Tek Farkları Bizlerden Daha Sevgi Dolu Olmaları: Down Kafeler

Tek Farkları Bizlerden Daha Sevgi Dolu Olmaları: Down Kafeler

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 17 Kasım 2016
 • Son Güncellenme: 26 Kasım 2023
Tek Farkları Bizlerden Daha Sevgi Dolu Olmaları: Down Kafeler

Dünyanın en özel insanlarının mekanları: Down Kafeler. Onlar bizler gibi 46'lık değil özel seçilmiş 47'liklerdir ve bu yüzden down sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır. Down sendromlu çocuklar öyle sevgi doludurlar ki onlarla tanıştığınız zaman karşılıksız sevginin ne demek olduğunu gerçek anlamıyla o anda anlarsınız. Günümüzde onların toplumda yer edinebilmesi ve farkındalık uyandırmak adına yerel belediyelerin, ailelerin ve vakıfların desteğiyle Türkiye'nin dört bir yanında hızla kurulmaya başlayan Down Kafeler dikkat çekmeye başladı. Bu iş için çocuklara önce kısa bir eğitim veriliyor. Bu eğitim sürecinden sonra çocuklar sevgi dolu bakan gözlerle misafirlerini karşılayarak kendi paralarını kazanıyorlar. Down kafeler, ailelerin de özverisi ile engelli çocuklarımızın hayata tutunmalarında önemli bir yer tutuyor. Onların harika dünyasına konuk olabileceğiniz adresleri aşağıda sizler için listeledik. Bu hafta siz de hayatınızda ve alışkanlıklarınızda bir değişiklik yapın ve bu özel insanları tanıyın.

{ad:0}

Mezitli Down Cafe / Mersin 

Mersin Mezitli'de bulunan bu özel kafe, belediyesi ve ZİÇEV Mersin şubesinin (Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı) desteğiyle hayata geçen bir proje. Kafede, her gün dönüşümlü olarak 2 down sendromlu çocuk misafirleri yüzlerinde kocaman gülümsemeleri ile karşılıyor. Mezitli'de yer alan bu özel kafede dernekler ve sosyal sorumluluk etkinlikleri için toplantılar da düzenleniyor. Bu harika kafenin menüsünde Mersin'in en özel lezzetlerinden olan tereyağlı harika sıkma ve böreklerin oldukça revaçta olduğunu hemen hatırlatalım.

Niş Kafe / Bursa 

Bursa Niş Cafe misafirlerine karınlarını doyurmanın yanında ruhlarını doyurabilecekleri bir ortam sunuyor. Harika lezzetlere sahip sarmalar annenizinkinden bile daha güzel burada. Peki sadece sarmamı? Mantı da bir harika. Üzerine bir de çayın yanında yiyeceğiniz kurabiyeleri düşününce ruhunuzun nasıl da huzurla dolduğunu hissedeceksiniz. 

Down Kafe / Adana 

Etrafınızda; bulaşıcı bir gülümseme, kalbinizi fethedecek bir sevgi arıyorsanız ve Adana'da yaşıyorsanız size aradığınızı bulabileceğiniz en doğru adresi hemen verelim: Adana Down Kafe. Adana Kadın Eli Derneği'nin katkıları ile kurulan bu özel kafe 2013 yılında kapanma tehlikesi ile burun buruna geldi. Bu özel çocukların sosyal hayata katılımı ve kendilerine güvenlerini kazanmaları amacıyla açılan Adana Down Cafe'nin kapanmaması ve çevresine karşı farkındalık yaratabilmesi için sizleri buraya bekliyoruz. 

Cafe Down Kızılay / Ankara 

Başkentin göbeğinde içi sevgi ve gülümseme ile ısınan sıcacık bir mekan: Cafe Down Kızılay. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği, atıştırmalıklar, içecekler… Bir sürü çeşit var bu kafede ama en önemlisi çok büyük bir sevgi var.

Down Cafe / Aksaray 

Kapıdan içeri girer girmez harika bir atmosferle karşılaşıyorsunuz. Gözlerinizin içine bakan sevgi dolu gençleri gördüğünüz anda da bir heyecan basıyor ister istemez ama sakın ürkmeyin ve onların sevgisine, sıcaklığına karşılık verin. Birbirinden lezzetli yiyeceklerle sizlere hizmet veren bu gençlerin yanından hiç ayrılmak istemeyeceksiniz. 

