Türkiye'nin En İyi 10 Açık Hava Müzesi

Türkiye'nin En İyi 10 Açık Hava Müzesi

Paylaş
Zeynep Hüvel Keleş  
Eklenme: 18 Eylül 2013
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Türkiye'nin En İyi 10 Açık Hava Müzesi
Anadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde bu medeniyetlerden bizlere kalan miras kelimenin tam anlamıyla bir kültür hazinesi. Tatilin, seyahatin ve gezmenin anlamı sizin için yalnızca deniz ve güneş değil; insanoğlunun bu topraklardaki binlerce yıllık serüvenine de tanık olmaksa aynı zamanda, bu yazı tam da sizin için hazırlandı. Türkiye'de sayısı 100'ü geçen açık hava müzesi, antik kent ve ören yerinden seçilen en iyi 10'u okumadan gezinize başlamayın...
1 - Efes Antik Kenti Efes Antik Kenti

{ad:0} Efes Örenyeri: Antikçağ'ın Anadolu başkenti. Efes, Türkiye'nin en ünlü ve etkileyici antik kenti. Aynı zamanda dünyanın da en bilinen antik kentlerinden olan Efes Antik Kenti'nin tarihi M.Ö. 6000 yıllarına uzanıyor. Romalılar'ın Asya kıtasındaki merkezi olan antik kent Artemis kültürünün en büyük tapınağı olan Artemis Tapınağı'na da ev sahipliği yapıyor. Antik kent efsanesine göre Meryem Ana'nın da geldiği söylenen antik kentte amfitiyatro, kütüphane, yamaç evleri ve gymnasium en göze çarpan kalıntılar. Selçuk'a 3 km uzaklıkta bulunan antik kente Selçuk ve Kuşadası'ndan minibüslerle ulaşabilirsiniz. Giriş Ücreti: 40 TL, MüzeKart geçerlidir. Ziyaret Saatleri: 15 Nisan / 2 Ekim - Yaz Açılış Saati: 08:00 - Kapanış Saati: 18:30 3 Ekim / 14 Nisan - Kış Açılış Saati: 08:30 - Kış Kapanış Saati: 18:00 Tatil Günü: Yok *Not: Dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
2 - Bergama Antik Kenti Bergama

Bergama Akropol Örenyeri: Sağlık tanrısı Asklepios'un kenti. Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Bergama Antik Kenti, dünyanın ilk tedavi merkezi. Tarihte ilk hastanenin kurulduğu yer olarak bilinen antik kent aynı zamanda dünyanın en dik amfi tiyatrolarından birine de ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 200 yıl boyunca Helenistik dönemin en parlak merkezi olan Bergama Antik Kenti'nde kral sarayları, tapınaklar, kütüphane, suyolları ve teraslar bulunuyor. Dünyaca ünlü Zeus Sunağı'nın kalıntıları da tepede yer alıyor. Zeus Sunağı'na ait kabartmalar ve antik kente ait birçok eser günümüzde Berlin'de sergileniyor. İzmir'e 100 km uzaklıkta bulunan antik kente Bergama'dan yürüyerek ulaşmanız mümkün. Giriş Ücreti: 25 TL, MüzeKart geçerli. Ziyaret saatleri: 15 Nisan / 2 Ekim - Yaz Açılış Saati: 08:00 - Yaz Kapanış Saati: 19:00 3 Ekim / 14 Nisan - Kış Açılış Saati: 08:00 - Kış Kapanış Saati: 17:00 Tatil Günü: Yok *Not: Dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
3 - Aphrodisias Antik Kenti Aphrodisias

