2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 23 Aralık 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri
Türkiye 2022’yi birbirinden güzel ve dikkat çekici sanat eserlerinin yer aldığı sergi ve sanatsal faaliyetler ile uğurluyor ve 2023 yılını da yine sanatla dopdolu olacak bir programla karşılıyor. Dünyanın kültür başkenti olma hususunda önemli adımlar atan İstanbul, öncüsü olduğu sanatsal ve kültürel faaliyetler ile adeta zirveyi de zorluyor. Hadi gelin 2023 yılındaki İstanbul’da düzenlenmesi gereken sanatsal etkinlik takvimini yakından inceleyelim.

Birbirimize Yabancıyız: "Yabancılaşma"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

{ad:0} İnsana ve yozlaşmaya dair görüşlerini sanatsal bir duruş ile aktaran Turgut Kocaman, “ Yabancılaşma” ile sanatseverler ile buluşuyor.

Mekan: Ferda Art Platform, Şişli

Tarih: 1 Aralik 2022 - 7 Ocak 2023

Herkesten Öte: "Bize Övgü"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Doğu ve batı sentezinde varlığın varlığına ve yokluğuna dair fikirleri irdeleyen ve varlık problemi üzerine odaklanan sergilerden ikincisi olan “Bize Övgü” ben kavramına dair söylemleri tartışarak görsel çözümlemeler sunuyor. Karma bir şekilde fikirlerin yansıtıldığı bu sergi “ben” kavramını vurguladıktan sonra doğu felsefesindeki “biz” kavramına odaklanıyor.

Mekan:Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi, Kavaklıdere, Ankara

Tarih: 23 Aralık 2022- 2 Ocak 2023

Beynin Sisi ve Sanatın Gizi Birleşiyor: "Beyin Sisi"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Pandemiden bu yana hem felsefik hem de pandemik bir çaba, bir fikir ve nihayetinde bir düşünce selini anlatan beyin sisi kavramı ile sanatçılar bireysellikten hapsoluşluğa doğru daralan bir sanatsal düzlemi ortaya koyuyor. Ayrıca bilişsel zayıflıktan kolektif bilince doğru yol tutan imgelemde sanatçılar pandeminin var ettiği ve hala zihnimizden atamadığımız yalnızlık sisinin ortaya çıkardığı zayıflığı sanat eserlerine yansıtıyor.

Mekan: Artsümer Gallery, Beyoğlu

Tarih: 26 Kasım 2022 - 7 Ocak 2023

Hüseyin Çağlayan’dan Sanata Yeni Bir Bakış: "Souffleur"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Yeni medya ve sanatı iç içe birleştiren ve yeni bir düzen yaratan Hüseyin Çağlayan “Souffleur” adlı sergisiyle birlikte yeni medya söylemini derinleştirerek eserlerini modern antropolojinin söylem genişliğinden geçiriyor ve ortaya birbiri ardına sıralanan bedenin yeni medya ekseninde var olma çabalarına değindiği eserlerini “özenme” ve “sahtelik” kavramlarını ele alarak ortaya koyuyor. Ayrıca dünya eksenindeki sömürgecilik algısını etnik dans figürleri ile birleştirerek hayattan soyutlanamayan ve özenmek mecburiyetinde bırakılan bir bedeni çeşitli sanatsal süzgeçlerden geçirerek günümüz ve geçmiş düzleminde var olan yanılsamalarla yeni medya ve modern antropolojinin kattığı bilimsel çağrışımlar ile birlikte birbirinden bağımsız üç farklı sanat eseri ile ortaya çıkıyor. Öte yandan bu sanatsal çağrışımlarına ek olarak Yerçekimi Yorgunluğu adını verdiği kısa performans filminde ilgi alanları olan kimlik, bedensizlik göç ve metamorfoz kavramları üzerinde duruyor.

Mekan: Sakıp Sabancı Müzesi, Sarıyer

Tarih: 16 Eylül 2022 - 08 Ocak 2022

Küreselleşen Sanat: "Küresel Bir Konuşmadan Notlar"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Evrensel bir sanatçı olan Brian Dailey, zamanın sosyal, kültürel ve politik sorunlarıyla ilgilenerek 7 kıta ve 120 ülkeden seçtiği 3000 katılımcının diyaloğu ile gerçekleşen sunumu izleyiciler ile paylaşıyor. Küreselleşmenin yok olmaya yüz tuttuğu günümüz evreninde bu sosyolojik kavramı sanat ve iletişim ipliklerini bir araya getirmek suretiyle attığı düğümlerle yaşatmaya ve var olan çağın sosyalleşmeye, kültürelleşmeye ve politikleşmeye müsait kelimeleri diyalogların süzgecinden geçiriyor.

Mekan: Galeri Siyah Beyaz, Kavaklıdere- Ankara

Tarih: 09 Aralık 2022-7 Ocak 2023

Sanatla Küreselleşen Evren: " Evren Tasarımları"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Evrene dair merakını ve bilgisini tuvaline yansıtan İsmail Ateş, birbirinden değişik surette tasarladığı yeni ve yeniye dair tasarımları ile karşımıza çıkıyor. Genelde geometrik şekilleri çeşitli renklerle harmanlayarak yeni bir evren yaratımı ortaya çıkartan “Evren Tasarımları” sergisi ziyaretçilerini bekliyor.

