Kendini Aşan Bir Dünya: Hindistan

Kendini Aşan Bir Dünya: Hindistan

Paylaş
Anonim  
Eklenme: 25 Aralık 2012
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Kendini Aşan Bir Dünya: Hindistan

Bir ülkeden çok bir kıtayı çağrıştıran Hindistan, kendi başına bir dünya…

Bu ihtişamlı kristalin her yüzü, bir başka kültürü, farklı bir dili, inancı ve etnik kökeni temsil eder. İnsanlık tarihinin girdapları burada görülür. Hayata dair sırların ipuçlarına burada rastladığını söyleyenlerin sayısı az değildir. Yakın gelecekte süper güç olacağı düşünülen Hindistan, yeryüzünün olanca zenginliğini yansıttığı gibi yoksulluğun her çeşidini de barındırıyor. Büyük kentler iç göçle karşı karşıya. Kaldırımlarda yaşayan ailelerin sayısı giderken artıyor, kaynakların adil paylaşımı konusunda itirazlar yükseliyor. Her şeye rağmen, Hindistan’da en çarpıcı tezatlar günlük hayatın sıradanlığı içinde eriyip gidiyor.

Bütün şımarıklığıyla kendini açığa vuran şaşaanın yanı başında tevekkül içinde bir dinginlik ve huzur ortamı bulmak işten bile değil. Güçlü ile güçsüz, zayıf ile besili, gaddar ile merhametli, hepsi ama hepsi bu ikilikler dünyasında bir arada yaşıyor. Gece ile gündüz nasıl birbirini izliyorsa, hayat ile ölüm de birbirinin içinden doğuyor. Güneşin doğuşu gibi batışı da küçük ayinlere sahne oluyor.

{ad:0}

Güneşin aydınlattığı her yer bir diğerinden ne kadar farklıysa insanlar da birbirinden o kadar farklı; dilleri ötekine uymuyor, inançları değişik, kültürleri bambaşka. Bu ülkede 18 resmi dil ve binlerce yerel aksan konuşuluyor. Kutsal metinlere göre Hindu panteonunda 330 milyon ilah bulunuyor. Bu ilahlardan her biri en büyük ve tek yaratıcı olan Brahman’ın belirli bir özelliğinin tezahürü olarak resim ve heykellerle temsil ediliyor. Ülkenin kuzeyini boydan boya Himalaya dağ silsilesi kapılıyor. Hint Yarımadası’nı İç Asya’dan ayıran bu bölge kadim Tibet kültürünün etkisinde.

Haberin tamamı için: MNG Box / Aralık 2012

Benzer Yazılar