Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
İstanbul’u Bir de Buradan Seyredin: Pierre Loti Tepesi

İstanbul’u Bir de Buradan Seyredin: Pierre Loti Tepesi

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 02 Ocak 2022
 • Son Güncellenme: 16 Ocak 2024
İstanbul’u Bir de Buradan Seyredin: Pierre Loti Tepesi

İstanbul’un en mistik atmosferini soluyacağınız yerlerden biridir Eyüp. Kutsal kitaplarda sabrıyla anlatılan, dirayetiyle övülen Eyüp Sultan Hazretleri’nin kabri, kabre yuva olan yüzlerce yıllık camisi ve camiyi mesken tutan güvercinleriyle dünyanın hiçbir şehrinde yakalayamayacağınız fotoğraf kareleri sunar size. Hele ki günün sakin zamanlarında içli içli okunan bir ezan vaktine denk gelirseniz, asırlık enerjisinin bedene yüklediği ruh halinden olsa gerek; avlusunda öylece durup evrenin sesini kısar, çırpınan kanatların vokal yaptığı bir sessizliği dinlersiniz.

{ad:0}

Pierre Loti Tepesi ise bu sessizliğin bitiminde, caminin hemen yanındaki dik yamacı çıkıp vardığınız manzaralı noktada kalıyor. Manzaralı nokta dediysek; karşınızda kıyılarla cilveleşen bir deniz, denizin ortasında yalnız bir ada ve bu görüntüyü çerçeveleyen yapı siluetleri ile İstanbul’un en güzel tablolarından biri bahsettiğimiz!

Pierre Loti Tepesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Pierre Loti Tepesi Nasıl Bir Yer?

Pierre Loti Tepesi

Uzun lafın kısası; burası bu koca şehirde Haliç’in muhteşem manzarasını en iyi izleyebileceğiniz yer. Deniz seviyesinden 55 metre yükseklikteki Pierre Loti Tepesi‘nde Tarihi Kahve, Yeşil Cafe, Aziyade Restaurant ve bir Nargile Evi yer alıyor. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1997 yılında başlayıp 2000 yılında tamamladığı 6 tarihi konağın birleşiminden oluşan Turquhouse Hotel de, 47 odasıyla yerli–yabancı İstanbul gezginlerini ağırlıyor.

Pierre Loti Tepesi’nde Ne Yapılır?

Pierre Loti Tepesi

Tepenin en popüler aktivitesi Tarihi Kahve’de, denize nazır tahta bir masada oturup, ince belli bardaktan demli bir çay içmek! Otantik bir dekorla karşılaşacağınız kahvede manzaralı bir masaya oturmak için bir süre ayakta beklemek zorunda kalabiliyorsunuz. Bu arada nice Yeşilçam filminde aşıkların bu masalarda buluştuğunu ve nice aşkların bu masalarda ilan edildiğini de söylemeden geçmeyelim. Eğer sabah vaktine denk gelirseniz yine manzara karşısında mükellef bir kahvaltı edebilir, Ramazan döneminde iftar veya sahur yapabilir ya da nargile içebilirsiniz.

Pierre Loti Tepesi’nin Tarihi

Pierre Loti Tepesi

Tepeye adını veren Pierre Loti, asıl adı Julien Viaud olan Fransız bir yazar. 1876 senesinde gelip İstanbul’a yerleşen Pierre Loti sık sık buradaki kıraathaneye gelir ve eserlerini de burada yazarmış. O zamanlar adı ‘Rabia Kadın Kahvesi’ olan kıraathane, bu vefalı müdavimden dolayı yazarın adıyla anılmaya başlayınca tepki verenler olmuş. Tepenin adı bir süre sonra Eyüp Sultan Tepesi olarak değiştirilmeye çalışılsa da, bu öneri Büyükşehir Belediye Meclisi’nce reddedilmiş ve Pierre Loti ismi resmi olarak kalmaya devam etmiş.

 "Pierre Loti kimdir?" sorusuna gelince, kedisi bir İstanbul aşığı olup şehre de bir aşk hikayesinin peşinden geldiği rivayet edilmekte. Bir İstanbul Hanımefendisi olan Azidiye Hanımla arasında geçen bağı ölümsüzleştirmek için "Azidiye” adlı bir roman yazmıştır. İster yazdığı eserlerden dolayı olsun ister sahip olduğu ideolojik bakış açısından dolayı dönemin yazarları tarafından çok fazla eleştiriye maruz kalmış bir isimdir.

Milli seyyahımız Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde adı "İdris Köşkü Mesiresi" olarak geçen bölgede çok eskilerden kalma birçok tarihi yapı bulunuyor. İki kitabesinden yola çıkarak 1813 yılına tarihlenen ahşap Kaşgari Tekkesi, önünde üzeri Farsça yazılarla bezeli beyaz bir mezar taşı olan Çolak Hasan Tekkesi, içinde 1589’da vefat eden İskender Dede adında bir Mevlevi kabrinin de bulunduğu Sıbyan Mektebi bu yapılardan birkaçı. Tepeye gidenlerin en çok uğradığı yerlerden ve İskender Dede kabrinin önündeki 3 kuyudan biri olan "Niyet Kuyusu" ise Evliya Çelebi tarafından "içine bakınca gönülden geçenlerin görüldüğü yer" olarak tabir ediliyor. Tepedeki tesiste göreceğiniz bir diğer tarihi yapı da "sarnıç" olup bu yapının Bizans’tan kaldığı fakat Osmanlı döneminde de kullanıldığı biliniyor.

Eyüp’ten Pierre Loti Tepesi’ne Nasıl Gidilir?

<p><img src="https://i.neredekal.com/i/neredekal/75/600x338/65a680eac53a762a7924821e?updated_at=2024-01-16T13:13:14.984Z" border="0" alt="Pierre Loti Tepesi" title="Pierre Loti Tepesi" width="600" height="338" loading="lazy"></p>

<p>Tepeye ulaşmanın en güzel yolu bizce yürüyerek, daha doğrusu tırmanarak gidilen yol. Yaklaşık 900 metrelik parke taşlı dar patikanın iki yanında göreceğiniz eski mezarlıklar İstanbul’un en panoramik manzarasına sahip mezarlıklarından birisi. Tepeye bir diğer keyifli ve manzaralı ulaşım yolu da teleferik. Eyüp’ten İstanbulkart basarak binebileceğiniz teleferik sizi 3 dakikada tepeye çıkarıyor. İndiğiniz yerdeki seyir terasında panoramik manzarayı daha yakınınıza getiren bir de teleskop bulunuyor.</p>

<p>{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}</p>

Pierre Loti Tepesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Pierre Loti Tepesi'ne nasıl çıkılır?

Pierre Loti Tepesi'ne çıkmak için birkaç yöntem var. Araçsız gidiyorsanız Üsküdar – Eyüp vapurlarına binebilir, iskelede inince Eyüp-Piyer Loti

teleferiğine binerek tepeye çıkabilirsiniz. Genel olarak Eyüp’e vardıktan sonra bu TF2 teleferiği ile Pierre Loti’ye gitmiş olacaksınız.

Pierre Loti teleferik kaça kadar açıktır?

Her gün 200 sefer düzenleyen Eyüp-Piyer Loti teleferiği yaz tarifesinde 08.00 – 23.00, kış tarifesinde 08.00 – 22.00 saatleri arasında açıktır.

Pierre Loti saat kaça kadar açık?

Kışın toplam 500 kişilik kapalı alan, yazın ise 1100 kişilik açık alanlarda sabah 07:00-01:00 arasında hizmet verilmektedir.