Keneden Korunma Yolları, Kene Isırığı Belirtileri ve Alınacak Önlemler

Keneden Korunma Yolları, Kene Isırığı Belirtileri ve Alınacak Önlemler

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 16 Ağustos 2022
 • Son Güncellenme: 31 Ocak 2024
Keneden Korunma Yolları, Kene Isırığı Belirtileri ve Alınacak Önlemler

Doğayla iç içe vakit geçirmek huzurlu anları geride bırakmanızı sağlasa da belli riskleri beraberinde getiriyor. İlkbahar aylarıyla birlikte kendini gösteren keneler doğayla bütünleşmek isteyen herkesin en çok dikkat ettiği konulardan biri. Yeşil alanlarda vakit geçirmeden önce gerekli ekipmanları ve kıyafet seçimini doğru yaparak keneleri vücudunuzdan uzak tutabilirsiniz. Özellikle kamp, piknik ve gezi için doğayı tercih edenlerin kenelerle karşılaşma ihtimali oldukça fazla. İşte doğada keneyle karşılaşacağınız zaman dikkatlice uygulayabileceğiniz korunma yolları…

{ad:0}

Kene Isırması Nedir?

Keneden Korunma Yolları, Kene Isırığı Belirtileri ve Alınacak Önlemler

Daha önce kene ile karşılaşmayan pek çok insan kene ısırığı nedir sorusunu sıklıkla yöneltiyor. Sıcakkanlı hayvanlar üzerinde yaşayan kenelerin, deriye tutunarak insan veya hayvanın kanını emmesi durumu kene ısırığı olarak adlandırılır. Kene ısırığı nasıl anlaşılır diyorsanız vücudunuzdaki koltuk altı, saç ve kılların yoğun bulunduğu yerler ve kasık bölgesini kontrol edebilirsiniz.

Kene Isırığı Tehlikeli Midir?

Hayatında en az bir kez kene ile temas eden kişiler her kene ısırması tehlikeli midir sorusunu yöneltiyor. Her ne kadar tüm kene türleri zehirli ve ölümcül olmasa da dikkatli olmanızda fayda var. Gözle baktığınızda kenenin zehirli olup olmayacağını anlayamayacağınız için, herhangi bir müdahalede bulunmadan hastaneye başvurmanız oldukça önemli. Yapılan inceleme ve testler sonucunda size temas eden kenenin tehlikeli olup olmadığı anlaşılabilir.

Zararsız Kene Nasıl Anlaşılır?

Kene yapısal olarak küçük bir boyutta olduğu için vücudunuzu ısırdığında çok küçük bir iz bırakır. Sizi ısıran bir kenenin zararlı olduğunu anlayabilmeniz için birkaç belirtiyi takip edebilirsiniz. Zehirli keneler bir insanı ısırdığında ateş, baş ağrısı, boyun sertliği, halsizlik, lenf düğümlerinin şişmesi ve mide bulantısı gibi etkiler ortaya çıkar. Zararsız kene ısırıkları ise herhangi bir belirti göstermediği için tarama dışında fark edilmesi kolay olmayabilir.

Kene Isırığının Belirtileri Nelerdir?

Keneden Korunma Yolları, Kene Isırığı Belirtileri ve Alınacak Önlemler

Bilinen 5 binden fazla türü olan kenelerin bazıları zehirli olmasına rağmen zehirsiz türleri daha fazladır. Bu nedenle zehirsiz bir kene sizi ısırdığında belirgin semptomlar göremeyebilirsiniz. Kene ısırığı belirtileri arasında en yaygın olanlar ise şöyle;

  • Yoğun veya hafif şekilde seyreden baş ağrısı,
  • Halsizlik ve vücutta döküntü,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Ateş,
  • Lenf düğümlerinin şişmesi,
  • Kaslarda veya eklemlerde ağrılar,
  • Boyun sertleşmesi,

Doğada Keneden Korunma Yolları

Keneden Korunma Yolları, Kene Isırığı Belirtileri ve Alınacak Önlemler

Kene ısırması durumunda ne yapılmalı sorusunu yöneltmeden önce doğada kendinizi koruyabileceğiniz yöntemlere odaklanabilirsiniz. Yeşil alanlarda kenelerin vücudunuzdan uzak durması için şu adımları uygulayabilirsiniz;

Açık Renkli Kıyafetler Giyin

Doğayla bütünleşmeden önce dışarıda giyeceğiniz kıyafetlerin rengini önemsemeniz gerekiyor. Yeşil alanlarda beyaz gibi açık renkler tercih ederek keneleri daha hızlı bir şekilde fark edebilirsiniz. Beyazın yanı sıra sarı, pembe ve mavi gibi açık renkleri de yeşil alanlarda tercih edebilirsiniz.

Uzun Çorap Tercih Edin

Kamp, piknik veya gezi amacıyla doğaya çıkarken belli bir plan yapmış olabilirsiniz. Kıyafet seçimlerinizde renk kadar çorap tercihiniz de önemli. Kenelerin pantolon paçasından içeri sızmasını engellemek için uzun çoraplar giyebilirsiniz.

Keneye Karşı Sprey Kullanın

Her ne kadar kıyafet için gerekli önlemleri alsanız da keneye karşı geliştirilmiş bir sprey kullanmanız daha etkili olacaktır. İçeriğinde kene ve diğer haşerelere karşı kovucu etki bulunan spreyler için marka araştırması yaparak size en uygun seçeneği bulabilirsiniz.

Kene Isırığı Sonrasında Yapılması Gerekenler

Keneden Korunma Yolları, Kene Isırığı Belirtileri ve Alınacak Önlemler

Gerekli önlemleri almadan doğaya çıktığınızda kenelerin sizi ısırma ihtimalini artırabilirsiniz. Böyle anlarda birçok insan kene ısırması durumunda ne yapmalı sorusunun yanıtını arıyor. İşte kene ısırığından sonra yapmanız gerekenler…

  • Kene tedavisi vakit kaybetmeden başlanması gereken uzun bir süreçten oluşuyor. Mevcut bir iğne veya ilaç tedavisi bulunmadığı için acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız çok önemli.
  • Keneyi almak için kendi başınıza müdahale etmenin çok yanlış olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle en yakın sağlık kuruluşuna giderek kenenin doğru şekilde çıkarılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bazı durumlarda insanlar kenenin zararsız veya acısız olduğunu düşünerek müdahale etmeyi tercih ediyor. Bireysel müdahaleler bilinçsizce yapıldığı için kene içerisindeki zehri vücudunuza kusabilir. Böyle bir riske girmek yerine sağlık kuruluşuna gidebilir ve zehir yayılmadan tedaviyi başlatabilirsiniz.
  • Bunun yanı sıra zorunda kalınan durumlarda ise bir kene temizleme aracıyla veya bir cımbız setiyle keneleri kaldırmak mümkün olabilir. Derinin içinden dışarı ve yukarı doğru sabit bir baskı uygulayarak çıkarmak gereklidir. Keneyi bükmemeye veya kırmamaya özen göstermek de önemlidir. Özellikle ısırık bölgesinde kene başının veya ağız parçalarından birisinin kalıp kalmadığını kontrol edilmelidir.

Sivrisineklerden Nasıl Korunuruz? içeriğimizi de inceleyin.