Kıbrıs Gastronomi Rehberi

Kıbrıs Gastronomi Rehberi

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 21 Şubat 2018
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Kıbrıs Gastronomi Rehberi
Akdeniz’in gözde tatil cennetlerinden biridir Kıbrıs. İç ısıtan sımsıcak güneşi, turkuaz renkli denizi ve göz alıcı plajlarıyla zaten gönüllerde taht kurmuş olan bu ada, uygun Kıbrıs otel fiyatları ile de her yıl ülkemizden ve dünyadan ününü duymuş pek çok turist tarafından ziyaret ediliyor. Bir de bölgeye özgü öyle muhteşem lezzetler var ki yalnızca bunun için bile olsa ziyaret edilmeyi fazlasıyla hak ediyor bizce. İşte seyahatiniz sırasında mutlaka denemeniz gereken hatta seyahat düşünceniz yoksa bile sizi ikinci kez düşündürecek Kıbrıs’ın o meşhur yemekleri.
1 – Kıbrıs Köftesi kıbrıs köftesi

{ad:0} Köfte ve patatesin muhteşem bir ikili olduğu konusunda hemfikirsek eğer Kıbrıs köftesine karşı koymanız imkansız diyebiliriz. Çünkü bol patates ve kıymadan yapılan bu lezzet bu ikilinin asla ayrılmaması gerektiğinin bir kanıtıdır adeta. Yapımı da oldukça kolay olan köfte, son dönemlerde ülkemizdeki restoranlarda da sıklıkla karşılaşabildiğimiz bir lezzet aslında. Ancak biz yine de bu tadı bir de yerinde denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.
{product:1522} 2 – Piruhi piruhi

Aslında Osmanlı mutfağına özgü olan piruhi, Kıbrıs’ta en çok tüketilen lezzetlerden biri olmakla birlikte ülkemizde de özellikle Karadeniz Bölgesi’nde oldukça benzerine rastladığımız bir yemek. Bir çeşit mantı olan piruhinin yapımında ağırlıklı olarak tulum peyniri, tereyağı ve ceviz kullanıyor. Klasik mantıyı tercih edenler için farklı bir lezzet olsa da eğer yeni tatlar denemeye açıksanız piruhiye bir şans vermelisiniz.
3 – Molehiya kıbrıs molehiya yemeği

Kendisiyle aynı ismi taşıyan bitkiden yapılan etli bir yemek olan molehiya, Kıbrıs denince akla gelen meşhur lezzetlerden biridir. Hem et hem de ottan vazgeçemeyenler için ideal olan bu yemek bazen pilav ve turşuyla bazen de tek başına servis edilebilmektedir. Molehiya bitkisi Kıbrıs’ta özel olarak yetiştirilmekle birlikte, bilindiği üzere pek çok vitamin ve mineral barındırması sebebiyle oldukça faydalıdır.
{product:1531} 4 - Hellim Böreği hellim böreği

Her şeyden önce eğer Kıbrıs’taysanız hellim peynirinin neredeyse pek çok yemekte sıklıkla karşınıza çıkmasına hazırlıklı olmalısınız. Kendi başına harika bir tadı olan bu peynir yemeklerle bütünleşince de yine muhteşem bir lezzet ortaya çıkıyor. Hellim böreği de bunlardan biri. Tıpkı gözlemeye benzeyen ince bir şekilde açılmış hamurun içine hellim peyniri koyularak yapılan bu böreğin bir özelliği de sıcakken üzerine bal dökülerek yenmesi.
5 – Mücendra Pilavı mücendra pilavı

Kıbrıs’ın hayır diyemeyeceğiniz yemeklerinden biri olan mücendra pilavının malzemeleri soğan, pirinç ve yeşil mercimekten oluşuyor. Yeşil mercimek ve pirincin ne kadar yakıştığına tanık olacağınız bu yemek aynı zamanda oldukça besleyici bir değere sahip. Yapımı oldukça basit olan pilavı dilerseniz kendiniz evde yapmayı da deneyebilirsiniz. Mücandra pilavı Kıbrıs’ta şehriyeli pirinç pilavı ve bulgur pilavının yanı sıra en çok tüketilen yemeklerden biri olarak ön plana çıkıyor.
{product:1524} 6 - Şeftali Kebabı şeftali kebabı kıbrıs

Gelelim diğer bir meşhur lezzet olan şeftali kebabına. Görünüşü köfteyi andıran bu kebap genellikle kuzu gömleğinin içerisine maydanoz, soğan, dana ve koyun karışımı kıymanın sarılması ile yapılıyor. Etseverlerin mutlaka denemesi gereken tatlardan biri olan kebabın ismi ise bir rivayete göre Şef Ali tarafından bulunmuş olması nedeniyle başta Şef Ali ismiyle anılmış, daha sonraları söylene söylene şeftali kebabı olmuş. Kıbrıs’a yolunuz düşerse bu kebabı yemeden dönmeyin yoksa çok üzülürsünüz, bizden söylemesi.
7 – Kolakas kolakas yemeği

İçerisinde bolca besin değeri barındıran yemeklerden biri olan kolakas da Kıbrıs ile bütünleşmiş tatlardan biri. Yemek ismini bölgede bolca satılan ve tüketilen kolakas bitkisinden alıyor. Bu bitki tıpkı patates gibi yumrulu bitkilerden biri olma özelliğine sahip. Yapımında ise kuzu eti, kolakas, salça, karabiber, limon suyu ve bazen de kereviz sapı kullanılıyor. Kıbrıs seyahatinin sizin için yeni olabilecek bu yemeği denemek için muhteşem bir zaman olduğunu söyleyebiliriz.
{product:26658} 8 – Gullurikya kıbrısın meşhur yemekleri

Gullurikya bir yemek değil; ancak yörenin bir hayli meşhur tatlılarından biri. Un, su ve keçiboynuzu ya da harnup olarak bildiğimiz pekmez ile yapılıyor. Tadı ise alışkın olduğumuz pek çok tatlıdan oldukça farklı; ancak endişe etmeyin oldukça lezzetli. Ayrıca tatlı ada mutfağının da en eski tatlarından biri olarak biliniyor. Faydasını saymakla bitiremeyeceğimiz keçiboynuzu pekmezini bolca barındırması nedeniyle de gullurikyayı şifa niyetine de olsa denemenizde fayda var.

Yorumlar

Sevgi özcemoğlu 
01.01.2022
ödevimde çok işime yaradı çok teşekkürler
metin ant 
23.02.2018
Kıbrıs’ta Akdeniz balıklarının tadına bakmadan, o güzel ahtapot, kalamar ve enfes salatalardan bahsetmek istedim. Girne ve Mağusa’da enfes restoranlar mevcut.