Eğer kış mevsimini daha yakından tanımak isterseniz, Kış Mevsimi Hakkında Az Bilinen Gerçekler adlı yazımıza da göz atabilirsiniz. İyi okumalar dileriz.
Kış mevsiminin ülkemizde en çok yakıştığı şehirlerden biri hiç şüphesiz ki Kars. Tarihi yapısı ve doğal güzellikleri ile baş döndüren bu şehirde yapabileceğiniz çeşitli aktiviteler mevcut. Gastronomi, tarih ve macera dolu bir kış gezisi için kesinlikle Kars’ı düşünebilirsiniz. Genel olarak Kars, kış mevsiminin oldukça uzun sürdüğü bir şehir. Soğuğu seviyorsanız ve doğa aktiviteleriyle dolu bir gezi planlıyorsanız Kars’ta kayak ve trekking yapabilirsiniz. Kış mevsiminde donarak buz tutan Çıldır Gölü’nü ziyaret ederek kızak turlarına katılabilir ve gölde eski usül balık tutmayı deneyebilirsiniz. Sevgilinizle ya da eşinizle klasik ve hesaplı bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız doğu ekspresini deneyebilir ya da daha kısa bir seyahat için uçak yolculuğunu tercih edebilirsiniz. Kars’a yolunuz düşmüşken meşhur gravyer peynirinden almayı ve kazdan yapılan yemekleri tatmayı unutmayın.
Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ağrı, Ağrı Dağı’nın eteklerinde nefes kesici manzaraları bizlere sunarken tarihi ruhunu hissettirmeyi de ihmal etmiyor. Ülkemiz içinde ne kadar farklı kültürler ve yaşam şekilleri olduğunu biliyoruz ve tüm bunlar keşfedilmeyi bekliyor. Zaten gezmenin en güzel yanı da bu değil mi? Şehrin keşmekeşinden ve stresinden sıyrılıp soluğu Ağrı’da aldığınızda bu değişimi rahatlıkla hissedebiliyorsunuz. Hem muhteşem kış manzaraları eşliğinde şehrin tarihi dokusunu yaşayabilir, hem de kaliteli yerlerde yöresel lezzetler deneyebilirsiniz. Kısacası tam bir görsel şölen şehri; kışın soğuk rüzgarları eşliğinde unutulmaz bir inziva tatili. Gezinizde görkemiyle herkesi büyüleyen, Osmanlı zamanının en kudretli yapılarından İshak Paşa Sarayı’nı, Doğubeyazıt Kalesi’ni ve harika manzaralara tanık olabileceğiniz mistik Keşişin Bahçesi’ni kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz.
Yeraltı şehirleri ve peri bacaları ile adından sıkça söz ettiren Nevşehir, her mevsim bir başka güzel. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağında olan Nevşehir, özellikle Kapadokya bölgesine gelen ziyaretçilerle dolup taşıyor. Bu şehir uçsuz bucaksız vadileri, şifalı suları ve kendine has mimarisiyle görenleri her mevsim şaşırtmayı başarıyor. Kış aylarında içinizi ısıtan konseptiyle sizi karşılayan konaklama alanları sayesinde, keyifli bir tatil deneyimine erişebilirsiniz. Sıcak hava balonlarının meşhur olduğu bu kentte, kış aylarında balon keyfi yapmak bir başka güzel. Sevgilinizle romantik bir tatil kaçamağı ya da balayı planlıyorsanız Nevşehir’in büyülü dünyasına konuk olabilirsiniz. Nevşehir’in ünlü testi kebabını da denemeyi unutmayın.
Karadeniz’in benzersiz atmosferi ve büyüleyici manzaraları artık tüm dünya tarafından kabullenilmiş bir gerçek. Yüreğinizi şahlandıran düzlükler, vadiler ve ovalar hepsi Karadeniz’in bir sembolü adeta. Trabzon ise Karadeniz’in tüm bu güzelliklerini birleştiren ve bir arada sunan harika bir yer. Capcanlı Karadeniz güzelliklerinin kış aylarında beyaz bir örtüyle kaplanmış misali şekil değiştirmesini izlemek, doğanın tüm kudretine şahit olmak hiç şüphesiz harika bir şey. Tertemiz oksijenini içinize çektiğinizde bile değişimi hissedeceksiniz. Birbirinden lezzetli seçenekleriyle Karadeniz mutfağı da düşünülünce bu kış Trabzon’a gitmemek için hiçbir sebep yok. Eğer Trabzon’a giderseniz Osmanlı mimarileri ile çevrili Akçaabat Orta Mahallesi’nde yürüyüşler yapabilir, Trabzon Ayasofya Müzesi’ni gezebilir ve Mustafa Kemal Atatürk’e ait Trabzon Atatürk Köşkü’nü ziyaret edebilirsiniz.
