Bergama'da Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor

Bergama'da Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor

Paylaş
Anonim  
Eklenme: 10 Temmuz 2013
 • Son Güncellenme: 16 Nisan 2024
Bergama'da Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor

Türkiye'nin Dijital Yaşam Koçu Bilkom, "Tarih, 3 Boyutlu Canlanıyor" projesini hayata geçiriyor. 3 boyutlu modelleme yazılımları ve mobil teknolojilerin kullanımıyla, Türkiye'de ve dünyada ilk kez Bergama Antik Şehri 3 boyutlu gezinmeye açılıyor.

Bilkom’un Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği Graphisoft’un 3 boyutlu mimarlık programı ArchiCAD ile Graphisoft iş ortağı Abvent’in Artlantis yazılımını tablet ve akıllı telefonlarda görüntülemeye yarayan iVisit kullanılarak, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar üzerinden sağlanan 3 boyutlu gezinme uygulaması, Bergama’nın 4 antik alanı olan Zeus Sunağı, Athena Tapınağı, Kızıl Avlu ve Asklepion alanlarını ziyaret edenlere, alanda yapıların orijinal halini 360 derece sanal olarak görebilme imkanı sunuyor.

{ad:0}

Anadolu’nun antik mimari harikalarını 21. yüzyılda, yerli ve yabancı turistlerin seyrine açmaya vesile oldukları iVisit Anatolia uygulamasını Bilkom’un talebi üzerine hediye etmekten gurur duyduklarını belirten Abvent yetkilileri, daha önce dünyada yalnızca 2012 yılında Versay Sarayı için yaptıkları tarihi katkının ötesine geçen “muhteşem fikri” için Bilkom’a teşekkürlerini iletti.

UNESCO Dünya Miras Listesi adayı Bergama’nın artık ören yerlerini ziyaret edenlere, Türk gençleri tarafından yaratılmış, en üstün teknolojinin kullanıldığı dijital canlandırmalarla tarihi zenginliklerini anlatabileceğini söyleyen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama’nın yeni nesil turizm ve kültür aktivitelere şimdiden adım attığını gösterdiğinin altını çizerek; "artık teknolojinin sunduğu imkanlar ile hayal güzümüzü zorlayan bir çok proje gerçeğe dönüşüyor; Bergama’nın bundan iki bin yıl önceki halini canlandırmak ve izleyebiliyor olmak bunu en büyük kanıtı" dedi.

Bergama Antik Kenti ile başlayan projenin, bir sonraki etabı, yerel belediyelerden ve üniversitelerden gelecek talepler üzerine şekillenecek.