Antalya'da Ne Yenir? Antalya'nın Meşhur Yemekleri ve Gastronomi Rehberi

Antalya'da Ne Yenir? Antalya'nın Meşhur Yemekleri ve Gastronomi Rehberi

Paylaş
Sinan Sofuoğlu  
Eklenme: 10 Mayıs 2022
 • Son Güncellenme: 08 Kasım 2023
Antalya'da Ne Yenir? Antalya'nın Meşhur Yemekleri ve Gastronomi Rehberi

Gündelik yaşantımızda pek farkına varmasak da aslında ülkemiz iklim bakımından çok şanslı. Her ilimizde dört mevsimi yaşayabiliyoruz. Oysa ki dünya üzerinde sadece iki veya bir mevsim gören ülkeler de var. Bu yüzden ülkemizde tarım ve hayvancılık dünyaya kıyasla çok daha gelişmiş bir konumda. Haliyle organik her türlü sebzeyi, meyveyi kolaylıkla yetiştirip toplayabiliyoruz. Tüm bu bereketler en sonunda ülkemizin benzersiz mutfağını oluşturuyor.

{ad:0}

Hem coğrafi güzellikleriyle hem de iklimiyle tatilcilerin gözdesi olmayı başaran Antalya, mutfak lezzetleri bakımından da çok zengin bir yer. Eğer siz de Antalya’da bir tatil yapmak istiyorsanız veya yolunuz buraya düşerse denemenizi tavsiye ettiğimiz bazı lezzetleri sizler için derledik. Sunduğu zengin seçeneklerin içinde kesinlikle kendi damak tadınıza uygun bir şeyler bulabilirsiniz. 

 {search:antalya-pansiyonlari,Antalya Pansiyonları}

Antalya'nın Neyi Meşhur?

Antalya’da Ne Yenir? sorusunun aslında pek çok cevabı var. Çünkü Antalya baştan aşağı kaliteli restoranlarla dolu. Antalya’daki halkın büyük kısmı çiftçilikle uğraştığından serpme kahvaltılar hiçbir yerde bulamayacağınız kadar kaliteli. En popüler lezzeti içinse Piyaz diyebiliriz.

Eğer Antalya tatilinizi planlamak için daha çok bilgiye ihtiyacınız varsa Antalya Gezilecek Yerler adlı yazımız da dikkatinizi çekebilir. 

Antalya Piyazı

Neyi meşhur sorusuna verdiğimiz cevabı onurlandırmak adına listemizin ilk sırasında piyaza yer vermezsek olmazdı. Antalya’da piyaz genellikle yemeklerin yanında eşlikçi olarak tüketiliyor. Klasik piyazlardan farkı tarator sosla hazırlanması ve bol hakiki zeytinyağı ile servis edilmesidir. Coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen Antalya Piyaz’ını Piyazcı Ahmet ve Piyazcı Sami’de afiyetle yiyebilirsiniz.

Serpme Börek

Antalya’nın meşhur olan lezzetlerinden birisi de serpme börek olarak bilinen el açması kıymalı veya peynirle hazırlanan nefis börekleridir. Özellikle 50 yıllık tarihiyle  hala ayakta duran Börekçi Tevfik’e uğramalı ve günün her saati bu leziz böreklerden yemelisiniz.

 {search:alanya-otelleri,Alanya Otelleri}

Yanık Dondurma

Antalya’nın meşhur dondurmacısı Akdeniz Dondurma’da yiyebileceğiniz bu lezzet, sıcak yaz günlerinde adeta leziz bir kurtarıcı görevinde. Normal dondurma malzemelerini daha sıcak bir şekilde karıştırdıktan sonra soğutarak elde ediliyor. Yapımı gayet basit gibi gözükse de aslında ustalık işi gerektiren bir işlem. Antalya’dan başka yerde yeseniz bile tam tadını alamayacağınız bu lezzeti tatilinizde kesinlikle denemelisiniz.

Hibeş

Humus’a benzerliği ile bilinen Hibeş, Antalya’ya özgü bir diğer lezzetlerden. Tahin, limon, sarımsak, karabiber, kimyon ile nohutsuz olarak hazırlanmaktadır. Hibeş de tıpkı Piyaz gibi eşlikçi olarak tüketiliyor. İkisi arasındaki nen belirgin fark Hibeş’in doğrudan ekmeğe sürülüp de yenilebilmesi ve tavuk, et, makarna yemeklerinde sos işlevi görebilmesidir.

