Antalya Efsaneleri: Nobel Baba'nın Mezarı Bulundu Hikayesi

Antalya Efsaneleri: Nobel Baba'nın Mezarı Bulundu Hikayesi

Paylaş
Sinan Sofuoğlu  
Eklenme: 10 Aralık 2021
 • Son Güncellenme: 31 Ocak 2024
Antalya Efsaneleri: Nobel Baba'nın Mezarı Bulundu Hikayesi

Hangi ülkeden, hangi kültürden geldiğimiz fark etmeksizin hepimiz Noel Baba’yı duymuşuzdur. Peki filmlerde ve hikayelerde iyi çocuklara her yıl başında istedikleri hediyeleri getiren Noel Baba efsanesinin temellerinde Antalya’nın olduğunu biliyor muydunuz? İşte karşınızda, Antalya efsanelerinden Noel Baba'nın mezarının bulunması ve hikayesi…

{ad:0}

Demreli Aziz Nikola Aslında Kimdir? 

Noel Baba, Antalya'nın Demre kasabasında yaşayan Aziz Nikola isimli bir din adamına dayanarak üretilen bir figürdür. Asıl ismi Aziz Nikolaus olan bu din adamı MS. 324 ile 337 yılları arasında Antalya'nın eski adıyla Myra, günümüzdeki ismiyle ise Demre kasabasında piskopos olarak çalışmış. Ömrünün son dönemlerini Demre'de geçiren, bu kasabada hayatını yitiren ve bu kasabaya gömülen Aziz Nikola; çocukları sevindiren ve onları koruyan, denizcileri kurtaran, fakirleri doyuran, maddi durumu iyi olmayanları evlendiren bir din adamı olarak iyilikleriyle nam salmış. Tüm bu namı sonucunda da çocuklar ve gemicilerin koruyucu azizi olarak ilan edilmiştir.

Aziz Nikola 65 yaşındayken, 6 Aralık 343 tarihinde Demre kasabasında hayata gözlerini yummuş; bunun üzerine de Demreliler tarafından onun adına bir kilise yapılarak naaşı bu kilisedeki bir mezara gömülmüştür.

Bununla birlikte, Haçlı seferlerinde İtalyanlar Aziz Nikola'nın mezarını açıp kemiklerini yağmalayarak Bari kentine götürüp buradaki bir mezara gömmüşler. Fakat ondan kaldığına inanılan bir kol kemiği hâlâ Antalya Müzesi'nde sergileniyor.

{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}

Aziz Nikola'nın Noel Baba Olma Hikâyesi

Ortodoks Hristiyanlar tarafından, "aziz" anlamına gelen Aya sıfatıyla anılan Aya Nikola, görevini sürdürdüğü Ünye'deki eski kiliseden adını üç bini aşkın kiliseye ve pek çok ibadethaneye kadar ulaştırmayı başarmıştır. Fakat bu kiliselerin hiçbirisinin Noel Baba ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Hayatında hiç kar görmemiş, hiç kızağa da binmemiş olan Aziz Nikola, rivayete göre koyu renkli din adamı elbisesiyle, yanından ayrılmayan yaşlı eşeğiyle çocuklara hediye dağıtırmış. Hıristiyanlık öncesi dönemdeki masalları andıran bu iyilik hareketi, zamanla bir Noel Baba efsanesine dönüşmüş ve İtalya'da "Babbo Natale", Portekiz'de "Pai Natal", Almanya'da "Weihnachtsmann", Fransa'da "Le Pere Noel", Brezilya'da "Papai Noel", Hollanda'da "Sinter Klas" gibi pek çok farklı isimle anılan bir yılbaşı hikâyesi kahramanı olarak ortaya çıkmış.

{search:antalya-pansiyonlari,Antalya Pansiyonları}

Noel Baba’nın Popüler Kültürdeki Dönüşümü

1860'lı yıllarda Amerika'dan Thomas Nast isimli bir karikatürist, Noel Baba efsanesini resmetmeye karar verdiğinde tombul, göbekli, güleç ve kırmızı kıyafetli bir figür çizdi. Sonrasında Almanlar, bu karikatürlerden etkilenip eski inançlardan gelen çam ağacını bu figüre uyarladılar ve 16. yüzyıl itibarıyla Kuzey Avrupa'da, Noel döneminde çam ağacı süsleme adeti ortaya çıktı.

Aziz Nikola’nın Mezarı Bulundu

2022 yılının Ekim ayında, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bir tespite imza attı. Yaptıkları tespite göre Aziz Nikolaus’un Demre’de yer alan kilisesinde Ruslar tarafından 1850 yılında yapılan onarımdan sonra yarım bırakıldığı var sayılan kubbe üst açıklığı, Hz. İsa’nın çarmıha gerilip göğe yükseldiğine inanılan Kutsal Kabir Kilisesi’nin mimarisiyle birebir aynıydı!

Yapılan kazılarda, Aziz Nikolaus’un ayak bastığı zemin döşemeler ve mezarı olduğu tespit edilen yerin üzerinde Hz. İsa freski ortaya çıkarıldı. Bu da Noel Baba’nın mezarına bizi en çok yaklaştıran detaydı…

Keşfedilen mezar yerinin şimdiye kadar net biçimde tespit edilememesinin en büyük nedeni ise Haçlı Seferleri. 14. Yüzyılda gerçekleşen Haçlı Seferleri’nde kutsallık kazandırmak isteyen tüccarların, Demre’deki kilisede Aziz Nikolaus’un mezarının röliklerini ve azizin kemiklerini alıp İtalya’ya götürdükleri ifade ediliyor. 14. Yüzyıldaki bu yağma döneminde, içi balık pulları ve akanthus yapraklarıyla süslü Noel Baba’ya ait olduğu varsayılan lahdin korunma amacıyla yerinden çıkarılıp başka yere taşındığı; Bu taşıma döneminde ise maalesef biraz daha zarar gördüğü düşünülüyor. Günümüzde keşfedilmiş olan bu özel mekan hem iç tasarımı hem de konumu bakımından son derece kutsal. Dönemin kiliselerine verilen arazilerin her biri özenle seçiliyordu, Demre’deki kilisenin de bundan hiçbir farkı yok. İç tasarımına baktığımızda hala araştırmalar sürse de dini yazıtlar ve mozaiklerin bulunduğu söyleniyor. Tüm bu detaylar toplandığında buranın Aziz Nikolaus’un mezarı olduğu ve bir zamanlar yürüdüğü kilisenin konumu ortaya çıkıyor. 

Antalya'da Nerede Kalınır?

Noel Baba’nın mezarı Antalya’nın sunduğu milyarlarca yıllık tarihi dokudan sadece biri. Mistik atmosferle çevrili antik kentleri, cenneti andıran plajları ve daha nicesini keşfetmek için Antalya tatili için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Ziyaretiniz süresince konaklayabileceğiniz en kaliteli tesisleri görmek isterseniz Antalya Otelleri sayfamız dikkatinizi çekebilir. 

{search:antalya-apartlari,Antalya Apartları}