Geçici kayıtta, ülkeye giriş yapan kişi telefonlarının IMEI numarasını geçici olarak BTK’ya kaydettirir. Bu kayıt sayesinde 240 güne kadar ülkemizde bu telefonu kullanabiliyorsunuz.
{ad:0}Normal kayıtta ise ülkeye telefonu getiren kişinin üzerine kayıtlı hatlı telefonu kullanabilmesi için kendi pasaportuna bu telefonu kayıt ettirmesimgerekmektedir. Bunun için e-devlet üzerinden kolayca yapılabilen bir kayıtla ve bir ay içinde yapılması şartıyla, kişi telefonu kullanabilir.
IMEI numarası taşıyan tüm cihazları pasaporta kaydettirmek ülkemizde zorunludur. Bunlara Android ve Apple telefonlar, dizüstü bilgisayarlar da dahildir. Ekim ve Kasım aylarında yurt dışı telefon kayıt işlemleri ve kayıt ücretleri konusu bir anda gündem oldu. Haberler ise yeni yılda geçerli olacak yeni kayıt ücretleri ve şartları hakkında idi. Burada da en önemli detay ise IMEI ücretlerinin artışı konuydu. IMEI numarasına aslında cep telefonlarının TC kimlik numarası diyebiliriz. On beş sayıdan oluşur. Bu numara cep telefonu gibi küçük teknolojik ürünler fabrikadan çıkınca elde edilir, aslında bir nevi seri numarası kategorisine girmektedir.
IMEI numaraları telefona özeldir ve satın alınan ülke dışında kullanılacaksa bu numara ile ilgili birime talepte bulunulup numara kullanılacak ülkeye kaydettirilir. Kaydettirilmeyen telefon ise bir yıl sonra kendi kendine çalışmayı bırakır ve kullanıma kapatılır. Her ülkede durum farklı olabilir ama Türkiye’de durum bu şekilde. BTK’ya göre 3 takvim yılı kapsamında sadece 1 cihazı pasaportunuza kaydettirebilirsiniz.
Kayıt işlemlerinin online yapılıyor olması işleri kolaylaştırsa da, ne yazık ki ekonomik koşullar böyle olunca aslında hepimiz bir an önce yeni pasaport çıkarma işlerimizi halletmek istiyoruz. TÜİK, Ekim ayında enflasyon verilerini açıklamıştı. Ortaya çıkan sonuç ise yüzde 122,93 olarak belirtilmişti. Bu oranlar da ne yazık ki pasaport fiyatları, imei kayıt fiyatları gibi konuları bir anda olumsuz bir şekilde etkiledi.
IMEI kayıt ücreti ya da halk arasında bilinen şekliyle telefon açtırma ücreti bu sene yani 2022’de 2732 Türk Lirasıydı. Geçmişe dönüp baktığımızda aslında 2017’e kadar ücret artışı olması gerektiği gibi bir artış sergilemiş. 2013’te 5 lira artıp 115 TL olmuş. 2014’te 4 lira artıp 119 TL olmuş. 2015’te 131 TL’ye çıkmış, büyük ihtimalle geçen senenin 3 katı artışı o zaman da konuşulmuştur ve ‘’Ekonomi nereye gidiyor?’’ gibi özel haberleri bile yapılmıştır. 2015’te ise yine 7 lira artmış ve yüreklere bir nebze su serpip 138 TL olmuş. 2017’de ise 149 lira iken 2018’de 500 TL’ye gelivermiş bir anda. 2019 yılında ise müthiş bir artışla 1500 TL olmuş. Yine üç katı ama bu sefer miktar yüksek olunca katlanma büyük oluyor tabi. Ve geldiğimiz son noktada 2022 yılında ise 2732 TL. İnanılmaz bir hikaye değil mi? 2023 yılı için açıklanan oran ile birlikte yeni ücret 6091 TL olacak. Evet, yanlış duymadığınız, bu paragrafı yazarken biz de bir kere daha şaşırdık. 2023’te fiyatlar 6091 TL olacak diye öngörülüyor. O yüzden yurtdışından sanırım hepimiz IMEI’li bir ürün alırken bu artış oranlarının 10 katı ile düşüneceğiz.