Her mevsim ayrı bir görsel şölen sunanBolu, kış aylarında sakinliğiyle göz kamaştırıyor. Karlardan bembeyaz örtüyle kaplanan Bolu, özellikle ocak ve şubat zamanlarında yoğun bir ilgi görüyor. Kış aylarında kamp yapmayı seven bir doğa tutkunuysanız, Aladağlar Tabiat Parkı’nda macera dolu bir deneyim yaşayabilirsiniz. Sevdiklerinizle karın tadını çıkarmak için aile boyu kısa bir tatil kaçamağı yapabilirsiniz. Yedigöller Milli Parkı’nı gezerken muhteşem manzaralar karşısında büyülenmeniz de pek muhtemel. Ek olarak Bolu’da dikkat çeken yerler arasındaki Seben Kaya Evleri, kış aylarında ziyaret edebileceğiniz harika bir alternatif. Dilerseniz burada yer alan bungalov evlerde de konaklamanız mümkün.
Van, genelde bahar ve yaz döneminde ziyaretçi alan bir bölge. Kış sporlarına ve gezisine tutkun olanlar ise aralık ayından itibaren soluğu Van’da alıyor. Keyifli bir rota olan Van’da kış aylarında lezzetli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Şehrin meşhur kahvaltısıyla kış günlerine başlayabilir ve enerjinizin gün sonuna kadar bitmediğine şahit olabilirsiniz. Van Kalesi’ni bembeyaz örtü ile bütünleştiren kış aylarında muhteşem kareler yakalayabilirsiniz. Sevdiklerinizle Van’ın tarihi kucaklayan Akdamar Adası’na doğru romantik bir yolculuğa çıkmanız mümkün. Gevaş Sahili’nden tekne ile adaya ulaşabilir ve masmavi bir yolculuğu deneyimleyebilirsiniz.
Yaz aylarında yoğun bir ziyaretçi alan Karabük’ün aynı zamanda Türkiye’nin harika kış şehirlerinden biri olduğunu biliyor muydunuz? 1994’de UNESCO Dünya Mirasları listesine alınan Safranbolu da Karabük’ün en önemli simgelerinden biri. Görsel bir şölen sunan Karabük’te çatıların üstünü süsleyen karları fotoğraflayarak gezinizi ölümsüzleştirebilirsiniz. Özellikle Safranbolu Evleri´nin olduğu bölgede harika kareler yakalamanız mümkün. Her ne kadar şehre kış aylarında gitmiş olsanız da meşhur Kristal Cam Teras Safranbolu’yu ziyaret etmeyi unutmayın. Karabük’ün dillere destan ceviz helvasını tam yerinde tatmak için doğru yerdesiniz.
Eskiden Hüdavendigâr olarak bilinen, coğrafi açıdan muhteşem ötesi ilimiz Bursa, tarih boyunca pek çok efsaneye konu olmuş bir yer. Ayrıca Osmanlı tarihi açısından da en eski bulgulara sahip noktalardan. Ülkemizin en kalabalık dördüncü şehri olduğunu da düşünürsek bir hayli canlı bir şehir diyebiliriz. Kış vakti yeşil tramvayla içinizi ısıtan şehir manzaralarından yemyeşil düzlüklerin beyaza döndüğüne bizzat şahit olabilirsiniz. Bursa bir kış tatili için, özellikle tarih meraklısıysanız, en ideal rotalardan. Gezilebilecek müzeler ve harika mekanlar her daim keşfedilmeyi bekliyor. Üstelik İstanbul’a yakın olması da tuzu biberi. Ziyaretinizde Botanik Park içindeki harika manzaraları keşfedebilir, tarihe doymak için Emir Sultan Camii ve Bursa Arkeoloji Müzesigibi pek çok durağa uğrayabilirsiniz.
