Adıyaman Gezi Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 22 Mart 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Adıyaman Gezi Rehberi
Adıyaman, geçmiş tarihi ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması ile Türkiye’nin en güzide turizm noktalarından birisi. Hala nasıl yapıldığı tam olarak bilinmeyen Nemrut Dağı’nda bulunan ve her gün güneşi iki defa selamlayan Kommagene Krallığı kalıntılarıyla, Arsemeia antik kenti ile, taş köprüleriyle, Helenistik dönem örnekleriyle ve daha fazla keşfedilmesi gereken birçok noktasıyla Adıyaman, yerli ve yabancı ziyaretçilerini bekliyor.

Adıyaman Gezilecek Yerler

Nemrut Dağı

Adıyaman Gezi Rehberi

{ad:0} Adıyaman’ın Kahta ilçesi ile Malatya’nın Pötürge ilçesi arasında bulunan bölgede kalan Nemrut Dağı, Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından ataları ve tanrıları adına yaptırdığı anıt mezarlarıyla, taşların oyularak günümüzdeki dev heykellere ve kabartmalara dönüştürülmesiyle ülkemiz adına son derece önemli bir turizm değeri. 1987 yılında Unesco tarafından Dünya Mirasları listesinde önemli kültürel varlık olarak ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılından itibaren Milli Park olarak hizmet veriyor ve korunuyor.

Nemrut Dağı Tümülüsü: Doğu, Batı ve Kuzey teraslardan oluşan bölgede, Doğu ve Batı teraslarında büyük boyutlu taş heykeller, kabartmalar ve yazılar bulunmaktadır. Tanrıların tasvir edildiği bu heykeller arasında Kral I. Antiochos’un da heykeli bulunmaktadır. Teraslarda göreceğiniz Aslan heykeli yeryüzündeki gücü temsil ederken, sonrasında göreceğiniz kartal heykeli göksel gücü temsil etmektedir. Doğu ve Batı terasında bulunan heykel dizileri aynıdır fakat Doğu terasındaki tahtlar, Batı terasında ise heykel başları daha sağlamdır.

Gün doğumu ve gün batımı zamanında ziyaret edilen Nemrut Dağı, Aralık-Mart ayları arasında bölgedeki sert kış mevsimi hava koşulları nedeniyle kapalıdır. Mart-Kasım ayları arasında ise 24 saat açık olan Nemrut Dağı’na ne zaman çıkarsanız çıkın, yanınızda mutlaka mont, battaniye, bere gibi kışlık, kalın giysiler bulundurun. 2150 metre rakım üzerinde bulunan Nemrut Dağı, gün doğumundan önce ve gün battıktan sonra oldukça soğuk ve rüzgarlı oluyor. Gün doğumu için sabaha karşı 3-4 gibi Nemrut Dağı’nda olmakta fayda var. Gün batımında ise gün batımı saatlerini mevsime göre takip ederek 1-2 saat öncesinde tepeye çıkmanızda fayda var. Son olarak Nemrut Dağı müze kart ile gezilebilmektedir.

Nemrut Dağı’na Ulaşım: Nemrut Dağı her ne kadar Adıyaman’ın Kahta ilçesi sınırlarında yer alsa da, Malatya’nın Pötürge ilçesinden Nemrut Dağı’na araçla ulaşmak daha kolay olacaktır.

  • Adıyaman’dan Ulaşım: Adıyaman’a uçak veya otobüsle geldikten sonra, yaklaşık 90 km’lik bir kara yolculuğuna daha hazır olmanız gerekmektedir. Toplu taşımanın pek olmadığı bölgede en iyi ulaşım araç kiralayarak veya satın alacağınız her şey dahil tur paketleri ile olacaktır. Milli parka ulaştıktan sonra, araçlar park ediliyor ve bu alandan yaklaşık 30 dakikalık dik bir yürüme mesafesi var. 600 metre kadar Nemrut Dağı’nda bulunan teraslara tırmanmak gerekiyor.
  • Malatya’dan Ulaşım: Malatya’ya uçak veya otobüsle geldikten sonra araç kiralayarak, Pötürge yolundan Tepehan’ı takip ederek, heykellerin ucuna kadar ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Buradan teraslara en fazla 100 metre kadar bir yürüme mesafesi var.

Not:Nemrut Dağı Milli Parkı’nın Adıyaman tarafı girişinde sadece bir kafeterya bulunmakta. O yüzden çıkış saatinize göre yiyecek anlamında tedarikli gitmenizde fayda var.