Afrodisyas: Antik dünyanın eşsiz stadyumu. Heykeltıraş okulu ve heykelleri ile ünlü olan Aphrodisias Antik Kenti adını aşk ve doğa tanrıçası Aphrodite'ten alıyor. Ülkemizin en çok ziyaret edilen antik kentlerinden olan ve kuruluşu M.Ö. 5000'li yıllara uzanan Aphrodisias, heykel yapımının yanı sıra edebiyat ve bilimde de dönemin en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Piskopos sarayı, Aphrodite Tapınağı, stadyum, tiyatro, hamamlar, nekropol ve odeon antik kentte görebileceklerinizden. Ören yerinin yanı sıra Afrodisias Müzesi de ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Müzede çeşitli heykeller, kabartmalar, lahitler ve hayvan figürleri görmek mümkün. Aphrodisias, Aydın'ın Karacasu beldesinde yer alıyor ve buradan antik kente saat başı minibüsler kalkıyor. Giriş Ücreti: 15 TL, MüzeKart geçerli. Ziyaret saatleri: 15 Nisan / 2 Ekim - Yaz Açılış Saati: 08:00 - Yaz Kapanış Saati: 19:00 3 Ekim / 14 Nisan - Kış Açılış Saati: 08:00 - Kış Kapanış Saati: 17:00 Tatil Günü: Yok *Not: Dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
4 - Perge Antik Kenti Perge Antik Kenti

Perge: Mermer kaplı görkemli kent. M.Ö. 1200 yıllarında kurulduğu bilinen Perge Antik Kent, mimari açıdan Anadolu'nun en düzenli Roma dönemi kentlerinden biridir. Mimarisi ile olduğu kadar mermer heykelleriyle de ünlü olan Perge Antik Kenti'nin en göze çarpan kısmı kentin arkasındaki tepeye yapılan 12 bin kişilik tiyatro. Bu tiyatroda aynı zamanda gladyatör oyunlarının yapıldığı da biliniyor. Tiyatronun yanı sıra nekropol, surlar, anıtsal çeşme ve hamam antik kentin en önemli kalıntıları. Antik kentte kazı çalışmaları hala sürmekle birlikte ana tanrıça Artemis Pergaia adına yapılan tapınak halen bulunamadı. Perge Antik Kenti, Antalya şehir merkezine 18 km uzaklıkta, Aksu'da yer alıyor. Giriş Ücreti: 15 TL, MüzeKart geçerli. Ziyaret saatleri: 15 Nisan / 2 Ekim - Yaz Açılış Saati: 08:00 - Yaz Kapanış Saati: 19:00 3 Ekim / 14 Nisan - Kış Açılış Saati: 08:00 - Kış Kapanış Saati: 17:00 Tatil Günü: Yok *Not: Dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
5 - Hierapolis Antik Kenti Hierapolis antik kenti

Hierapolis: Anadolu'nun şifalı su kenti. Tarihi M.Ö. 2. yy'a dayanan ve Pamukkale'nin çevresine dağılmış bulunan Hierapolis Antik Kenti kalıntıları, Anadolu'da mutlaka görülmesi gereken ören yerlerinden biri. Bergama kralı Lysimachos'un karısı Hiera için kurduğu kent, tarihte 'Kutsal kent' olarak anılmıştır. Sebebi ise kentte çok sayıda tapınak ve dinsel yapının yer alması. Hristiyanlığın Anadolu'daki en önemli merkezlerinden olan Hierapolis Antik Kenti aynı zamanda Hz. İsa'nın havarilerinden St. Philips'in de öldürüldüğüne inanılan yer. Pamukkale Travertenleri ile iç içe bulunan antik kent eşsiz bir güzelliğe sahip. Denizli'ye 18 km mesafede bulunan antik kente Pamukkale minibüsleri ile ulaşmanız mümkün. Giriş Ücreti: 15 TL, MüzeKart geçerli. Ziyaret saatleri: 15 Nisan / 2 Ekim - Yaz Açılış Saati: 08:00 - Yaz Kapanış Saati: 21:00 3 Ekim / 14 Nisan - Kış Açılış Saati: 08:00 - Kış Kapanış Saati: 17:00 Tatil Günü: Yok *Not: Dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
6 - Hattuşa Antik Kenti Hattuşa örenyeri

