Neredekal.com
Neredekal.com
Tatil Blog
Rota Önerileri
Ramazan Boyunca İzmir'de Ziyaret Edebileceğiniz Yerler

Ramazan Boyunca İzmir'de Ziyaret Edebileceğiniz Yerler

Paylaş
Burak Delibacak  
Eklenme: 26 Nisan 2021
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Ramazan Boyunca İzmir'de Ziyaret Edebileceğiniz Yerler
Ramazan’da dini ve manevi öneme sahip mekânları ziyaret etmek, birçok bireyin gözünde en önemli aktivite olma özelliği taşıyor. Bu doğrultuda İzmir’de hangi seçeneklere yönelebileceğinizi merak ediyorsanız, sizin için hazırladığım aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

Listeyi, seyahat kısıtlamalarını göz önünde bulundurarak sadece kentin kalbindeki yapıları içerek şekilde oluşturdum. Dolayısıyla hepsine yürüyerek ya da metro ve otobüs seferlerinden yararlanarak rahatça ulaşabilirsiniz. Ve en önemlisi gezerken maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymayı unutmayalım.

Yalı Camii yalı camii

Ramazan ayında İzmir’de ziyaret edebileceğiniz yapıların başında, Konak Meydanı’na zarafet katan Yalı Camii geliyor. İlk Kurşun Anıtı ve İzmir Saat Kulesi’ne bir hayli yakın konumdaki dini yapı, 1755 yılında Katipzade Mehmet Paşa’nın eşi Ayşe Hanım tarafından inşa ettirilmiş.

Tek kubbeli ve minareli, sekizgen tasarıma sahip cami gayet küçük boyutlarda. Yapı, bu özelliğine rağmen klasik Osmanlı mimarisine özgü özellikleri bünyesinde sergilemekten geri kalmıyor. Kapısının ve pencerelerinin etrafını saran çiniler, yapının dış görünüşünü zenginleştiriyor. Benzer şekilde iç kısımda yer alan süslemeler, caminin atmosferini büyüleyici kılıyor. Hisar Camii hisar cami

İzmir’in en önemli simgelerinden biri olan Yalı Camii’ni daha önce ziyaret ettiyseniz, bu Ramazan ziyaret listenize Hisarönü’ndeki görkemli türdeşini ekleyebilirsiniz. Gastronomik anlamda Kemeraltı Çarşısı’nın en zengin bölgesinde yer alan Hisar Camii, Özdemiroğlu Molla Yakup Bey tarafından 1592 yılında yaptırılmış.

Hisar Camii, inşa edildiği yıl nedeni ile İzmir’in ilk abidevi yapısı olarak nitelendiriliyor. Gerçekten de sekiz fil ayağıyla desteklenmiş devasa kubbesi, yapının görünümüne görkem katıyor. Kesme taş tekniği ile örülmüş duvarlarının ardında ise sizleri büyüleyici güzellikteki işlemeler ve huzur dolu atmosfer bekliyor. Susuz Dede Türbesi Ramazan boyunca İzmir’de ziyaret edebileceğiniz manevi değere sahip mekânlar arasında Susuz Dede Türbesi de bulunuyor. Türbe, cumhuriyet öncesi dönemde Aya Agapi (Kutsal Aşk) adı ile anılan tepenin zirvesinde yer alıyor. Horasan’dan gelen bir Bektaşi ermişine ait olduğu söylenen mezar alanı, özelikle cuma günleri ziyaretçi akınına uğruyor.

Susuz Dede Türbesi’ne yönelik ilgi, Ramazan ayı boyunca da yüksek seviyelerde oluyor. Dileklerinin yerine gelmesini isteyen birçok kişi parktaki çeşmelerden taşıdıkları ya da yanlarında getirdikleri suları mezara döküp dua ediyor. Fatih Camii fatih cami

Birleşmiş Milletler Caddesi ya da daha çok bilinen adıyla Varyant, İzmir’in kalbinde manzara izlemek için en ideal noktalar arasında yer alıyor. Üstelik hemen üst tarafında, kentte inşa edilmiş en güzel dini yapılardan biri olan Fatih Camii bulunuyor.