 {search:antalya-apartlari,Antalya Apartları}

 

Arap Kadayıfı

Adana ve Hatay illerinde de görebileceğiniz bu tatlı çeşidi Antalya’da Arap Kadayıfı adıyla biliniyor. Yaygın adı bu olsa da Antalya’nın bazı yerlerinde Taş Kadayıfı da dendiğini duyabilirsiniz. Harika bir tada sahip Arap Kadayıfı genel hatlarıyla bir hamur tatlısı ve şerbetli olarak hazırlanıyor. İçi ise bol cevizle dolduruluyor. Yanık dondurma ile oldukça güzel bir ikili olan bu tatlıyı Antalya’da tatlıcılarda ve restoranlarda rahatlıkla bulabilirsiniz.

Bağaça

Çam sakızı, tahin, susam, un ve tereyağı ile yapılan Bağaça, Antalya’nın en özgün lezzetlerinden. Doyurucu tutması sebebiyle genellikle ramazan aylarında daha yaygın tercih ediliyor. Özellikle yanında çayla çok iyi giden bu lezzetti Antalya’nın tüm fırınlarında bulabilir, bazen restoranlarda da aperatif olarak rastlayabilirsiniz. 

Şiş Kebap

Hayvancılık faaliyetlerinin yaygın olarak yapıldığı Antalya’da et sevenler mutlaka şiş kebabını tatmalı. Sadece et ve tuzdan oluşan kebaplar, ızgarada kömür ateşinde pişirilip altında pide ile servis ediliyor. Hiçbir baharat kullanılmadan hazırlanan Antalya’nın şiş kebabını sipariş ederken tek porsiyonun yetmeyeceğini şimdiden söyleyelim. İçerdiği malzemeler bakımından her ne kadar doyurucu olsa da lezzeti öyle bir damağınızda kalıyor ki tek lokmayla doysanız bile ikinci bir tabağı isteyebilirsiniz. 

Gözleme

Gözleme’nin kökenleri genelde Türkiye’nin çoğu iliyle bağdaştırılıyor. Gerçekten de ülkemizde ayrı bir yeri var. Organik ürünle ulaşımın kolay olmasından Antalya’da yediğiniz gözlemeler tek kelimeyle harika oluyor. En iyi sonucu almak için kesinlikle köklü geçmişi olan kahvaltıcılarda yemenizi öneririz. Özellikle de tazecik Antalya peyniriyle hazırlananları daha önce hiç gözleme yememişsiniz gibi hissettirebilir. 

Laba Dolması

Alanya ve Antalya mutfağının güzide yemeklerinden biri olan Laba dolması, Güneydoğu yöresinde bilinen Kaburga dolması ile oldukça benzerlik gösteren bir et yemeğidir. Kuzu kaburgadan yapılan Laba Dolması, kuzu kaburganın üzerindeki bölüme soğan, domates, pirinç, kıyma ve baharattan oluşan harcın konulması sonrasında bölgenin iğne ve iplikle dikilmesiyle hazırlanır. Tereyağ sürüldükten sonra fırına verilen Laba Dolması, piştikten sonra yaygın olarak pilav ve kavrulmuş badem ile servis edilir. Bu lezzeti Antalya Zencefil Restoran’da afiyetle yiyebilirsiniz.

Deniz Ürünleri

Eğer söz konusu Antalya ise elbette deniz ürünleri tatmadan bir tatil düşünülemez. Kalamar, lakerda, ıstakoz, levrek ve deniz ürünü olarak daha aklınıza ne gelirse Antalya’nın kaliteli balık restoranlarında bulabilirsiniz. Yaygın olarak Konyaaltı bölgesinde bulabileceğiniz balık restoranlarında tüm bu lezzetler profesyonel bir şekilde hazırlanıyor. Bize sorulduğunda 7 Mehmet ve Çıtır Balık aklımıza ilk gelen yerlerden. Fakat siz daha fazlasını keşfetmek isterseniz Antalya Restoranları listemize de göz atabilirsiniz. 

Bonus: Reçeller

Turunçgillerin yöresi olan Antalya’da 4 mevsim yetişen meyvelerden yapılan reçellere de değinmeden listemizi sonlandırmak istemedik. Limon, portakal, turunçgil, bergamot gibi leziz reçelleri hem kaldığınız otellerin kahvaltı servislerinde deneyebilir, tatil bitiminde hem kendiniz hem de sevdikleriniz için hediye olarak alabilirsiniz.

Antalya’da Nerede Kalınır?

Antalya harika bir yaz tatili için her türlü imkanı sunuyor ve kaliteli konaklama tesisleri de bunlardan biri. Eğer Antalya tatil planınızı yaparken konaklayacak bir yer arıyorsanız, tasarruf edebileceğiniz erken rezervasyon fırsatlarıyla dolup taşan Antalya Otelleri sayfamız da dikkatinizi çekebilir. 

 {search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}