Ereğli Down Kafe / Konya 

KEDC yani Konya Ereğli Down Cafe ve Özel Gençler Sanat Evi. Burada Kazım Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi ile birlikte çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kafede haftalık yemek menüsünün yanında bol bol sevgi ve gülücük ikram ediliyor. Konya Ereğli'de bulunan bu kafe içerisinde; özel gençler sergi salonu ve ürün stantları da bulunuyor. Buraya geldiğinizde hava şartlarına göre dış mekanda onlarla birlikte keyifli vakit geçirebileceğiniz gibi iç mekanda da oturabilirsiniz. İster iç mekan olsun ister dış mekan burada yediğiniz ve içtiğinizin tadını ve keyfini hiçbir zaman unutmayacaksınız. 

Down Kafe / Denizli 

Denizli'de artık sabah kahvaltısı onlarla bir başka güzel, bir başka keyifli. Onların güzelliği ve gülümsemeleri bağımlılık yapacak. Sizleri en içten gülümsemeleriyle karşılayacak bu gençlerimizle tanışmak için soluğu burada almalısınız. Sevginin ellerinden siparişlerinizi alacağınız bu kafe hemen yanı başınızda. 

+1 Down Kafe / Kayseri 

Kayseri bugün biraz stresli geçiyorsa, trafik, iş yoğunluğu yorduysa ve karşınızda gülümseyen kocaman kalpli insanlar görmek istiyorsanız sizin ilacınız +1 Down Kafe'de. Sadece hafta içi değil hafta sonları ve cuma akşamları da onların eğlenceli ve sevgi dolu dünyasına misafir olabilirsiniz. Çarşamba, cuma, cumartesi canlı müzik olduğunu hemen hatırlatalım. 

Gökkuşağı Kafe / Eskişehir 

Rengarenk bir gökkuşağının sevgi ile birleştiği yer Eskişehir Gökkuşağı Kafe. Biraz huzur, bir parça mutluluk ve sonsuz şükran. Bir çay ve yanında tadına doyamayacağınız sevgi. Adı gibi çalışanları da eşsiz bir renge ve tatlılığa sahip. 

Bornova +1 Down Kafe / İzmir 

Bu sevgi dolu +1 Down Kafe birçok kurumun işbirliği ile ortaya çıktı. Tarihi Kemeraltı Lions Kulübü masa, sandalye ve iş önlüğü gibi bağışlarla destek olurken, Bornova Belediyesi öncülüğünde kurulan Bornova Kadın Kooperatifi de stant açarak destek verdi. Benim de bir katkım olsun diyenlerin yardımı ve çabaları ile ortaya çıkan bu kafeyi hala ziyaret etmediyseniz daha ne bekliyorsunuz? 

Down Kafe / Elazığ 

Elazığ'da engellerin sevgiyle aşıldığı Down Cafe; 21 Mart 2016!da açıldı. Elazığ Belediyesi'nin özellikle 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde bu projeyi hayata geçirmesi onlar için oldukça anlamlı. Birbirlerinden sevgiyi asla esirgemeyenlerle tanışmak için sizleri de bu kafeye bekliyoruz.

Down Kafe Kültür Evi / Osmaniye 

Osmaniye Down Sendromlular İzcilik ve Spor Kulübü Derneği (DOSİS) ile T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın ortak projesi olarak karşımıza çıkan Osmaniye Down Kafe 7'den 77'ye Osmaniyelilerin kalplerine sevgiyle dokunmaya başladı. 

İTÜ Down Kafe / İstanbul 

Engelsiz İTÜ projesiyle hayata geçen proje üniversitenin Maslak’taki ana yerleşkesinde. Bu özel kafe, Türkiye’nin ilk üniversite down kafesi olma özelliği taşıyor. Üniversitelilerin çok sevdiği kafenin favorisi ise 'Gülen Yüz Keki'. 

Down Cafe / İstanbul 

Bütün İstanbulluların bilmesi gereken en özel mekan. Kapıdan girdiğiniz anda sizi +1 mutluluk kromozomunu ile karşılayan sıcacık insanların yeri. Sloganları 'Sadece' Farklıyız olan bu kafe çalışanları sabah dokuzda harika bir kahvaltı ile güne başlamanızı sağlıyor. 

Yorumlar

hulya omercikoglu 
21.11.2016
Çok güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Sakarya\'daki Engelsiz Kafe\'yi de listeye ekleyebilirsiniz.
gülsüm yüksel 
21.11.2016
Denizli’deki Down Kafe çalışanları harika çocuklar. Bir akrabasının düğünü varmış. Bizleri köydeki düğüne davet etti. Sürekli gidemesem de arada uğradığım bir ortam. Kısacası harika çocuklar, hep güler yüzlü ve samimiler...
Birsen Karaçam 
21.11.2016
Merhaba, Üsküdar’da açılan Tebessüm Kafe’yi de listeye ekleyebiliriz.
Özkan Hacıoğlu 
21.11.2016
Yüreğime dokunan harika bir yazı... Farkındalık yarattığınız için çok teşekkürler.