Tuz Gölü Hakkında Her Şey

Tuz Gölü Hakkında Her Şey

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 22 Kasım 2021
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Tuz Gölü Hakkında Her Şey
Kıyısında sandalların olduğu, içinde nilüferlerin yüzdüğü romantik bir göl değil belki; ama ayak tabanlarınızı hafiften yakan beyazlığın içinde büyülenmiş gibi yürürken, aklınıza hiç öyle sandal sefası filan da gelmiyor. Evet, ufka bakarken gözlerinizi kamaştıran, üzerinde yürüyerek gezebileceğiniz bambaşka bir yer burası! Ülkemizin tuz ihtiyacının neredeyse yüzde 40-50’sini karşılayan ve 7414 kilometrekarelik devasa bir alana yayılan kocaman bir göl; Namı diğer Koçhisar, en bilindik adıyla Tuz Gölü!

Tuz Gölü Nasıl Oluştu?

Komşusu Kapadokya’daki dağ taş oluşumu gibi binlerce yıllık çetrefilli bir süreçten geçen göl, dünyanın ilk hallerinin de tanığı. Platolarla çevrili derin göl çukuru ilk kez Neojen evrede oluşmuş ve ilerleyen süreçlerde de içini doldurup yeraltına süzülen sular zemindeki tuz domlarını eriterek ona beyaz rengini vermiş. Ama bazen göl yüzeyinde pembe ya da buz mavisi renginde bir tabakayla da karşılaşıyorsunuz ki bunun sebebi de kir değil, bir çeşit su yosunu olan alglar.

Tuz Gölü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tuz Gölü Hakkında Her Şey

{ad:0} Tuz Gölü dev cüssesiyle Van Gölü’nden sonra 2. sırayı sahiplense de, hiçbir akarsuya karışmaması ve kapalı bir havzada mevsimlere göre azalıp çoğalması sebebiyle bizce ‘kendi halinde göller’ sıralamasında ayrı bir kulvarda yer alıyor. Çünkü göle su taşıyan Peçenek, Karasu, İnkuyu, Kırkdelik ve Melendiz Çayı gibi su kaynaklarının getirdiği su yok denecek kadar az. 80 km uzunluk, 100 km genişliğe sahip olan bu alan kış aylarında su seviyesi yükseldiğinde gerçekten bir göl oluveriyor, yazın ise suyu buharlaşıp gittiğinden bembeyaz bir çöle dönüşüyor. Ona estetik dokuyu veren ve bir fotoğraf fonuna dönüştüren de suyu olsun olmasın sergilediği bu değişken haller. Aslında ülkemizin en sığ göllerinden olan Tuz Gölü en fazla 1,5 metre kadar – o da sadece ilkbaharda- derinleşiyor.

Tuz Gölü ne kadar derin diye soranlara cevabımız ise Tuz Gölü derinliği ortalama 40 cm’dir. Yani bir kıyıdan diğerine yürürken ne eteğiniz ne de pantolonunuz ıslanıyor! Tuz gölünde yüzülür mü diye soracak olursanız tam olarak yüzülecek bir yapıda değil. Tuz gölü içerisinde yürüyebilir, bacaklarınıza tuz sürebilirsiniz. Ayrıca Tuz Gölü tesisler bakımından oldukça kısıtlı. Göl içerisinde bir tesis mevcut ve tuzdan yapılan bir çok ürünü satın alabilirsiniz. Tuz Gölü zaman zaman pembe renge de bürünebiliyor. Gölün Aksaray-Ankara yönündeki bölümünde su içerisinde bulunan algler nedeniyle özellikle sıcaklığın arttığı Temmuz ve Ağustos aylarında kırmızı beta-karoten maddesi üreten alger, bu yöntemle güneş ışınlarının zararlı etkisinden kendilerini koruyarak gölün de pembe veya zaman zaman kırmızıya dönmesine neden oluyor.