Cendere Köprüsü

Adıyaman Gezi Rehberi

Taş işçiliğinin muazzam bir örneği olan Cendere Köprüsü, Kahta yolu üzerinde bulunuyor. Roma Köprüsü ya da Septimus Severus olarak da anılan köprü, kanyondan akan çayın iki yakasını birleştiriyor. Harç kullanılmadan inşa edilen bu köprünün ve çevresindeki doğal güzelliklerin manzarası gerçekten büyüleyici bir etki bırakıyor. Köprü günümüzde sağlam bir şekilde ayakta durmaktadır.

Eski Kahta Kalesi

Adıyaman Gezi Rehberi

Kommagene, Roma ve Memluklar olmak üzere üç farklı medeniyetin izlerini taşıyan Eski Kahta Kalesi, sarp kayalıkların üzerindeki konumu ve ihtişamıyla geçen yüzyıllara inat hala varlığını sürüdürüyor. Kalenin içinde su yolları, zindan, ibadet mekanları, sarnıç gibi pek çok yapı bulunuyor. Kale yolu üzerinde ayrıca Selçuklu döneminden kalma bir köprü de var. Kaleye kadar gitmişken bu köprüde bir fotoğraf molası vermeyi ihmal etmeyin

Arsameia Antik Kenti

Arsameia Ören yeri, Kitabelerde yazıldığına göre İ.Ö. 2. yy’ın başlarında Kommagene Krallığı’nın yazlık başkenti ve idari merkezi olarak kurulmuştur. Tören yolu olarak anılan bölgede Mitras’ın kabartma steli, ayin platformu üzerinde ise Kral Antiochos ve Herakles’in tokalaşma steli vardır. Ayrıca Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı burada bulunmaktadır. {product:527}

Karakuş Tümülüsü

Adıyaman Gezi Rehberi

Nemrut Dağı Milli parkı girişinde bulunan Tümülüs, Kommagene Kraliçelerine ait anıt mezar olarak biliniyor. Adını ise heykel üzerinde bulunan kartal kuşu nedeniyle alıyor. Karakuş Tümülüsü, Kommagene Krallık Ailesi’nin kadınlarına ait olan bir anıt mezar olarak biliniyor.

Haydaran Kaya Mezarları

Adıyaman’ın Taşgedik köyünde bulunan Haydaran Mezarlığı, krallıktan kalan anıt mezarları ile görülmeyi hak eden bir yer. Maalesef kaya mezarlarında bulunan yüzler yok edilmiş. Ayrıca burada dönemde kullanılan birçok mağara bulunmaktadır. {product:21625}

Perre Antik Kenti

Adıyaman Gezi Rehberi

Adıyaman’ın en önemli Antik kenti olan Perre, şehrin çıkışında yer almaktadır. Roma şehirlerinden birisi olan Perre’de 20’nin üzerinde kaya mezarı bulunmaktadır. Perre Antik kenti müze kart ile gezilebilmektedir

Adıyaman’da Nerede Kalınır?

Adıyaman Gezi Rehberi

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, Nemrut Dağı’nın ihtişamıyla taçlanmış, her göreni kendine hayran bırakan tarihi değerleri ve doğal güzellikleriyle sarıp sarmalanmış olan Adıyaman, kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Eşsiz gün doğumu ve gün batımına şahit olmak için Nemrut Dağı sizleri bekliyor. {search:adiyaman-otelleri,Adıyaman Otelleri} Adıyaman’a gelen herkesin Nemrut Dağı’na yolu mutlaka düşer. Bu sebeple biz de Nemrut Dağı rotasına yakın birkaç oteli sizler için seçtik. Bu otellerde hem rahatça konaklayabilir, hem de kolay bir şekilde Nemrut turu yapabilirsiniz.

Kommagene Hotel: Ahşap mimarisi ve yemyeşil bahçesiyle kendine hayran bırakan Kommagene Hotel, samimi ve yardımsever işletme sahibi ve sunduğu hizmetlerle yerli ve yabancı turistler tarafından tercih ediliyor. Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan otelde harika bir sabah kahvaltısı yapabilir, ahşap kokusu eşliğinde uyuyabilir ve otelin düzenlediği Nemrut turlarına katılabilirsiniz.

{product:26829}

Hotel Euphrat Nemrut: Nemrut Dağı Milli Parkı sınırlarında bulunan Hotel Euphrat Nemrut, tamamen doğanın içinde, Kommagene Krallığı’nın merkezinde yer alıyor. Bakir doğada güne uyanmak, sadece kuş seslerinin duyulduğu bahçesinde yürüyüş yapmak ya da açık havuzunda yüzerek dinlenmek için Hotel Euphrat Nemrut sizleri bekliyor.

{product:21232}