Phaselis Antik Kenti’nin bulunduğu alan hem milli park hem de tam bir doğa harikası. Antik kentin çevresinde 3 adet irili ufaklı koy bulunuyor. Bu koylar; Güney Liman, Merkez (Askeri Liman) Liman ve Kuzey Liman. Havlunuz ve plaj sandalyenizle gelip antik dünyanın en gözde şehrini gezebilir, masmavi, tertemiz sularında yüzebilir, Akdeniz güneşinin tadını sosyal mesafenizi koruyarak doyasıya çıkarabilirsiniz.
Adanın güneyine doğru yol alırsanız Uğurlu Koyu’na ulaşırsınız yani ilk plaj olan Uğurlu Plajı'na varırsınız. O yoldan sağınıza doğru devam ederek ilerlerseniz adanın en ucunda saklanan Gizli Liman’a ya da Saklı Liman’a ulaşırsınız. Oldukça geniş ve uzun bir plaja sahip olan Gizli Liman’da güneş şemsiyesi ve şezlong hizmeti veren barakalar var. Barakalarda ayrıca sıcak – soğuk içecekler ile atıştırmalık servisi de sunuluyor. Kuma yakın çok minik çakıl taşlarından oluşan plajda şezlong kiralamak istemezseniz sosyal mesafenizi koruyarak bir havlu ya da bir sahil sandalyesi atarak da gün boyunca keyifli vakit geçirebilirsiniz.
İstanbul’a yakınlığı ile özellikle hafta sonları sık sık ziyaret edilen bir yer Kırklareli. Çevre illerden ve İstanbul'dan doğa tutkunlarının ziyaret ettiği Kıyıköy; doğa yürüyüşleri, mağara gezileri ve izole koyları ile tercih ediliyor. Korsan Koyu da bölgenin en dikkat çekici noktalarından biri. Sizler de bir hafta sonu burada kamp yapabilir, mağaraları gezebilir ve denizin tadını çıkarabilirsiniz. Fotoğraf: Selim Aysel
Sıra dışı kayalık yapısı ve görenleri haran bırakan sahil mağaraları ile Sardala Koyu, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde yer alıyor. İstanbul’a yaklaşık 105 km. mesafede bulunan ve Ağva’ya ise ortalama 25 dakikalık uzaklıkta konumlanan bu saklı koy ve plajlarında günübirlik denize girebilir, koyun arkasında yer alan tepelik arazideki patika yolda trekking yapabilir ve dallarından kıpkırmızı sarkan dağ çileklerinin tadına bakabilirsiniz. İsterseniz de koyun sol tarafındaki düz ve tepelik alanda kamp kurabilirsiniz.
Kastamonu, doğal güzellikleri ile Karadeniz’e kıyısı olan bir ilimiz. Sahip olduğu yer şekilleri ile bünyesinde irili ufaklı onlarca koya ev sahipliği yapıyor. Son zamanlarda Cide’de yer alan ve adından sıkça bahsedilen Gideros Koyu gibi ünlü olmayan, sadece bilenlerin gittiği koylardan biri de Ginolu Koyu desek yanılmaz. Çatalzeytin ilçesinde yer alan Ginolu, 250 metre uzunluğundaki bakir plajı ile dikkat çekiyor. Koyun plaj kısmı sığ olmasıyla çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor. Liman kısmı ise daha derin olduğu için iyi yüzme bilenlerin ve sığ su sevmeyenlerin tercihi oluyor. Bölgede uygun fiyatlarla hizmet veren büfe – kafeler mevcut.
Karadeniz’in en sevilen tatil bölgelerinden biri de, Bartın merkezde yer alan Karasu mevkiindeki İnkumu bölgesi. Özellikle yaz tatillerinde sıkça tercih edilen İnkumu otelleri, bu harika plajın hemen arkasında sıralanıyorlar. 2,5 km uzunluğundaki bu geniş plaj alanı belediyeye ait olup ücretli ve ücretsiz olarak; şemsiye, şezlong, giyinme kabinleri ve duşlara sahip. Ayrıca plaj alanın etrafında kaliteli restoranlar, kafeler ve süpermarketler de hizmet veriyor. İsterseniz plaj alanındaki şezlong ve şemsiyeleri kullanabilir isterseniz de sosyal mesafenizi ayarlayarak plaja bir havlu atıp buz gibi suya sahip denize kendinizi bırakabilirsiniz.
Patara Plajı, adını hemen arkasında yer alan ünlü Patara Antik Kenti’nden alıyor. İncecik, altın sarısı kumları ve 12 km. uzunluğa sahip kumsalı ile Patara Plajı dünya çapında haklı bir üne sahip. Bölgenin en büyük ve en güzel plajlardan biri olan Patara’nın aynı zamanda denizi de oldukça sığ. Bu özelliği ile çocuklu ailelerin tercihi oluyor burası. Hem enine hem de boyuna geniş olmasıyla Patara Plajı’nda sosyal mesafenizi koruyarak rahat rahat denize girebilir, Akdeniz güneşinin yakıcı güzelliğiyle bronzlaşabilirsiniz.
Ovabükü, doğanın oldukça cömert davrandığı bir coğrafyada, bükleri ve koyları ile ünlü Datça’da yer alıyor. Hayıtbükü’nün yan komşusu olan Ovabükü, yarımadanın saklı kalmış dört bükünden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ovabükü, 600 metrelik geniş ve upuzun bir sahil şeridine ev sahipliği yapıyor. Rahatsızlık vermeyen küçük çakıl taşları ile kaplı olan sahil, yaz ayları ve deniz sezonu boyunca oldukça sakin bir ortama sahip. Plajın arka kısmında leziz gözlemeler ile ev yapımı yoğurttan yapılan buz gibi ayranın keyfini çıkarabileceğiniz kafeler olduğunu da hemen belirtelim.
İzmir’in kalabalık sokaklarından çok uzakta konumlanan bir koy burası. Karaburun ilçesinin ev sahipliği yaptığı Dolungaz Koyu’nda size, doğa ve deniz eşlik ediyor. Kamp alanlarının da bulunduğu bu koyun özellikle doğa tutkunları tarafından çok sevileceğine eminiz. Zeytin ve çam ağaçlarının etrafı sardığı bir yoldan gidilen Dolungaz Koyu, turkuaz renkli denizi ile ilk görüşte insanı kendine çekiyor adeta. Koya sandalyenizi ve çadırınızı kurup temiz havanın ve denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Koyun yakınında kafe, duş, tuvalet hizmeti veren bir tesis olduğunu da hatırlatmakta fayda var.