Beyaz Gölün Renkli Ekosistemi

Tuz Gölü Hakkında Her Şey

Etrafındaki küçük göllerle birlikte büyük bir ekosistem oluşturan Tuz Gölü 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak korunuyor. Tuz gölünde yaşayan kuşlar oldukça çeşitli ve yaklaşık olarak 85 tür kuş türü olduğu düşünülüyor. Bunun yanı sıra 40 kadar endemik bitki, 15 çeşit memeli ve yüzlerce tür böceğe yuva olan gölün flamingolar için dünyadaki en önemli üreme alanlarından biri olduğunun altını özellikle çizelim. Tuz Gölü flamingolar için adeta bir yaşam alanı. Her yıl yaklaşık 10 bin çift flamingonun kuluçkaya yatıp ortalama 20 bin yavru çıkardığı gölde en çok da uçuşan kuşlara odaklanıyorsunuz. Yaban kazlarının sessizliği yaran kanat çırpışları, zarif flamingolar, yağmur kuşları, angıtlar, telli turnalar bu halkın türküleri neden bu kadar sevdiğinin kanıtı! Burada üremelerinin ve mutlu mesut yaşamalarının sebebi ise gölün karda kışta bile donmaması.

Tuz Gölü’ndeki Tuz Soframıza Nasıl Geliyor?

Tuz Gölü Hakkında Her Şey

Günümüzde %32’lik tuz oranıyla dünyanın en tuzlu gölleri arasında yer alan gölün (En tuzlusu Lut Gölü) en verimli yeri tuzun çökerek biriktiği dipleri. Gölde tuz üretimi sıcak havalarla kristalleşen tuz tabakasının toplanmasıyla ve bölgedeki Yavşan, Kayacık, Kaşdırım tuzlalarında işlenmesiyle yapılıyor. Gölden çıkarılan yıllık tuz miktarı iklim koşullarına göre değişkenlik gösteriyor. Tamamen kuruyan bölgelerde tuz kalınlığı ortalama 30 cm’yi bulabiliyor.

Tuz Gölü Efsanesi

Perisi ve efsanesi bol Kapadokya bölgesine komşu bu beyaz cennet de rivayetlerden nasibini almış. Zaman ne zamandı bilinmez ama her şey az gitmiş uz gitmiş ve çok yorulup susamış bir dervişin yolunun buraya düşmesiyle başlamış. Tuz Gölü o zamanlar bağlık bahçelik yemyeşil bir bahçeymiş. Bahçenin sahibi ise aksi, nemrut bir yaşlı kadın! Derviş bahçedeki bağların altında gölgelenen yaşlı kadından bir salkım üzüm istemiş. Kadın ise, derviş bağlardan sarkan üzümleri görmezmiş gibi ‘bağım bu yıl üzüm vermedi’ deyip başını çevirmiş. İşte o zaman aksakallı dervişin ağzından ‘tuzla buz olasın’ diye eşref saatine gelen bir beddua dökülmüş. Kadın buz, bahçe de tuz olmuş.

Tuz Gölü Nerede?

Tuz Gölü Hakkında Her Şey

Tuz Gölü hangi ilde diye soracak olursanız aslında tek bir cevabı yok. Ankara, Konya ve Aksaray illerinin kesiştiği noktada konumlanan göl, Kapadokya yolu duraklarından birisi. Dolayısıyla Tuz gölü nereye bağlı sorusunun tek bir cevabı yok aslında.

Tuz Gölü’ne Ne Zaman Gidilir?

Tuz Gölü Hakkında Her Şey

Tuz Gölü su seviyesi maksimim seviyeye ulaştığı ilkbahar aylarında Tuz Gölü daha bir göl oluyor. Ayrıca kuş sürüleri de baharda geliyor ve ortam daha da şenleniyor. Ama en beyaz halini görmek ve içinde yürümek için en kurak olduğu yaz aylarını da tercih edebilirsiniz.Tuz Gölü’ne hangi ayda gidilir sorusunun cevabına kısaca bahar aylarında diyebiliriz. Tuz Gölü’nü ne zaman isterseniz ücretsiz gezebilirsiniz.

Tuz Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Ankara – Aksaray karayolunda ilerlerken Şereflikoçhisar ilçesine doğru geldiğinizde Tuz Gölü’nü görmeye başlıyorsunuz. Eğer karayoluyla gidecekseniz İstanbul’a mesafesi ortalama 600 kmdir. Özellikle Ankara Tuz Gölü arası kaç km diye merak edenler için ortalama 150 km diyebiliriz. Türkiye’nin her yerinden karayolu ile Şereflikoçhisar bölgesine gelerek, Tuz Gölü ulaşımını sağlayabilirsiniz. {search:,}