Mağara, kaynak değerleri ve jeomorfoloji açısından oldukça zengin ve karmaşık bir yapıya sahip. Orta koridor kısımlarında meydana gelen şiddetli kıvrımlar ve ani dikey yükselmeler bunun en iyi örneklerinden. Üç kattan oluşan mağaranın alttaki iki katı mevsimde yağan yağmura göre aktif bir şekle gelirken, en üst katmanı her daim kurak gözlemlenmekte. Vadide meydana gelen çatlaklar ve çökükler, yıllar boyunca mağaranın aktifliğiyle şekillenmiş. Altınbeşik Mağarası, 142 milyon yıl önce, Kretase sürecinde, kireçtaşları kırıklarının üzerinde meydana gelmiş. Daha kuzeyde bulundan Eynif Polyesi başta olmak üzere, civardaki birkaç polyeden yer altına inen suların toplanma alanı görevini üstleniyor. Bahar aylarında mağara içerisinde çok miktarda durgun gölet bulunuyor. Yağışlar arttıkça mağara içerisindeki kum ve çakıl birikintileri ve akıntı oyukları, debisi kuvvetli yeraltı derelerinin aktifleştiği haberini veriyor.
Tamamen kurak bir halde olan üst katmanda, bahsettiğimiz sarkıtlar ve dikitler bulunuyor. Bu doğal aşınımlar mağaranın en üst katında da uzun yıllar önce aktif bir su akışı olduğunu göstermekte. Çünkü aşınmaları sadece yağmur ve rüzgarlarla değil aynı zamanda şiddetli akımlara maruz kalmalarından da kaynaklanıyor. Mağaranın girişinden itibaren 200m mesafede devamlı su altında bulunan bölümler başlıyor. Akışın yoğun olmadığı zamanlarda kanoyla gezebileceğiniz alt seviyenin bitiminde, 40m yüksekliğe sahip dik bir çıkış yer alıyor. Bu çıkış ve bitişiğindeki duvarlar, boydan boya beyaz renkli kalın travertenlerle kaplı. Mağaranın en güzel bölümlerinden biri de şüphesiz ki burası.
Mağaranın ülkemizde bulunan en büyük yeraltı su sistemine ev sahipliği yaptığından bahsetmiştik. Söbüce, Kızılova ve Kambos sularını taşıyan bu sistem Altınbeşik mağarasında son buluyor. Yaklaşık 150m uzunluğa sahip sular, Beyşehir Gölüne kadar bağlanıyor.
6 Şubat 2023… Sadece depremi yaşayanların değil, tüm Türkiye'nin bir yürek olup aynı hüznü paylaştığı...
TURSAB, Turistik Doğu Ekspresi seferlerinin 8 Şubat 2023 - 1 Mart 2023 tarihleri arasında iptal...
...
2023 yılında yeni rotalar keşfetmek, gitmediği şehirlere gitmek ve görmediği mekânları görmek isteyenler için oldukça...
Dünya deprem haritasına bakıldığında her yıl gerçek ve artçı olmak üzere binlerce deprem meydana geliyor....