Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
2023 Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemleri ve Kayıt Ücretleri

2023 Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemleri ve Kayıt Ücretleri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 22 Aralık 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
2023 Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemleri ve Kayıt Ücretleri
Geçmişte hepimiz birçok teknolojik ürünü gittiğimiz ülkelerden hem daha uygun fiyatlara hem de ihtiyaca yönelik farklı çeşitlerde olduğu için hiç düşünmeden satın alıyorduk. Özellikle vergi açısından düşününce, ki döviz de o zamanlar uçurumu bu kadar açmamışken, yurtdışından telefon getirmek gerçekten de karlı oluyordu. O zamanlar yurtdışı telefon kayıt fiyatı da çok uygundu. Pasaporta telefon işletme prosedürü de aşırı kolaydı. Şimdiler de ise durumlar biraz değişti. Özellikle hepimiz internette 2023 öncesi yurt dışı telefon kayıt ücretleri hakkında çıkan haber başlıklarını görmüşüzdür. Haberlerde birçok kavramdan bahsediliyor. "IMEI nedir? IMEI sorgulama nedir?" gibi… Bu kelimeleri görsek de bazen unutuyor olabiliriz. Bu yüzden biz de bu konuyu masaya yatırmak istedik ve sizler için açıklanan son haberlere göre bu içeriğimizi düzenledik.

Yurt Dışında Telefon Kaydı Nedir?

Vatandaşı olmadığınız bir ülkeden telefon aldığınızda ya da bir ülkede belli bir süreden fazla bulunmanız gerektiğinde telefonunuzu o ülkede kullanabilmek için telefonu pasaportunuza kaydettirmeniz gerekir. Bu aşama ikiye ayrılıyor. Biri geçici kayıt, diğeri ise kalıcı kayıt.

Geçici kayıtta, ülkeye giriş yapan kişi telefonlarının IMEI numarasını geçici olarak BTK’ya kaydettirir. Bu kayıt sayesinde 240 güne kadar ülkemizde bu telefonu kullanabiliyorsunuz.

{ad:0}

Normal kayıtta ise ülkeye telefonu getiren kişinin üzerine kayıtlı hatlı telefonu kullanabilmesi için kendi pasaportuna bu telefonu kayıt ettirmesimgerekmektedir. Bunun için e-devlet üzerinden kolayca yapılabilen bir kayıtla ve bir ay içinde yapılması şartıyla, kişi telefonu kullanabilir.

Yurt Dışından Getirilen ve Kayıt Ettirilmesi Zorunlu Cihazlar

2023 Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemleri ve Kayıt Ücretleri

IMEI numarası taşıyan tüm cihazları pasaporta kaydettirmek ülkemizde zorunludur. Bunlara Android ve Apple telefonlar, dizüstü bilgisayarlar da dahildir. Ekim ve Kasım aylarında yurt dışı telefon kayıt işlemleri ve kayıt ücretleri konusu bir anda gündem oldu. Haberler ise yeni yılda geçerli olacak yeni kayıt ücretleri ve şartları hakkında idi. Burada da en önemli detay ise IMEI ücretlerinin artışı konuydu. IMEI numarasına aslında cep telefonlarının TC kimlik numarası diyebiliriz. On beş sayıdan oluşur. Bu numara cep telefonu gibi küçük teknolojik ürünler fabrikadan çıkınca elde edilir, aslında bir nevi seri numarası kategorisine girmektedir.

IMEI numaraları telefona özeldir ve satın alınan ülke dışında kullanılacaksa bu numara ile ilgili birime talepte bulunulup numara kullanılacak ülkeye kaydettirilir. Kaydettirilmeyen telefon ise bir yıl sonra kendi kendine çalışmayı bırakır ve kullanıma kapatılır. Her ülkede durum farklı olabilir ama Türkiye’de durum bu şekilde. BTK’ya göre 3 takvim yılı kapsamında sadece 1 cihazı pasaportunuza kaydettirebilirsiniz.

2023 Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücretleri

2023 Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemleri ve Kayıt Ücretleri

Kayıt işlemlerinin online yapılıyor olması işleri kolaylaştırsa da, ne yazık ki ekonomik koşullar böyle olunca aslında hepimiz bir an önce yeni pasaport çıkarma işlerimizi halletmek istiyoruz. TÜİK, Ekim ayında enflasyon verilerini açıklamıştı. Ortaya çıkan sonuç ise yüzde 122,93 olarak belirtilmişti. Bu oranlar da ne yazık ki pasaport fiyatları, imei kayıt fiyatları gibi konuları bir anda olumsuz bir şekilde etkiledi.

