Konya'da Bir Sanat Alanı: Sonsuz Şükran Köyü

Konya'da Bir Sanat Alanı: Sonsuz Şükran Köyü

Paylaş
Merve Aygün Engin  
Eklenme: 27 Kasım 2021
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Konya'da Bir Sanat Alanı: Sonsuz Şükran Köyü
Adı gibi sevgi, şükran ve samimiyet dolu olan ve Anadolu’nun bağrında sanatçı yetiştiren Sonsuz Şükran Köyü, sanat ve kültür etkinliklerinin yapıldığı, hem ülkemizden hem de yurt dışından pek çok sanatçıya ev sahipliği yapan bir sanat köyü olarak biliniyor. Konya’nın Hüyük ilçesinin Çavuş kasabasında yer alan köy, özellikle son yıllarda adından sıkça söz ettiriyor.

Yaklaşık on yıl önce, yazar, yapımcı ve yönetmen Mehmet Taşdiken ve sanatçı arkadaşları tarafından kurulan bu köyde, müzik, edebiyat, resim, heykel gibi sanatın pek çok dalı icra ediliyor. Sadece sanatçılara değil, herkese açık olan Sonsuz Şükran Köyü, yılın her mevsimi ziyaretçilerini bekliyor.

{ad:0}

Köyün Hikayesi ve Kuruluş Amacı

Konya'da Bir Sanat Alanı: Sonsuz Şükran Köyü

fotoğraf: sonsuzsukran.org
Şehir stresinden ve yüksek katlı beton binalardan sıkılan sanatçıların el ele verip, güzel bir proje olarak hayata geçirdikleri Sonsuz Şükran Köyü, yerli ve yabancı pek çok kişiye kapılarını açıyor. Köyde yer alan kerpiç evler toprak, saman ve ahşap kullanılarak inşa edilmiş. Selçuklu mimarisinden esinlenilerek düz dam şeklinde inşa edilen bu evler, kerpiç mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alıyor. En fazla iki kattan oluşan ve doğayla iç içe bir yaşam sunan kerpiç evler, daha ilk adımı attığınızda sizi bambaşka bir dünyaya çağırıyor.

Hem köyde olmak ve toprakla uğraşmak hem de sanat icra etmek için hayata geçirilen Sonsuz Şükran Köyü, sanatın hemen her dalını bünyesinde barındırıyor. Günümüzde 40 kadar hane bulunan köyde, yeni inşaatlar da devam ediyor ve kerpiç evlerin sayısı artacak gibi duruyor.

Dört Uygarlık Çeşmesi

Konya'da Bir Sanat Alanı: Sonsuz Şükran Köyü

fotoğraf: sonsuzsukran.org
Köy meydanında yer alan Dört Uygarlık Çeşmesi, heykeltıraş Serap Gümüşoğlu tarafından yapılmış. Bu topraklarda yaşamış ve izler bırakmış olan Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı’nın sonsuzluk sembollerini içeren bu çeşme, tüm farklılıklarına rağmen akan suyuyla, kültürel çeşitliliğe ve insan olmanın getirdiği benzer özelliklere dikkat çekiyor.

Büyük Ustalar Çınarlığı

Konya'da Bir Sanat Alanı: Sonsuz Şükran Köyü

fotoğraf: sonsuzsukran.org
Köyde yer alan Büyük Ustalar Çınarlığı ise sanatçılara, büyük ustalara adanmış bir anıt niteliğinde. Neşet Ertaş, Ara Güler, Yıldız Kenter gibi sanatçılar için dikilen bu çınarlık, büyük ustalara selam gönderiyor.

Dayanışma ve Ortak Yaşam

Konya'da Bir Sanat Alanı: Sonsuz Şükran Köyü

fotoğraf: sonsuzsukran.org
Köyde bireysellik değil, dostluk, bir arada yaşama ve birlikte olma duyguları ön planda tutuluyor. Ortak bostanlardan mahsuller toplayıp, birlikte paylaşan ve şenlikli sofralar kurup, beraber yemek yiyen köy sakinleri, hem kendileri hem de misafirleri için sevgi ve büyük özveriyle yaşamlarını devam ettiriyor.

Yaz-kış atölyeler düzenlenen, sanat ve kültür anlanında faaliyet gösteren köy halkı, sanatı seven herkesi sanatla iç içe olan Sonsuz Şükran Köyü’ne davet ediyor. Köye gelmişken Selçuklu dönemi eserlerinden olan ve 1200’lü yıllardan beri varlığını koruyan Çavuş Camii’ne de uğramanızı tavsiye ederiz.

Köye Ulaşım

Konya'da Bir Sanat Alanı: Sonsuz Şükran Köyü

fotoğraf: sonsuzsukran.org
Konya merkeze yaklaşık 100 km mesafede, Beyşehir Gölü yakınlarında yer alan Sonsuz Şükran Köyü’ne ulaşmak çok zor değil. İstanbul ya da diğer şehirlerden Konya’ya uçak ya da trenle, otobüsle ulaşabilirsiniz. Konya’ya geldikten sonra Çavuş kasabasına gitmek için araba kiralayabilir ya da taksiye binebilirsiniz. Daha ekonomik bir seçenek isterseniz Konya’dan Hüyük’e hareket eden otobüsleri kullanabilirsiniz.

Hem köy hayatını hem de sanatsal faaliyetleri bir arada deneyimleyebileceğiniz Sonsuz Şükran Köyü’nde, eğlenceli ve öğretici dakikalar geçirebilirsiniz. Anadolu’nun ortasında adeta bir sanat vahası olan köy, yılın her mevsimi açık. Bu köye gitmek, güzelliklerini keşfetmek için bahane çok, ne dersiniz?

Hüyük bölgesine yakın konaklama seçenekleri için Konya otellerine bakabilirsiniz;

{search:konya-otelleri,Konya Otelleri}