Aydın Çine ilçesinin 10 km batı yönünde, doğanyurt (Araphisar) köyünde, Çine Çayı'nın suladığı yeşil düzlüğün güneyindeki yamaçlara doğru geniş bir alana yayılmış olan Alabanda, Karya kentlerinden biridir.
Kentin ismi Karya dilinde Ala(at) ve banda(yarış) kelimelerinden gelmektedir. Byzantionlu Stephanos'tan öğrendiğimize göre Kral Kar'ın oğlu Alabandos'un at yarışı kazanması üzerine verilmiştir. Erken dönemlerde bir yüzünde kentin simgesi kanatlı zafer atı, diğer yüzünde kabartması bulunan Tanrı Alabandos'un sikkelerini darbeden kent, MÖ 3.yy.da Karya Birliği2ne girmiş, aynı yüzyılda seleukos Kralı 3. Antiokhos tarafından kolonize edilmiş ve adı Anthiokheia Khrysaor olmuştur. Magnesia Savaşından sonra bağımsızlığına kavuşan Alabanda, roma idaresi altına girmiştir.
Alabanda'da iki mabet, çift diazomalı tiyatro, bouleterion(kent meclisi), şehir kapısı ve sur bulunmaktadır. helenistik ve Roma dönemlerinden kalma kuleli sur, tiyatro, senato, halk meclisi binası, Apollon tapınağı, agora veanıt mezarlar görülebilecek kalıntılardır. Ayrıca güney yönündeki kemer deresi üzerinde Roma yapısı bir su kemeri uzanır. Kazılarda bulunan taşınabilir eserler İstanbul ve izmir arkeoloji müzelerindedir.