Mekan: Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi, Bodrum-Muğla

Tarih: 12 Ekim 2022-12 Ocak 2023

Cumhuriyete Dair Bir Karma: "100. Yıla Doğru"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Cumhuriyetin en nadide emanetçi şehirlerinden biri olan Ankara, “100. Yıla Doğru” ismiyle karma bir sergi ortaya çıkararak sanatın ve sanatçıların Cumhuriyet sevgisinin ne denli büyük olduğunu ortaya çıkarıyor.

Mekan: Keskinok Vakfı, Çankaya, Ankara

Tarih: 22 Aralık 2022-14 Ocak 2023

Mitler ve Hayaller Var: "Mitler ve Hayaller"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Küratör Billur Tansel’in Elgiz Koleksiyonu seçkisinden oluşturduğu Mitler ve Hayaller sergisi çevresel, zihinsel ve toplumsal olarak üç tür ekolojiyi birbirine bağlayan ekozofi kavramını ele alan ve farklı yerlerden gelen sanatçıların ortaya çıkardığı kaygı ve duygu durumlarını “Mitler ve Hayaller” adlı karma sergide sanatseverler ile paylaşıyor.

Mekan: Elgiz Müzesi, Sarıyer

Tarih: 1 Eylül 2022 - 15 Ocak 2023

Dünyadaki Varlığımız Doğayla Birlikte Yükselen Bir Piramit: "Yaşayan Piramit"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

1960’lardan günümüze değin ekolojik sanatın en üretken öncülerinden biri olan Agnes Denes, “Yaşayan Piramit” adlı sergisi ile ekolojinin, bitkinin, tarımın ve insanın paha biçilmez doğasını yukarıya doğru yükselen 9 metrelik bir piramide sığdırıyor. İstanbul’un kendine has bitki floralarından seçtiği yaklaşık 400 adet bitkiye piramidin çeşitli yerlerine yerleştirerek zamanın ve mekanın sarsılmazlığı içinde adeta yeni bir vaha ve yeni bir doğa yaratıyor.

Mekan: Sakıp Sabancı Müzesi, Sarıyer

Tarih: 13 Eylül 2022 - 29 Ocak 2023

Rengin Çekimi: "Yer Çekimi"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Soyut anlatımın en önemli isimlerinden biri olan Mustafa Salim Aktuğ, “Yer Çekimi” sergisinden renklerin insanların hayatına dair psikolojik etkilerini merkeze alarak uzun bir süredir aynı renk tonlarını bir araya getirerek yaptığı resimleri sanatseverlerin hem göz beğenisine sunuyor hem de sanatseveleri psikılojik olarak rahatlatmayı amaçlıyor.

Mekan: Çukurambar Sanat Galerisi, Söğütözü- Ankara

Tarih: 13 Aralık 2022- 30 Ocak 2023

Zamanın Kokusu Var: "Zamanın Kokusu"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Nancy Atakan, “Zamanın Kokusu” adlı 8. Kişisel sergisinde nakış işleri ve onlara ilham olmuş suluboyaları sanatseverler ile buluşturuyor.

Mekan: Pi Artworks, Beyoğlu

Tarih: 10 Aralik 2022 - 31 Ocak 2023

Koleksiyoncunun ve Koleksiyonun Sırrı: "Yüzler ve Gizler"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Ulaş Değirmenci’nin önemli ölçüde katkılarının olduğu “Yüzler ve Gizler” sergisinden koleksiyonun, koleksiyon oluşturmanın ve koleksiyonerliğin geçmişten günümüze değin söylemleri ortaya koyarak koleksiyonculuğun tarihsel gelişimine, sanatın ve insanın birbirlerine yaklaşımlarına ve bakışlarına dair söylemler sanat ile harmanlanarak bir araya getiriliyor.

Mekan: Cermodern, Sıhhiye- Ankara

Tarih: 16 Kasım 2022- 10 Şubat 2023

Biz Kimse Miyiz?: "Ben Kimse"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Yunan mitolojisinden Ekho ve Narkissos’un karşılıksız aşk mitinden hareketle yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık 45 sanatçının katıldığı 120 eserden oluşan “Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin” adlı sergideki dinamizm dolu sanat eserlerini bizlerle paylaşıyor.

Mekan: Mehşer, Beyoğlu

Tarih: 14 Eylül 2022 - 12 Şubat 2023

Pariste Sanat: "Paris Havası"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Türk Çağdaş Sanatının bayrak taşıyıcıları olan sanatçıların, sanatın ve hayatın merkezlerinden biri olan Paris’te bulundukları sırada yaşadıkları sıradışı deneyimler ve tecrübeler, resim, heykel, seramik, fotoğraf ve çizimlerin yanı sıra sergi afişleri, mektuplar ve çeşitli belgeler ile sanatseverlere aktarılıyor. Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in yaptığı “Paris Havası” adlı sergisi 1945-1968 yılları arasında Paris’te var olan sanatçıların deneyimleri ve özgürleştirici düşünceleri yer alıyor.