Kış rotası önerilerimizi sunarkenErzurum’a baştan ciddi bir hatırlatma yapalım; gerçekten çok soğuk. Elbette Ağrı ve Eskişehir gibi yerler de kışın buz gibi oluyor fakat Erzurum’un ayrı bir soğuğu var. Türkiye’nin en soğuk şehri bile diyebiliriz. Zaten hal böyle olunca ülkemizin en popüler kayak merkezlerinden Palandöken Kayak Merkezi’nin de burada yer alması kaçınılmaz oluyor. Tarih boyunca coğrafi konumu sayesinde pek çok uygarlığın evi olmuş, Anadolu’daki en eski yerleşim yerleri arasında. Bu yüzden kentte pek çok tarihi eserle karşılaşabilirsiniz. Özellikle Osmanlı döneminden kalma Yakutiye Medresesi bir hayli ünlü. Bunun yanında Erzurum’un sembolü haline gelmiş Erzurum Kalesi’ni ve tarihe daha yakından göz atmak için Erzurum Arkeoloji Müzesi’ni gezmeyi unutmayın. Eğer hem ülkemizin en güzel kayak merkezlerinden birinde kayak yapmak hem de tarihi yerleri gezmek size cazip geliyorsa, soğuğa da aldırmıyorsanız bu kış Erzurum’a gitmeyi düşünebilirsiniz.
Kış rotası önerilerimize Kayseri’yi de dahil etmezsek olmaz. İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük şehirlerinden olmasının yanı sıra köklü bir tarihe de sahip. Ülkemizin en önemli ticaret ve sanayi merkezi olması nedeniyle de son derece önemli. Fakat böyle olması sizi yanılgıya düşürmesin; Kayseri oldukça modern ve gelişmiş bir yer. Gezip görebileceğiniz yerler kadar eşsiz manzaralara da sahip. Bu manzaralar kış ile birleştiğinde adeta insanın ruhunu doyuruyor. Osmanlı tarihi bakımından önemli eserler barındırsa da tarihi kökenleri aslında Antik Yunan Dönemi’ne kadar uzanıyor. Ziyaretiniz sırasında. Estetik mimarisiyle Osmanlı Dönemi’ne adeta bir zaman yolculuğu yapmak isterseniz Hacı Kılıç Medresesi’ni ziyaret edebilir, Kayseri Arkeoloji Müzesi´nde ise şehrin tarihine şahitlik etmiş çoğu eseri görebilirsiniz. Fakat görmeden dönmemeniz gereken en önemli yerin Bürüngüz Camii olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 1977 yılında yapılan cami, Konya’daki en büyük mimariler arasında. Cam işçiliği de kesinlikle görülmeye değer.
Ülkemizin kültür başkenti olarak tanınan, Türkiye’nin karlaş diyarıEskişehir, aynı zamanda soğuğuyla da bir hayli popüler. Fakat o kadar güzel bir yer ki Avrupa standartlarında demek bile az kalabilir. Ulaşımı kolay, gezilecek yerleri ve yapılacak aktiviteleri bol şehirde unutulmaz bir tatil yaşayabilirsiniz. Öğrencilerin sayesinde dinamik bir enerjiye sahip olduğunu da eklemeden geçmeyelim. Porsuk Çayı’nın etrafındaki sıcacık çay bahçelerinde ve kafelerde vakit geçirmek bile harika. Elbette tarihi Osmanlı evleriyle kaplı Odunpazarı’nı da unutmamak gerek. Eskişehir’in kültür damarları bu sokaklarda şekilleniyor. Odunpazarı Evleri’ne ek olarak Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi’ne, Lületaşı Müzesi’ne ve sürekli kendini yenileyen Odunpazarı Modern Müze’sine yine buradan ulaşabilirsiniz. Eskişehir Odunpazarı’na nasıl gidilir diye soracak olursanız da cevabı aslında çok basit; tramvayla. Otogar-SSK hattındaki tramvayları kullanarak Atatürk Lisesi durağında inebilir, 5 dakika yürüyerek Odunpazarı Evleri’ne ulaşabilirsiniz.