IMEI kayıt ücreti ya da halk arasında bilinen şekliyle telefon açtırma ücreti bu sene yani 2022’de 2732 Türk Lirasıydı. Geçmişe dönüp baktığımızda aslında 2017’e kadar ücret artışı olması gerektiği gibi bir artış sergilemiş. 2013’te 5 lira artıp 115 TL olmuş. 2014’te 4 lira artıp 119 TL olmuş. 2015’te 131 TL’ye çıkmış, büyük ihtimalle geçen senenin 3 katı artışı o zaman da konuşulmuştur ve ‘’Ekonomi nereye gidiyor?’’ gibi özel haberleri bile yapılmıştır. 2015’te ise yine 7 lira artmış ve yüreklere bir nebze su serpip 138 TL olmuş. 2017’de ise 149 lira iken 2018’de 500 TL’ye gelivermiş bir anda. 2019 yılında ise müthiş bir artışla 1500 TL olmuş. Yine üç katı ama bu sefer miktar yüksek olunca katlanma büyük oluyor tabi. Ve geldiğimiz son noktada 2022 yılında ise 2732 TL. İnanılmaz bir hikaye değil mi? 2023 yılı için açıklanan oran ile birlikte yeni ücret 6091 TL olacak. Evet, yanlış duymadığınız, bu paragrafı yazarken biz de bir kere daha şaşırdık. 2023’te fiyatlar 6091 TL olacak diye öngörülüyor. O yüzden yurtdışından sanırım hepimiz IMEI’li bir ürün alırken bu artış oranlarının 10 katı ile düşüneceğiz.

Kayıt yaptırmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da var. Mesela ilk olarak kayıt hakkınızı sorgulamasınız. Şayet pasaportunuzda artık kullanmadığınız bir cihaz mevcut ise ve hakkınız doluysa BTK üzerinden yine eski cihaz iptalini gerçekleştirebiliyorsunuz. Fakat şunu da belirtelim, kayıttan çıkarttığınız bir telefonu yeniden üzerinize kaydettiremiyorsunuz, bir kerelik bir hak bu. Ayrıca cihazınızın IMEI numarası klon gibi sıkıntılara sahipse, yine bu konularda BTK üzerinden destek alıp ilgili birimle bu problemi kayıt öncesine çözebiliyorsunuz.

Sırasıyla Tüm Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemleri

2023 Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemleri ve Kayıt Ücretleri

Tablonun iç karartıcı görüntüsünü aldanmamalıyız. Hala bu bizim faydamıza olabilir. O zaman da şu adımları izlememiz gerekmekte. İlk olarak kayıtta kullanmak için IMEI numarası sorgulama yapmalısınız ve numarayı öğrenmelisiniz. Bunun için telefonunuzda arama yaptığınız ekranda #06# numaralarını tuşlamalısınız. Sonrasında ise elde ettiğiniz numarayı bir yere kaydedin çünkü e-devlet’e TC Kimlik No ve şifrenizle giriş yapınca kayıt esnasında bu numarayı kullanmanız gerekecek. E-devlete giriş yapınca ise e-işlemler menüsünden ya da direkt arama çubuğuna BTK IMEI kayıt hakkı sorgulama diye aratınca da ilgili sayfaya kayıt için ulaşabilirsiniz.

Cihazı sorguladığınızda bu işlemi yapıp yapamayacağınız IMEI no ile belli oluyor. Eğer cihaz ikinci else ve önceden kayıtlı ise IMEI sorgulamasında cihaz kayıtlı olarak sonuç çıkıyor. Eğer önceden kayıtlı değil ise direkt kayıt ekranı önünüze düşüyor. Bu ekranda ise IMEI no dışında, ülkeye girerken kullanılan pasaport numarası, son ülkeye giriş çıkış tarihi gibi detayları da kayıt esnasında belirtmeniz gerekmekte. Ayrıca harç ücretini de yatırdığınıza dair bir dekont da gerekli.

Yurt Dışı Telefon Kaydı Durumu Sorgulama

BTK üzerinden, IMEI kayıt hakkı sorgulama bölümü üzerinden cihaz kayıt hakkınızı sorgulayabiliyorsunuz. Burada eğer pasaportunuza kayıtlı bir cihaz varsa, 3 sene içerisinde yeni cihaz kaydettiremiyorsunuz ne yazık ki.

Yurt Dışı Telefon Kayıt İptali

Yine BTK üzerinden ilgili sayfa sekmesinden üzerinize kayıtlı cihazların iptalini gerçekleştirebiliyorsunuz. Fakat cihazı iptal ettiğinizde kaçak kullanıma dönüşeceğinden, eğer birine verdiyseniz bu cihazı sıkıntı yaratabilir. Ve yine hatırlatalım, yukarıda da değindik ama cihazı bir kere üzerinizden çıkardığınızda bir daha aynı pasaporta kaydettiremiyorsunuz. Kayıt iptali işleminde ise BTK herhangi bir ücret talep etmemekte.

Yurt Dışı Telefon Kayıt İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

2023 Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemleri ve Kayıt Ücretleri

Yurt dışından telefon ya da cihaz kaydı ile ilgili hepimizin aklında birçok soru oluyor. Bunları da elimizden geldiğinde sizin için aşağıda derledik.

