10 Adımda Seyahat Yazarı (Travel Blogger) Nasıl Olunur?

10 Adımda Seyahat Yazarı (Travel Blogger) Nasıl Olunur?

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 08 Ocak 2019
 • Son Güncellenme: 06 Şubat 2024
10 Adımda Seyahat Yazarı (Travel Blogger) Nasıl Olunur?

Yepyeni yerler görmek; yeni insanlar, yeni kültürler tanımak ve tanıdıkça çoğalmak seyahat etmenin bize kazandırdıklarının yalnızca bir kısmı. Bugün biliyoruz ki belki 10 kişiden 8’i günün birinde dünyayı gezme planı yapıyor. Evet, plan yapma aşamasında olanlar oldukça fazla ama kimileri var ki yaş, statü, para dinlemeden bugün bu hayallerini gerçekleştiriyorlar: Seyahat bloggerları. Hepimizin hayalini kurduğu ve imrenerek baktığı bir yaşam süren seyahat bloggerları, diledikleri yere gelebilmek için oldukça emek harcıyorlar. Peki ama nasıl yapıyorlar? Seyahat bloggerı nasıl olunur? İşte seyahat bloggerı olmak isteyenlerin sağlam bir başlangıç yapmak için izlemesi gereken adımlar.

{ad:0}

Seyahat Yazarlığı İpuçları

Seyahatin 'özgürlük' hissine kapılmış olan herkes, dünyayı keşfederken yaşadığı deneyimleri ve gözlemleri başkalarıyla paylaşmanın peşinde oluyor. Uzak diyarlara yapılan sıra dışı maceraları anlatmak ya da bilinmeyen köylerin sırlarını keşfetmek... Seyahat yazarlığı bu duyguları kelimelere dökerek okuyucuya sunmanın en etkili yollarından biri. 

Farklı Bir Fikir Bulun

"Seyahat bloggerlarının sayısı çok fazla!" Blogger olmaya karar verip, geniş bir araştırma yaptığınızda belki de ilk söyleyeceğiniz söz bu olacak; ama bu durum sizi korkutmasın. Çünkü asıl amacınızı ve sizi herkesten ayıracak olan o fikri bulduğunuzda fark edilmeme imkanınızın olmadığına emin olabilirsiniz. Bu sebeple ilk aşamada bu konu üzerinde biraz kafa yorun ve mutlaka seyahatleriniz sırasında asıl odaklanacağınız alanı seçin. Örneğin gideceğiniz yerlerin yaşam biçimleri, yemekleri, kültürel mirasları, insan hikayeleri ya da çocukla seyahat etmenin püf noktaları sizin blogunuzun odak noktasını oluşturabilir.

Tabi bunun için, blog yazarlığının nasıl yapılacağına dair de bir fikrinizin olması lazım. Geri kalan adımlara geçmeden önce birkaç püf nokta ile blog yazarlığının önemli noktalarına değinelim. Öncelikle blogunuzun tamamen sizin deneyimlerinizden ve bilgi birikiminizden oluştuğuna emin olun, bunları yazıya dökerken de mutlaka görsellerle desteklemeyi unutmayın. Blogunuzun imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun olarak yayınlanması da sizin için önemli bir unsur. Böylece okuyucu kafa karışıklığı yaşamadan aktarmak istediklerinizi net bir şekilde anlayabilir. Son olarak yazılarınızın doğru kitleye ulaşması için kullandığınız başlık ve etiket seçiminin de doğru olmasına özen gösterin. Bu noktalara dikkat ettiğiniz sürece, blog yazarı olmak için gereken özelliklere sahipsiniz demektir.

Birikim Yapın

Seyahat söz konusu olunca aklınıza gelen ilk şey haliyle bütçe oluyor. Bizim bu konuda size tavsiyemiz hiç vakit kaybetmeden, hemen bugün birikim yapmaya başlamanız yönünde. İleride sponsor desteğiyle seyahat eden bir gezi bloggerı olabilirsiniz; ama ilk aşamada tüm seyahatlerinizi kendiniz karşılayacaksınız, bunu unutmayın. 

Web Sitesi Kurun

Bu aşamaya geldiyseniz amacınızı ve bütçe sorununuzu çözmüşsünüz demektir. Şimdi sırada hem akılda kalıcı hem de dikkat çekici blog isminizi bulmakta. Bu aşamada biraz zaman harcayacaksınız ve harcamalısınız da. Çünkü şunu aklınızdan çıkarmayın; bu isim artık sizin markanız. İsminizi bulup, domain aldıktan sonra ise artık sitenizi kurmaya hazırsınız.

Sosyal Medya Hesaplarını Aktif Kullanın

sosyal medya ve seyahat

Sosyal medyanın günlük yaşamamızın büyük bir bölümünü kapladığı bir zaman diliminde yaşıyoruz. Öyle ki artık televizyonda değil, sosyal medyada gördüğümüz yerleri merak eder hale geldik. Hal böyle olunca sizin de kendinizi duyurmak için en kısa süre içerisinde sosyal medyayı aktif kullanır hale gelmeniz gerekiyor. Bu konuda özellikle Instagram’dan bolca yararlanabilirsiniz. Mümkünse sizin tarafınızdan çekilmiş, özenle seçilmiş görsellerin yanı sıra seyahate dair minik tüyoların yer aldığı içerikler, sizi tahmin ettiğinizde çok daha merak edilir ve takip edilir hale getirecektir.

