlikeli) çok davetkar. Tüm günü denizde geçirmeseniz bile Kavala Parký'nýn önündeki seyir yolundaki bir banka oturup denizi izlemek Þile ritüellerinden.
2 - Fenere Çýkýp Karadeniz'i Gözetleyin
![fener manzara]()
Hiç ulu bir deniz fenerine çýkýp denizin ve gemilerin yukarýdan nasýl göründüðünü deneyimlediniz mi? Ya da içinde ne var, bir fener nasýl çalýþýr merak ettiniz mi? Þile Feneri bir yandan görevini yaparken bir yandan da müze kimliðiyle keþfedilmeyi bekliyor. Karadeniz'e þöyle bir tepeden bakmak için fenere týrmanmaya ne dersiniz?
3 - Doðanýn Ýçinde Uzun Yürüyüþlere Çýkýn
![doða içinde aðva]()
Þehir içinde uzun uzun trekking yollarý arayanlar için tam yaný baþýndaki Þile, doðasý ve manzaralý patikalarýyla bir cennet. Ekolojisiyle de ayrý bir çekim gücü olan ilçe Ýstanbul'un yeþil deposu. Maðaralarýný gezebilir, köyleri birbirine baðlayan parkurlarda yürüyüþ yapabilir, köy kahvelerinde oturabilir, doðal köy ürünlerinden tadabilirsiniz.
4 - Festivallerinde Þenlenin
![þile koyu]()
Temmuzun son haftasý geleneksel Þile Bezi Kültür ve Sanat Festivali'nin de baþladýðý dönem. Konserler, defileler ve birçok yaratýcý aktiviteyle ilçe daha bir renkleniyor. Eðer rotanýz o günlere denk gelirse eðlenceye hazýr olun.
5 - Yöresel Lezzetlerini Keþfedin, Balýk yemeden dönmeyin
![yöresel balýk]()
Dopdolu bir güne yöresel lezzet katmamak olmaz. Þile'nin yöresel lezzeti de bizce balýk, zaten burasý da bir balýkçý diyarý. Bu diyarýn en gözde sunumu da hamsinin tavada kýzarmýþ olaný. Gittiðiniz mevsim ister yaz ister kýþ olsun Karadeniz her zaman rýzký bol olan bir deniz. Daha yeni tutulmuþ bir balýðýn piþip önünüze konmasý da günübirlik bir keþfin bonuslarýndan. Kýyýda bu lezzeti bulabileceðiniz birçok balýk restoraný var. Ama tercihinizi etten yana kullanacaksanýz menülerin alternatifi de bol.
6 - Manzaraya Nazýr Kahvaltý Yapýn
![göl kenarý kahvaltý]()
Saklý Göl hem dinlenmek hem gözünüzü þenlendirmek hem de uzun parkurunda sakin sakin yürümek için ideal. Kahvaltýnýzý burada yapabilir, dilerseniz et mangallý piknik için de uðrayabilirsiniz.
Kahvaltý için baþka bir alternatif daha! Þile önü deniz, arkasý orman bir rota olunca kahvaltýyý da bu manzarayla yapmamak olmaz. Þile'nin merkezinde, Aðva'da nehir kenarýnda veya mis gibi orman kokan köylerinden birinde yumurtasý turuncu, ekmeði sarý buðdaydan organik bir kahvaltýya ne dersiniz? Þileli teyzelerin elleriyle açtýðý gözlemeler bu kahvaltýlarýn açýk ara yýldýzý!
7 - Aðva'da Su Aktivitelerine Katýlýn
![aðva-þile aktivite]()
Aðva'nýn kendine has bir doðasý ve her yerde yapamayacaðýnýz bir dolu aktivitesi var. Sazlarla dolu nehirlerde tekneyle gezmek, su bisikletine binmek veya hava uygunsa yüzmek de bu aktivitelerden bazýlarý.
Ýlginizi Çekebilir: Aðva'ya Dair Tüm Bildiklerinizi Unutturacak 10 Muhteþem Aktivite
Ömer akpýnar - 31 Aðustos 2021, Salý 11:56
Þilede mutlaka gidilmesi gereken göksu denizli köy geçidi harika biyer???