Pandemi Sonrası Hayata Adapte Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Pandemi Sonrası Hayata Adapte Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Paylaş
Yeşim Özbirinci  
Eklenme: 06 Ocak 2021
 • Son Güncellenme: 06 Şubat 2024
Pandemi Sonrası Hayata Adapte Olmak İçin Yapılması Gerekenler

İlerleyen günlerde nelerin olacağını bilemiyoruz ama bu belirsizlik içinde geleceğe "uyum" sağlamamız gerekiyor. Ne iyi ki insan, ortamına kolay adapte olabilen bir canlı. Eğer süreci daha iyi gözlemleyebilirsek, hayatımızda çok daha etkin sonuçlar elde edebiliriz. Peki, Covid-19 sonrasında ne yapmak gerekiyor? Sürece nasıl uyum sağlayabiliriz?

{ad:0}

Pandemi Sonrası Psikolojimiz 

pandemi sonrası psikokoji

Sürecin psikolojik sağlığınızı ele geçirmesine izin vermeyin. Eğer gerçekten de baş edemediğinizi düşünüyorsanız profesyonel bir yardım almaktan çekinmeyin. İniş çıkışlar yaşamak, korkmak, belirsizlik içinde olmak çok normal. Hepimiz benzer süreçlerden geçiyoruz. Bunun yanında bir insanın en iyi doktoru çoğu zaman kendisidir diye düşünenlerdenim. Bilinmezlikleri ve korkuları bir kenara koyma zamanı gelmedi mi? Bu tarz endişeler zihninizi bulanıklaştırıp, sizin ilerlemenizi engelleyecektir. Endişelenin ama panik yapmadan. Mantık çerçevesinde korkularınızı kabul edin ve çözümler üretin.

 Fırsata Dönüştürün, Doğaya dönün 

pandemi sonrası hayat

Yapılan araştırmalara göre insanların çoğu yaşamlarında kontrollü bir sosyal iletişimden yana olduğunu gösteriyor. Bu durumun insan ilişkilerinize zarar vermesine izin vermeyin. Bize gerekli olan sosyal (fiziki) mesafe, iletişim mesafesi değil. Bunun yanında bu durumun doğa ile bağlarınızı kuvvetlendirmenin bir fırsatı olarak görebilirsiniz. Daha çok doğa içinde tatil geçirebilir, doğayı okumanın kaybolmuş sanatı hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Bu size yeniden güvenli bir alan yaratacaktır.

Temkinli Olmakta Fayda Var 

pandemi sonrası ekonomi

İnsanların çoğu korona sonrası süreçte en az üç ay temkinli olmayı planlıyor. Belirli bir süre daha temkinli olmak faydalı olabilir. En azından zorunlu olmadıkça aşırı kalabalık ortamlara girmemek iyi fikir olabilir.

Hibrit Çalışma Hayatı

 

pandemi sonrası iş hayatı

İster kabullenin ister kabullenmeyin ama bu bir gerçek. Her sektör gittikçe daha da dijitalleşecek. Sürece ayak uyduramayan şirketlerin durumunu tahmin etmek çok zor olmasa gerek. Zaten birçok işe alım görüşmelerinin online ve çalışma hayatı sürecinin de evden çalışma modeline uyum sağladığını gözlemledik. Günümüz teknolojisi ile hibrit modele geçmek çok da zor değil. Pandemi sonrasında da iş hayatımızı biraz daha hibrit şekilde geçireceğiz. Bununla birlikte her türlü duruma göre planlarınız olsun. Sürecin başka yeni olayları da ortaya çıkarabileceği ihtimalini unutmayın. Hazırlıklı olmakta her zaman fayda var.

Pandemi Sonrası Seyahat

pandemi sonrası turizm

Eğer tatillerinizi farklı bir şehirde geçirmek istiyorsanız, seyahatlerinizi yurt içi odaklı planlayabilirsiniz. Nihayetinde aşı da olsa pandemi istatistiklerinin biraz içimize su serpmesi gerekiyor. Zorunlu olmayan yurt dışı seyahatlerinizi şimdilik rafa kaldırabilirsiniz. Ayrıca konaklama seçeneği olarak kalabalık oteller yerine kiralık evleri tercih edebilirsiniz. 

Yeni Döneme Selam Harekete Devam 

pandemi sonrası hayat nasıl olacak

Eve kapanmak ne yazık ki kondisyonumuzu düşürdü. Kendimizi lezzetli ev yemeklerine verdik ve kilo aldık. Bunun sonucunda da risk faktörlerimiz arttı. Pandemi sonrası kendimize uygun bir antrenman programı ile bu riskleri azaltmamız lazım. Tekrar spora başlarken yoğun bir antrenman planı ile başlamayın, yavaş yavaş artırın.

Asılsız Haberlerden Uzak Durun 

pandemi sonrası iletişim nasıl olacak

Sosyal medyada gördüğümüz her habere anında inanma huyundan artık vazgeçmemiz gerekiyor. Çok fazla bilgi kirliliği var. Hem pandemi sürecinde hem de pandemi sonrasında da bu karmaşaya kapılmamak için karşımıza çıkan haberleri iyi incelemek lazım. Pandemi olsun ya da olmasın asılsız haberler ne yazık ki hep sosyal medya mecralarında var olacak. Bunları elemek ise bizim elimizde. Bir haberin asılsız olduğunu anlayabileceğiniz bazı noktalar var, bunlar konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca yanlış haberleri mercek altına alan internet sitelerini takip edip, birçok haberi teyit edebilirsiniz.

Tarihteki her olay gibi bu da geçecek. Hayati soru ise şu şekilde: hayatımızı şekillendiren ne gibi seçimler yapacağız?

Sağlıklı günler dilerim!

Yorumlar

Gülşen Daşkıran 
06.01.2021
Bu bilgilendirmeyi çok faydalı buldum. Farkındalık yaratabilecek bir metin, Yararlandım, teşekkürler
Tayfur Kacmaz 
06.01.2021
Sayin Bayanlar ve Baylar, Pandemi heniz sona ermedi ve belki daha yarisina bile gelmedik. Bu nedenle Pandemi sonrasi diye yazmaniz hic uygun degildir. Selamlar
Benzer Yazılar