Mekan: Arkas Sanat Merkezi, Alsancak- İzmir

Tarih: 28 Eylül 2022- 12 Şubat 2023

Fikret Otyam’a Dair: "Gide Gide"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Hem fotoğrafları hem yazıları hem de fırça dokundurduğu resimleriyle unutulmazlar arasına giren Fikret Otyam hayatına dair enstanteneleri ve ortaya koyduğu çalışmaları yansıtan sayısız sergilerden biri “Gide Gide: "Fikret Otyam’ın Ardından” adıyla açılıyor.

Mekan: Fikret Otyam Sanat Merkezi, Çankaya-Ankara

Tarih: 19 Aralık 2022-19 Şubat 2023

Sanat Bir Ütopya: "Ütopya’dan Sonra: "Kuşlar"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Cam sanatçısı Felekşan Onar ile yazar Arie Amaya Akkermans ortak bir paydada buluşarak “Ütopyadan Sonra: "Kuşlar” adlı sergilerini sanatseverler ile buluşturuyor. Sanatçılar bu multidisipliner formasyonu oluştururken heykelden tiyatroya, filmden arkeolojiye uzanıyor ve Bronz Çağı’ndan Osmanlı Devleti’ne kadar uzanan bir zamanı yansıtıyor.

Mekan: Sandberk Hanım Müzesi, Sarıyer

Tarih: 10 Eylül 2022 - 28 Şubat 2023

Sıradışı Bir Yönetmen Stanley Kubrick"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Stanley Kubrick’in sinemada var ettiği eserleri kronolojik bir sıralamayla ve Kubrick’in sıra dışılığını ortaya koyan sergi ile daha önce görülmemiş belge, bilgi, obje, senaryo, kamera, lens ve orijinal kostümler ile sanatseverlerle buluşuyor.

Mekan: İstanbul Sinema Müzesi, Beyoğlu

Tarih: 1 Ekim 2022 - 1 Mart 2023

Oyunu Özgürleştiren Sanat OyunBu"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

OyunBu başlıklı grup sergisi, çocukluk ve oyun kavramlarının etrafında toplanarak oyunun özgürleştiriciliği, kural tanımazlığı ve gündelik halin dışına taşma yani bir bakıma çıkma halini yansıtan sanat eserlerini ve bu sanat eserlerinin ortaya çıkardığı deneyimleri araştırmayı hedefliyor. Çocukluk ve oyun oynama halinin devamı üzerine çeşitli mesajlar veren bu sergi kazananı olmayan ya da herkesten kazandığı bir oyun alanı yaratıyor.

Mekan: ARTER, Beyoğlu

Tarih: 17 Şubat 2022 - 9 Nisan 2023

Ufukta ve Sanatta Bir Kaos Var Kaosun Eşiği"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Matt Clark tarafından kurulan Londra merkezli kolektif United Visual Artists (UVA), yaklaşık yirmi yıldır algının ve bilimselliğin doğasını araştırarak bizleri deneyimin evrenselliği ve olağanlığı üzerine düşünmeye davet ediyor. “Kaosun Eşiği” adlı sergide neyin ne olduğunu unutturan, sürekli gelişen değişik sanat enstrümanları kullanarak heykel, performans ve mekana özgü yerleştirmeler ile eşikte bir kaosu temsil ediyor.

Mekan: Borusan Contemporary, Sarıyer

Tarih: 17 Eylül 2022 - 27 Ağustos 2023

Perili Köşk: "Hibrit Mekanlar"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonları seçkisinin bir ürünü olan “Hibrit Mekanlar” sergisi, İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip olan Yusuf Ziya Paşa Köşkü’ne ya da bilinen adıyla Perili Köşk’e özel eserler üreterek var olan köşkü katmanlara ayırıp farklı duyuları harekete geçiren görsel çalışmalarla özellikle pandemiden sonra daha da çok sorulan Sanat için ne olabilir sorusunun cevabını arıyor. Yaratıcı düşünceleri ve bu yaratıcı düşünceye dair çalışmaları dizginleyemediğimiz bu çağda var olan mimari formların tam tersi bir yön çizerek ortaya çıkarılan hibrit eserler üzeren klasik müze olgusuna dair söylemler hakkında düşünsel bir evrim yapıyor

Mekan: Borusan Contemporary, Sarıyer

Tarih: 17 Eylül 2022- 27 Ağustos 2023

Unutulmaz Bir Sanatçı: "Ara Güler - Bir Avuç Güzel İnsan"

2023 Sergi Takvimi ve Sanat Etkinlikleri

“Bir Avuç Güzel İnsan” adlı sergide Ara Güler’in kadrajından geçen insanların temsilleri sanatseverler ile paylaşılıyor. Ara Güler’in bu kadrajına bu sefer ülkemizin ve dünyanın önde gelen edebiyatçıları giriyor ve bu eserler Ara Güler ile edebiyatçıların arasındaki dostluğu da ön plana çıkarıyor.

Mekan: Ara Güler Müzesi, Şişli

Tarih: 18 Kasim 2022 - Süresiz