Caminin şu anda bulunduğu yerde, eskiden bir mescit varmış. Lakin takvimler 1987 yılını gösterirken yapının onarılamayacak derecede hasarlı olduğu fark edilmiş. Bunun üzerine 1988’de dış cephesi mavi çiniler ile kaplı Fatih Camii’nin inşa süreci başlamış. Tasarım aşamasında anıtsal özellikler taşımasına özen gösterilen cami, 1996 yılının Ramazan ayında ibadete açılmış. Şadırvanaltı Camii Kemeraltı’nda birçok cami bulunuyor. 1636 yılından Bıyıklıoğlu Mahmut tarafında yaptırılan Şadırvanaltı Camii de bunlardan bir tanesi. Hatta mimari açıdan ele alındığında, en özgünlerinden olduğunu söyleyebilirim.

Arsasının çevresi, tıpkı günümüzde olduğu gibi dükkânlarla dolu olduğu için caminin yapımında yalın ve dik tasarım tercih edilmiş. En alt katı ticari aktivitelere ayrılmış dini yapıya girdiğinizde, adını aldığı şadırvanı görebilirsiniz. Bir üst katta ise 1834’te yapımı gerçekleştirilen kütüphane bulunuyor. Daha sonrasında ibadethane kısmı başlıyor. İç süslemeler burada da atmosferi epey etkileyici kılıyor. Salepçioğlu Camii salepçioğlu camii

Kemeraltı’ndaki her caminin kendine has atmosferi ve hikâyesi mevcut. Lakin benim favorimi soracak olursanız, sizlere Salepçioğlu Camii yanıtını gönül rahatlığıyla verebilirim. Çünkü hem dış hem de iç kısımlarını süsleyen mermerler, yapıya ayrı bir hava katıyor. Ayrıca daha bahçesine girer girmez, insanın içini huzur dolu bir yerde olduğu hissi kaplıyor.

Salepçioğlu Camii, medrese ve ibadethane olmak üzere iki kattan oluşuyor. Eğitime odaklı alt kısım, 1893’te adını aldığı Salepçioğlu Ahmed Ağa tarafından inşa ettirilmiş. İbadet kısmının yapımı ise Ahmed Ağa’nın ömrü vefa etmediği için Mehmet Emin Efendi’nin gözetiminde 1897-1905 yılları arasında gerçekleştirilmiş. Emir Sultan Türbesi emir sultan türbesi

Ramazan ayında İzmir’de ziyaret edebileceğiniz mekânlara dair bir liste hazırlıyorsanız, Pazaryeri mahallesindeki Emir Sultan Türbesi’ne de yer ayırabilirsiniz. Türbe, Agora’ya yakın sayılabilecek bir konumda yer alıyor. Lakin göz önünde olmaması nedeniyle yerel halktan çok az kişi varlığından haberdar durumda.

Emir Sultan Türbesi’nin, Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seyid Mükerremeddin adına 14. yüzyılın ortalarında yaptırıldığı düşünülüyor. Zamanla kentin en önemli Türk yerleşim bölgelerinden birinin merkezi haline gelen türbede ayrıca Uşakizade Sadık Bey ve eşinin mezarları bulunuyor. Alişir, Beşir ve Nezir Hazretleri Türbesi Büyük Camii, Ramazan’da Bornova sınırları içerisinde ziyaret edilebilecek en önemli dini yapı unvanını elinde bulunduruyor. Ancak bu yapıya sırtınıza verip kuzeybatı yönünde biraz ilerlediğiniz takdirde ilçenin geri planda kalmış kültürel değerlerinden olan Alişir, Beşir ve Nezir Hazretleri Türbesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Aslında türbenin, kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığına dair kesin bilgiye ulaşılamamış. Lakin bünyesinde barındırdığı mimari üslup nedeniyle Emir Sultan Türbesi ile aynı zamanda Aydınoğulları tarafından inşa edildiği düşüncesi ağır basıyor. Tüm bu bilinmezliklere rağmen içerisindeki üç mezarın Seyit Battal Gazi’nin torunlarına ait olduğu söylentisi kulaktan kulağa yayılmış ve öyle de kalmış.