Hattuşa: Anadolu'nun ilk devlet yapısı. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve Anadolu'nun tarihinde çok önemli yere sahip olan Hattuşaş Antik Kenti, Çorum'a 82 km uzaklıktaki Boğazköy'de bulunuyor. Anadolu'nun ilk devlet yapısına sahip medeniyeti Hititler'in başkenti olan Hattutaş Antik Kenti'nde yapılan kazılarda 5 kültür katı gün yüzüne çıkarılmıştır. Bunlar Aşağı Kent, Yukarı Kent, Büyük Kale (Kral Kalesi) ve Yazılıkaya'dır. Kentin en göze çarpan kalıntısı ise Kadeş Antlaşmasının tablet üzerine yazılmış metnidir. 1952 yılında başlayan kazı çalışmalarının 100 yıl daha sürebileceği belirtiliyor. Antik kente Çorum'dan saat başı kalkan minibüslerle ulaşmak mümkün. Giriş Ücreti: 8 TL, MüzeKart geçerli. Ziyaret saatleri: 15 Nisan / 2 Ekim - Yaz Açılış Saati: 09:00 - Yaz Kapanış Saati: 19:00 3 Ekim / 14 Nisan - Kış Açılış Saati: 08:00 - Kış Kapanış Saati: 17:00 Tatil Günü: Yok *Not: Dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
7 - Göreme Açık Hava Müzesi Göreme açık hava müzesi

Göreme: Kayalara kazınmış bir yaşam. Anadolu'da Hristiyanlığın merkezi olarak bilinen Kapadokya bölgesindeki Göreme Açık Hava Müzesi, Göreme'ye 2 km uzaklıkta yer alıyor. M.S. 4. yy'dan 13. yy'a dek çok önemli bir dini merkez olan bu bölgede kaya oyma tekniği ile yapılmış birçok kilise ve manastır bulunuyor. Günümüzde Göreme Açıkhava Müzesi'nin bulunduğu yer Piskopos Büyük Basil'in eğitim sisteminin başladığı ve Anadolu'ya yayıldığı yerdir. Doğal yollarla oluşmuş bir vadinin başında bulunan müzede mutlaka görülmesi gereken yapılar Tokalı Kilise, Elmalı Kilise, Aziz Basil Şapeli, Yılanlı Kilise ve Karanlık Kilise. Müzeye Göreme'den yürüyerek ulaşmak mümkün. Giriş Ücreti: 30 TL, MüzeKart geçerli olup bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret saatleri: 15 Nisan / 2 Ekim Yaz Açılış Saati: 08:00 - Yaz Kapanış Saati: 19:00 3 Ekim / 14 Nisan - Kış Açılış Saati: 08:00 - Kış Kapanış Saati: 17:00 Tatil Günü: Yok *Not: Dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
8 - Milet Antik Kenti Milet antik kenti

Miletos: Doğanın denizden kopardığı kent. Aydın'ın Didim ilçesinde bulunan Milet Antik Kenti, Batı Anadolu uygarlığının önemli merkezlerinden biri olmuştur tarihte. Kurulduğunda bir liman kenti olan Milet, zamanla Büyük Menderes'in getirdiği alüvyonlarla denizden uzaklaşmış, kara içerinde kalmıştır. Anadolu'nun en büyük amfitiyatrosu Milet Tiyatrosu antik kentte bulunuyor. 20 bin kişilik kapasiteye sahip olduğu bilinen tiyatronun kazı ve onarım çalışmaları devam ediyor. Antik kentte aynı zamanda dini merkez Delphinion, Roma hamamları, agora, gymnasium ve bouleterion göze çarpan diğer yapılar. Giriş Ücreti: 10 TL, MüzeKart geçerli olup bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret saatleri: 15 Nisan / 2 Ekim Yaz Açılış Saati: 08:30 - Yaz Kapanış Saati: 19:00 3 Ekim / 14 Nisan - Kış Açılış Saati: 08:30 - Kış Kapanış Saati: 17:00 Tatil Günü: Yok *Not: Dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
9 - Sardes Antik Kenti Sardes antik kenti