Kayıt yaptırmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da var. Mesela ilk olarak kayıt hakkınızı sorgulamasınız. Şayet pasaportunuzda artık kullanmadığınız bir cihaz mevcut ise ve hakkınız doluysa BTK üzerinden yine eski cihaz iptalini gerçekleştirebiliyorsunuz. Fakat şunu da belirtelim, kayıttan çıkarttığınız bir telefonu yeniden üzerinize kaydettiremiyorsunuz, bir kerelik bir hak bu. Ayrıca cihazınızın IMEI numarası klon gibi sıkıntılara sahipse, yine bu konularda BTK üzerinden destek alıp ilgili birimle bu problemi kayıt öncesine çözebiliyorsunuz.
Tablonun iç karartıcı görüntüsünü aldanmamalıyız. Hala bu bizim faydamıza olabilir. O zaman da şu adımları izlememiz gerekmekte. İlk olarak kayıtta kullanmak için IMEI numarası sorgulama yapmalısınız ve numarayı öğrenmelisiniz. Bunun için telefonunuzda arama yaptığınız ekranda #06# numaralarını tuşlamalısınız. Sonrasında ise elde ettiğiniz numarayı bir yere kaydedin çünkü e-devlet’e TC Kimlik No ve şifrenizle giriş yapınca kayıt esnasında bu numarayı kullanmanız gerekecek. E-devlete giriş yapınca ise e-işlemler menüsünden ya da direkt arama çubuğuna BTK IMEI kayıt hakkı sorgulama diye aratınca da ilgili sayfaya kayıt için ulaşabilirsiniz.
Cihazı sorguladığınızda bu işlemi yapıp yapamayacağınız IMEI no ile belli oluyor. Eğer cihaz ikinci else ve önceden kayıtlı ise IMEI sorgulamasında cihaz kayıtlı olarak sonuç çıkıyor. Eğer önceden kayıtlı değil ise direkt kayıt ekranı önünüze düşüyor. Bu ekranda ise IMEI no dışında, ülkeye girerken kullanılan pasaport numarası, son ülkeye giriş çıkış tarihi gibi detayları da kayıt esnasında belirtmeniz gerekmekte. Ayrıca harç ücretini de yatırdığınıza dair bir dekont da gerekli.
Yurt dışından telefon ya da cihaz kaydı ile ilgili hepimizin aklında birçok soru oluyor. Bunları da elimizden geldiğinde sizin için aşağıda derledik.
IMEI numarası on beş sayıdan meydana gelir. Bu numarayı cep telefonu gibi küçük teknolojik ürünler fabrikadan çıkınca elde eder, aslında bir nevi bu da seri numarası kategorisine girer. Güncel IMEI numarası kayıt ücreti 2022’de 2732 TL’dir. 2023’te bu ücretin 6091 TL olacağı öngörülmektedir.
Yazımıza son vermeden önce de internette IMEI sorgulanırken karışan bir başka konudan da kısaca bahsetmek isteriz. O da apple garanti sorgulama diye yanlışlıkla aratılması. IMEI hakkındaki yanlış bilinen doğru gibi gerçeklerden biri de IMEI ile cihaz garantisinin aynı şey olması ya da alakalı olması hakkında. Bir cihazın garantisi tabii ki de belli bir süre geçerlidir ve ama ilk açıldığında başlar, ülkeye önceden girmiş bir cihazın ise IMEI’si başlarken, garantisi başlamayabilir. Fakat siz yine de yurtdışından getirilen ve IMEI ile kaydettireceğiniz bir Apple cihazı aldıysanız, bunun garantisini ayarlar ikonuna tıklayıp hakkında kısmına giriş yaparak oradan bakabilirsiniz. Ya da direkt ayarlar uygulamasına girince garanti diye de arama kutusunda aratabilirsiniz.
Umarız yazımız sorularınızın cevapları için yardımcı olmuş, kafanızdaki karışıklığı gidermiştir.