İçerik Üretin

seyahat bloggerı olmanın yolu

Sıra geldi içeriklerinizi üretme kısmına. Bu adımda “gezi yazarı nasıl olunur ki” diye kendinize sorabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken noktalara önem verdiğiniz sürece doğru yolda olduğunuzdan emin olabilirsiniz. Blogunuzu açtıktan sonra ilk seyahatinize çıkana kadar beklemeniz de gerekmiyor elbette ki. Biz bu konuda hiç zaman kaybetmemenizden yanayız. O yüzden ilk aşamalarda daha önceki seyahat deneyimlerinizi bahsederek işe başlayabilirsiniz. Mesela ilk kez yurt dışına çıkacakların bilmeleri gereken ayrıntılardan bahsedebilir ya da bizzat deneyimlediğiniz bir hafta sonu seyahatini detaylandırabilirsiniz. Bunların dışında sık sık ve düzenli içerik eklemeniz de sizin için bir artı olacaktır. İçeriklerinizin çok uzun olmasına gerek yok, sizin düzenli içerik paylaşmanız okuyucunun da düzenli olarak gezi bloglarınızı takip etmesini sağlayacaktır.

Plan Yapın

seyahat rehberi

Burada asıl söz ettiğimiz seyahatlerinizi uzun tutmanız değil, bir seyahat takvimi oluşturmanız aslında. Böylece 1 yıl içerisinde nereye, hangi tarihlerde gideceğinizi bilerek hem öncesinde daha çok araştırma yapabilir hem de bütçenizi kontrol altında tutabilirsiniz. Özellikle ilk aşamalarda planlı hareket etmek size çok şey kazandıracaktır. Yalnız takviminizi oluştururken ufak değişikliklere olanak sunacak bir plan yapmayı ihmal etmeyin. Çünkü yıl içerisinde özellikle havayolu şirketleri tarafından yapılan kampanyaları takip etmeniz size çok daha ekonomik yolculuklar sağlayabilir.

Bol Bol Fotoğraf Çekin

seyahat fotoğrafları

Bir seyahat bloggerı olma yönünde hızla ilerliyorsanız artık en yakın arkadaşlarınızdan birinin fotoğraf makineniz olduğu fikrine alışsanız iyi edersiniz. Günümüzde her ne kadar cep telefonlarımızla fotoğraf çekiyor olsak da fotoğraf makinesi ile çok daha kaliteli işler çıkarabildiğimiz yadsınamaz bir gerçektir. Söz konusu blog olunca da fotoğraflarınızın ilgi çekiciliği ve kalitesi ne kadar artarsa okunma oranınız da o kadar artacağından fotoğraf makinesinin önemli bir detay olduğunu söyleyebiliriz.

Mesajları ve Yorumları Dikkate Alın 

Seyahat bloggerı olmanın en önemli ayrıntılarından biri de hiç şüphesiz okuyucularınızla sürekli iletişim halinde olmanızdır. Unutmayın, sizi büyütecek ve dilediğiniz seviyeye getirecek olan okuyucularınızdır. Ayrıca blogunuzdan ya da sosyal medya hesaplarınızdan size soru soran takipçilerinizi cevapsız bırakmanız ve onlardan gelen önerilere kulak vermeniz size tahmin ettiğinizden çok daha fazla fayda sağlayacaktır. Hem bu sayede insanların seyahate çıkmadan önce neleri merak ettiğini, neleri önemsediğini öğrenebilirsiniz. Böylece seyahat sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğine de farklı bir açıdan bakmış olursunuz.

Etkinliklere Katılın

seyahat bloggerı sosyal çevre

İleride bu işten para kazanmak, tanınmak ve markalarla güzel iş birliklerine imza atmak istiyorsanız başarıya giden yolun sosyal olmaktan geçtiğine emin olabilirsiniz. Çünkü ne kadar çok kişi tanırsanız bir dönem sonra artık siz bir o kadar tanınır hale gelirsiniz. Bunun için yıl içerisinde düzenlenen turizm etkinliklerinde ve buluşmalarında mümkün olduğunca yer almalı ve markaları ya da sizinle aynı mesleğe sahip kişileri daha yakından tanıma fırsatını kaçırmamalısınız.

Yenilikleri Takip Edin

blogger olmanın yolları

Her şeyin hızla değiştiği bir dönemde yaşadığımızı göz önünde bulundurursak blogunuzun güncel kalabilmesi için elinizden geleni yapmanız gerekmektedir. Bu yüzden ne yapıyor olursanız olun her daim yenilikleri takip ediyor olmanız ve bitmeyen bir enerjiyle araştırma yapmanız sizi hep bir adım ileri taşıyacaktır. Başarılı bir seyahat bloggerı olmak istiyorsanız bir an önce para kazanmalıyım düşüncesinden çıkmalı ve sözünü ettiğimiz tüm bu aşamaları başarıyla tamamlamalısınız. Eğer uzun bir süredir uğraşmanıza rağmen hala istediğinizi elde edemediyseniz lütfen pes etmeyin ve değişiklik yapmayı deneyin.

Size yardımcı olması açısından Seyahat Kitapları başlıklı blog yazısına da göz gezdirebilirsiniz.

Yorumlar

Filiz koca 
21.07.2020
Yeni yerler görmek gezmek organize etmek severim özelikle deniz seyahatleri deniz kenarları çafeler ve denizle ilgili herşey turlar ..gemi yani deniz herşey bende gezmek ayrı bir olay
Benzer Yazılar
14 Mart Tıp Bayramı
14 Mart Tıp Bayramı
Tuğçe Gülçiçek 
10.03.2024
2024 İzmir Sahur Mekanları
2024 İzmir Sahur Mekanları
Seyhan Ahen 
19.04.2022
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tuğçe Gülçiçek 
06.03.2024