Sinagog: Bizansın önemli piskoposluk merkezi. Tarihte ilk paranın basıldığı yer olması ile bilinen Sardes Antik Kenti, Manisa'nın Salihli ilçesinde, Sart kasabasında yer alıyor. Lidya Krallığı'nın başkenti olan kent Hristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan yedi kiliseden biri olan Sart Kilisesi'ne de ev sahipliği yapıyor. Yapılan kazılarda Artemis Tapınağı, sinagog, gymnasium, mermer cadde, dükkanlar ve yaklaşık 90 tane kral mezarı gün yüzüne çıkarılmıştır. Sart Antik Kenti olarak da bilinen kente Salihli otogarından yarım saatte bir kalkan minibüslerle ulaşmanız mümkün. Giriş Ücreti: 10 TL, MüzeKart geçerli olup bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret saatleri: 15 Nisan / 2 Ekim - Yaz Açılış Saati: 08:00 - Yaz Kapanış Saati: 19:00 Tatil Günü: Yok *Not: Dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
10 - Assos Antik Kenti Assos antik kenti

Assos: Athena'ya adanmış muazzam manzaraya sahip tapınağının kenti. Volkanik bir tepeye andezit taşından inşa edilmiş devasa bir kent. M.Ö. 6. yüzyılda inşa edilen şehrin kurulmasında zor ama son derece dayanıklı olan andezit taşı kullanılmıştır. Antik şehrin en tepe noktasında bulunan kentin koruyucu tanrıçası Athena'nın adına görkemli bir tapınak inşa etmişler; Athena Tapınağı. Bu görkemli tapınak adını, Zeus'un kızı ve 12 Olympos tanrısından biri olan Athena'dan alır. Anadolu'da inşa edilen ilk ve tek Dor düzenindeki tapınak olan yapı, olağanüstü manzarasıyla da ilgi çekmektedir. Assos'ta aynı zamanda dönemin ünlü filozofu olan Aristoteles bir süre hayatını idame ettirmiş ve burada bir de felsefe okulu kurmuştur. Giriş Ücreti: 10 TL, MüzeKart geçerli olup bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret saatleri: 15 Nisan / 2 Ekim- Yaz Açılış Saati: 08:00 - Yaz Kapanış Saati: 19:30 3 Ekim / 14 Nisan - Kış Açılış Saati: 08:00 - Kış Kapanış Saati: 17:00 Tatil Günü: Yok *Not: Dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

Yorumlar

Abdullah yurdakul 
27.08.2020
Priene antik kenti ve didiyama antik kentlerini de ekleyelim muhteşem bence
Ali Sinan Varlık 
07.02.2018
Ben Burdur'daki Sagalassos Antik Kenti’ni de eklemek isterim. Gerçi burada sıralanacak yer çok... Mesela İzmir Sığacık'ta Teos, Aydın'da Magnesia gibi.
cemil  
01.02.2018
Dilek’le aynı kanıda değilim. Hitit tarihine olan özel merakım nedeniyle son 6 yılda 4 kez gittiğim Boğazköy’de son derece cana yakın ve ikramsever insanlarla tanıştım. Evlerinde yemek ve çaya sohbete gittim. Yani beni cüzdan olarak gören Boğazköylüye rastlamadım. Benim izlenimim son derece olumlu.
Tayfur Kacmaz 
30.01.2018
Perge ile Hierapolis Antik Kentlerini değiştirmiş olmanız gerekir. Lütfen inceleyin.
Mehmet Severoglu 
23.09.2013
Adıyaman Nemrut\'ta Müzekart geçerli değil.
Daha fazla yorum gör