SPA Nedir? SPA Faydaları ve Terapileri Nelerdir?

SPA Nedir? SPA Faydaları ve Terapileri Nelerdir?

Paylaş
Anonim  
Eklenme: 05 Kasım 2010
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
SPA Nedir? SPA Faydaları ve Terapileri Nelerdir?

Latince "Salus Per Aquam" kelimelerinin kısaltması olan SPA, "sudan gelen sağlık" anlamına gelmekte olan Romalılardan bugüne kadar uygulanan su terapilerine verilen isimdir. Her türlü su ve çamur uygulaması SPA kapsamına girmektedir. Türkiye'de de son derece gelişmiş bir su terapi yöntemi olan SPA, kendine has pek çok faydası ile bilinir. İçeriğimizin devamında SPA hakkında A'dan Z'ye tüm merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

{ad:0}

SPA Nedir?

Latince kökenli "Selus Per Aqua" kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen SPA, Türkçeye genelde "sudan gelen sağlık" olarak geçiyor. Roma İmparatorluğu'na kadar kökeni götürülebilen SPA, kişinin ihtiyaç duyduğu bedensel ve ruhsal bakımları sunmayı amaçlar. Esasında su ile birlikte uygulanan bir masaj şeklidir.

Antik dönemde, daha çok savaştan dönen askerlerin sağlıklarına kavuşmaları için bir tedavi olarak öne çıksa da günümüzde SPA turizmi dünya genelinde oldukça yaygındır.

Kelime anlamından daha geniş bir kapsama sahip olan SPA günümüzde yalnızca su ve çamur terapilerini değil sıcak su havuzu, çeşitli masaj terapileri, aroma terapileri, güzellik ve bakım gibi sağlık kür hizmetleri veren tesislere verilen bir isim olup su ile iyileşme, suyun kullanımından gelen sağlık, suyun sıcak, soğuk ve farklı biçimlerdeki akıtma, damlama, duşlama, püskürtme gibi uygulamaları ile kazanılan dinlenme ve ferahlama duygularının edinildiği bütünleyici terapi anlamında kullanılmaktadır.

SPA Çeşitleri Nelerdir?

Spa Çeşitleri Nelerdir

Uluslararası SPA Birliği’nce SPA’lar yedi kategoriye ayrılmıştır:

Klüp SPA: Fitness gibi sağlık hizmetlerini sunan klüplerdir. Ayrıca günlük kullanıma dayalı SPA hizmetleri de sunulmaktadır.

Kruvaziyer SPA: Bir kruvaziyer gemide wellnes hizmetleri yanında Spa menüsü de bulunan klupler olup profesyonel tedaviler, kişisel idman çalışmaları ve salon hizmetleri alakart şeklinde sunulmaktadır.

Günlük SPA: En yaygın Spa türü olup hizmetlerinin profesyonelce yönetilen günlük Spa hizmetleri sunulmaktadır.

Destinasyon SPA: Fiziksel sağlık ve eğitim amaçlı profesyonelce yönetilen hizmet programları ile yerinde konaklama yapılması yoluyla yaşam şeklinin gelişimi ve sağlığın artırılmasına yönelik hizmetler sunulmaktadır.

Medispa (Tıbbi SPA): Amacı öncelikle geniş kapsamlı sağlık ve wellness bakımlarını, geleneksel Spa hizmetleri ve tamamlayıcı tedavilerin bütünleştirildiği bir ortamda sağlamak olup tıbbi Spa profesyonelleri tarafından verilen uygulamaları da kapsar.

Mineral Kaplıca SPA: Kaynağından alınarak kullanılan doğal mineral,termal veya deniz suyu ile yapılan wellnes - spa hizmetlerini ve hidroterapi uygulamalarını kapsar.

Resort Otel SPA: Bir tatil yeri veya otel içinde yerleşik şekilde profesyonelce yönetilen spa hizmetlerinin, sağlık ve iyileştirme ünitelerinde spa mutfağı menü seçeneklerinin günlük veya daha uzun süreli sunulması olup wellnes ve fitness hizmetlerinin de sunulmasını kapsar.

SPA'nın Faydaları Nelerdir?

Spa Faydaları Nelerdir

Hem ruhsal hem de fiziksel sağlığa değer katmayı amaçlayan SPA, birden fazla faydaya sahiptir. Örneğin, SPA’da kullanılan birbirinden farklı masaj vardır. Bu masajlar esnasında kullanılan aroma terapik yağlar ve tuz çeşitleri cildin yenilenmesini, dinlenmesini sağlar. Genel olarak SPA merkezleri tarafından açıklanan faydalar şu şekildedir:

  • Kan dolaşımının düzenlemesine yardımcı olur.
  • Toksinleri vücuttan atmak için uygulanan en hızlı yöntemlerden biridir.
  • Sindirim sistemini destekler.
  • Romatizmal hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kasların yumuşamasını ve gevşemesini sağlar.
  • Zihinsel yorgunluk, stres gibi durumların önemli ölçüde azalmasına yardım eder.
  • Vücuda yüklenen aşırı elektriği alıp rahatlama sağlar.
  • Endişe, kaygı gibi psikolojik durumların azalmasına yardımcı olur.

SPA Uygulamalarında Öne Çıkan Masajlar

Spa Masajları

Bali masajı: Çeşitli esneme yöntemleri ile uygulanır. Vücudun enerji akışına konsantrasyon esastır.

İsveç masajı: Kan akış yönüne göre yapılır. Farklı kas grupları ile ilgilenir.

Shiatsu masajı: Akupressur tekniğinin kullanıldığı güçlü bir masaj tekniğidir. Tüm vücudun enerji akışına hitap eder.

Ayak refleksolojisi: Ayaktaki basınç noktalarına uygulanır.

SPA Nasıl Yapılır?


Spa Nasıl Yapılır

SPA uygulamalarında akla yalnızca su gelmemelidir. Su başta olmak üzere aromatik yağlar, tuzlar, taşlar, profesyonel masaj teknikleri de SPA'nın içerisindedir. Su ve diğer bileşenler ile birlikte masaj olarak uygulanır. Doğal taşların enerjisinden ve aromatik yağların etkilerinden de mutlaka yararlanılır. Uygulama, kişinin ihtiyaçlarına göre belirlenir.

SPA havuzu da oldukça önemlidir. Özellikle hidroterapinin evde uygulanmasına fırsatı sunan SPA küvetleri bu noktada öne çıkıyor. Böylece artık SPA küvetleri yalnızca otel ve işletmelerde değil, evlerde kullanılabiliyor. Su doldurulan jakuzide, masaj özelliğini de aktif hâle getirerek evde SPA deneyimi yaşanabiliyor.

Dilerseniz, Termal Oteller listesini de keşfedebilirsiniz.

Benzer Yazılar
14 Mart Tıp Bayramı
14 Mart Tıp Bayramı
Tuğçe Gülçiçek 
10.03.2024
2024 İzmir Sahur Mekanları
2024 İzmir Sahur Mekanları
Seyhan Ahen 
19.04.2022
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tuğçe Gülçiçek 
06.03.2024