Teknolojiyi Reddeden Topluluk Amişlerin İlginç Yaşam Tarzı

Teknolojiyi Reddeden Topluluk Amişlerin İlginç Yaşam Tarzı

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 28 Ekim 2016
 • Son Güncellenme: 22 Kasım 2023
Teknolojiyi Reddeden Topluluk Amişlerin İlginç Yaşam Tarzı

ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yaygın olarak yaşamlarını sürdüren ve teknolojinin hayatımızın büyük bir kısmını kapladığı günümüzde, bambaşka yaşam tarzlarıyla dikkat çeken bir Hristiyan mezhebi Amişler. Çağın getirdiklerini reddeden yapıları ve ilginç kurallarıyla günümüzde oldukça zor bir şeyi başarıyor gibi görünüyorlar. 18. ve 19. yy’da İsviçre, Almanya ve Fransa’dan ABD’ye göç eden bu topluluk, aslında kendilerini savaş karşıtı olarak tanımlıyor ve naif bir hayat sürmeyi amaçlıyor. Kendi istekleriyle seçtikleri düzende mutlu görünen Amişlerin, duyduğunuzda ilginç gelecek dünyasına doğru kısa bir keşfe çıkmaya hazırsanız başlıyoruz.

{ad:0}

Ulaşım ve İletişim Biçimleri 

teknolojiyi reddeden amişler

Amişler elektrik, telefon ve otomobilin olmadığı bir düzende, çoğu zaman bisiklet ve at arabasıyla ulaşımlarını sağlıyorlar. Akşamları mum ışığında oturan toplulukta kadınlar ise çamaşır ve bulaşıklarını kendileri yıkarken, makine kullanmayı reddediyorlar.

 İnanç, Ritüeller ve Eğitim Anlayışı

amişlerde eğitim

Amişler pek çok Hristiyanlık mezhebinin aksine yeni doğan bebekleri vaftiz etmeyip, onların 18 yaşına gelince benimsemek istedikleri yaşam biçimlerini kendilerinin seçmelerini istiyorlar. Bu şekilde çocuklarına bir seçim hakkı sunan toplulukta ne yazık ki eğitim konusunda aynı özeni gösterdiklerini söyleyemiyoruz. 8 yıllık bir eğitimden sonra çocuklar okuldan alınıyor ve dünyevi zevklerle tanışacaklarını düşündükleri lise hayatıyla hiç tanışmıyorlar.

 Estetik Anlayış

amişlerde evlilik

Kendi hallerinde yaşam süren mezhepteki herkes sade bir giyim tarzına sahip. Makyaj yapmanın ve gösterişli şeyler giymenin günah olduğuna inanan kadınların yaşamlarını eşlerine hizmet etmeye ve çocuk yetiştirmeye adadığı biliniyor.

 Evlilik Anlayışı

amiş kadın ve erkekler

Kadınlar evlenmeden önce siyah örtü ile saçlarını bağlarken, evlendikten sonra beyaz örtü takmaya başlıyor. Evli erkekler ise evlendikten sonra bıyıksız sakal bırakıyor olmalarıyla dikkat çekiyor. Kadınların ve erkeklerin kendi mezhepleri dışında biriyle evlenmeleri yasak olduğu Amiş mezhebinde herkes kurallara uymak durumunda.

İş ve Geçim 

amişlerde geçim kaynağı

Amiş erkekleri evi geçindirmekle yükümlü ve geçimlerini genellikle tarımla uğraşarak ya da marangozluk yaparak sağlıyorlar. Amişlerin ürettiği el yapımı her ürün oldukça ilgi görüp yüksek meblağlara satılmasına rağmen onlar buna çok aldırış ediyor gibi görünmüyor.

 Hiyerarşi

amişlerin aile yapısı

Erkekler çoğu konuda kadına danışsa da kadın ve erkeğin tam eşit olmadığı bir toplum yapısı hakim. Genel olarak ele alındığında son sözün babaya ait olduğu bir aile düzenleri bulunuyor. Devlete vergi ödemeyen ve hastalandıklarında bunu doğal yöntemlerle atlatmaya çalışan Amişler, yalnızca çok ciddi hastalık durumlarında kendi aralarında belirli bir miktar para toplayıp, hastaneye başvuruyorlar.

 Diğer Bilgiler

amişlerin ilginç yaşamı

Günlük hayatlarında asla telefon kullanmıyorlar. Yaşadıkları yerde yalnızca çok acil durumlar için kullandıkları bir adet telefon bulunuyor. Fotoğraf çektirmekten çok hoşlanmadıkları bilinen grup, kendi sade yaşamlarına müdahale edilmediği ve saygı duyulduğu bir dünya düzenini arzuluyor. ABD’nin Pensilvanya eyaletinde bulunan Lencaster şehri Amişlerin en yoğun olarak yaşadığı bölgelerden biri. Günün birinde yaşadıkları şehirlerden birini ziyaret etme olanağı bulursanız Amişlerin yaşam tarzları hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilir, kendi üretimleri olan ürünlerden satın alabilirsiniz.

Amişler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Amişler hangi ülkede yaşıyor?

Amişler, Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada'nın bazı yerlerinde yaşıyorlar. Yaygın olarak ABD'nin Pensilvanya ve Ortabatı eyaletlerinde ve Kanada'da hayatlarını sürdürüyorlar.

Amişler hangi dili konuşuyor?

Amişlerin kullandıkları dil ağırlıklı olarak Almancadır. Buna Pensilvanya Almancası da deniyor. Bu lisan, genellikle bir Almanca ağzı olarak görülür.

Amişler Protestan mı?

Evet, Amişler Amerika'ya göç eden tutucu Protestan topluluklar arasındadır.

Yorumlar

Mustafa ayhan 
02.02.2019
Bence iyi bir yaşam sürüyorlar. İnsanları bu kadar zorlatan, huzursuz yapan, sonsuz isteklerdir, lükslerdir. İnançsızlar aslında, çoğu insanlar inançlı görülürler yani hep sahte yaşam. Bu güzel insanlar gerçek yaşıyorlar, yüzleri gülüyor, huzurlular, sevgi dolular bunlar bizden daha güzel yaşıyorlar tebrik ederim.
nurettin aytaş 
19.12.2016
Bütün ABD’nin bunlar gibi olduğunu düşünsenize? Bir ülkenin günümüzde tüm halkı böyle olsa bağımsızlığını koruyamaz. Fakat kendi içinde küçük, huzurlu bir yapı ve lokal olarak kalmalı.
Ahmet Murat BULAKLI 
06.12.2016
"Tüm dinlerde" ne demek? Ateist misiniz?
Tunahan cennet 
07.11.2016
Yobazlık tartışılabilir ama doğaya mümkün olduğunca az zarar veren, inançlarına saygı duyulması gerekilen bir topluluk olduğu aşikar.
Merhmet Uysal 
01.11.2016
Her mezhep gibi akıl ve mantığa aykırı. Teknoloji reddediyorlar diyorsunuz ama çağına göre tekerlek, at arabası, bisiklet teknolojik aletler. Çok şey yazılabilir ama tüm dinlerde olduğu gibi bir adamın yazdıklarını din olarak gören bir takım yobazlar.