Yurt Dışından Telefon Almak Mantıklı Mı?

Artan döviz endeksini hesaba kattığımızda, üzerine 2023 itibariyle gelecek olan kayıt ücretlerini de düşünürsek, bu çok kişisel bir hesap diyebiliriz. Fakat yine de bir noktada hala yurt dışından telefon almak hala mantıklı bir seçenek olarak akıllardaki yerini korumakta.

Kimlik ile Yurt Dışı Telefonun Kaydı Yapılır Mı?

Peki pasaportunuz yok ama yurtdışından gelen bir cihazınız mevcut. O zaman "yurtdışından gelen telefon pasaportsuz nasıl açılır" diye merak ediyorsanız, aslında onun da bir yolu mevcut. Yani bu sorunun ilk cevabı şu demek oluyor; evet yurtdışından pasaportsuz bir şekilde bazı cihazları kaydettirebiliyorsunuz. "Bazı" cihazları ama. Bu bazının içerisini açmamız gerekirse de, TC kimliğiyle giriş çıkış yapılan bir yerden alınan cihazlar bulunmakta. Bu tarz yerlere gidip geldiğinizde, dönüşte yanınızda getirdiğiniz cihazı kimlikle kayıt ettirebilirsiniz.

IMEI Nedir, Nasıl Yapılır?

2023 Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemleri ve Kayıt Ücretleri

IMEI numarası on beş sayıdan meydana gelir. Bu numarayı cep telefonu gibi küçük teknolojik ürünler fabrikadan çıkınca elde eder, aslında bir nevi bu da seri numarası kategorisine girer. Güncel IMEI numarası kayıt ücreti 2022’de 2732 TL’dir. 2023’te bu ücretin 6091 TL olacağı öngörülmektedir.

IMEI Numarasını Nasıl Öğrenirim?

IMEI numarası cihazınızdan *#06# tuşlanarak öğrenilebilirsiniz. Apple kullanıyorsanız, ayarlar menüsünden genel kısmına girdiğinizde orada da bu bilgi mevcuttur. Android’de de yine ayarlar menüsü altında genel bilgiler kısmından bunu öğrenebilirsiniz. Ama en kolayı *#06# tuşlayıp öğrenmek.

IMEI Kayıt Yapılmazsa Ne Olur?

IMEI numaranızı BTK üzerinden, harcını yatırıp kaydettirmezseniz 120 gün içerisinde cihazınız kaçak kullanımdan ötürü kapanır.

Yurt Dışına Çıktığında Telefon Tekrar Açtırmak Gerekir mi?

Yurtdışına giriş çıkış yaptığınızda eğer cihazınızın IMEI numarası ülkemizde kayıtlı ise yeniden bir kayıt ve açtırma yapmanız gerekmez.

Yurt Dışında Telefon Ne Kadar Açık Kalır?

Yurt dışında telefonunuzun açık ya da kapalı kalması ile ilgili bir süreye dair kural bulunmamakta. Yani kaldığınız süre boyunca telefonunuz açık kalacaktır, kapanmaya dair kuralların tamamı bizim ülkemizin kuralları ve ülkemizde geçerli.

KKTC Giriş Çıkış Belgesi İle Kayıt Yaptırabiliyor Mu?

KKTC’ye giriş çıkış belgeniz ile yine cihazınızı kaydettirebilirsiniz. Burada da IMEI no ya da T.C. kimlik ile ilk önce harç yatırılır. Sonra da e-devlet üzerinden IMEI kaydetme alanından kayda başlanır. Cihazla ilgili bilgileri burada girdikten sonra giriş belge türünde ilgili belgenizi seçerek kaydedebilirsiniz. Cihaz 24 saat içerisinde kaydolur ve işlem sonunda SMS ile bilgilendirilirsiniz. 2023 Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemleri ve Kayıt Ücretleri

Yazımıza son vermeden önce de internette IMEI sorgulanırken karışan bir başka konudan da kısaca bahsetmek isteriz. O da apple garanti sorgulama diye yanlışlıkla aratılması. IMEI hakkındaki yanlış bilinen doğru gibi gerçeklerden biri de IMEI ile cihaz garantisinin aynı şey olması ya da alakalı olması hakkında. Bir cihazın garantisi tabii ki de belli bir süre geçerlidir ve ama ilk açıldığında başlar, ülkeye önceden girmiş bir cihazın ise IMEI’si başlarken, garantisi başlamayabilir. Fakat siz yine de yurtdışından getirilen ve IMEI ile kaydettireceğiniz bir Apple cihazı aldıysanız, bunun garantisini ayarlar ikonuna tıklayıp hakkında kısmına giriş yaparak oradan bakabilirsiniz. Ya da direkt ayarlar uygulamasına girince garanti diye de arama kutusunda aratabilirsiniz.

Umarız yazımız sorularınızın cevapları için yardımcı olmuş, kafanızdaki karışıklığı gidermiştir.