Işıltılı Fotoğraflarıyla Noel ile Özdeşleşmiş Şehirler

Işıltılı Fotoğraflarıyla Noel ile Özdeşleşmiş Şehirler

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 13 Aralık 2017
 • Son Güncellenme: 21 Aralık 2023
Işıltılı Fotoğraflarıyla Noel ile Özdeşleşmiş Şehirler

Noel, yılın en büyülü zamanlarından biri. Hele bazı şehirler var ki, sanki bir kartpostaldan ya da bir çocuk kitabının sayfalarından çıkmış gibi büyüleyici görüntülere sahne oluyorlar. Yılbaşını böylesine bir masalın içerisinde geçirmek, kurulacak en güzel hayallerden biri olsa gerek. Noel pazarlarının kurulduğu, festivallerin düzenlendiği, buz pateni pistlerinin çocuklarla şenlendiği, çam ağaçlarının süslendiği, tüm sokak ve caddelerin ışıl ışıl olduğu bu şehirler, artık Noel ile özdeşleşmiş durumdalar.

{ad:0}

Viyana

noelde viyana

Avusturya’nın başkenti Viyana, mimarisi ile dikkat çeken Avrupa şehirlerinden biri. Ancak Noel zamanı bu güzel şehre kurulan açık hava Noel pazarları, pırıl pırıl süslemeler ve havasına sinen sıcak şarap kokusu ile oldukça hoş bir atmosfere sahip oluyor Viyana. Burada Noeller geçmişten günümüze hep aynı tarzda kutlanıyor. Bir de tüm bunlara Viyana Boys Korosu’nun konserleri eşlik ediyor.

Woodstock

noelde woodstock

ABD’nin Vermont eyaletine bağlı şirin bir kasaba olan Woodstock, Noel zamanı ziyaretçilerini harika görüntülerle buluşturan yerlerden biri. Sokak ve caddelerin zeminleri genellikle hafif kar tozlarıyla kaplı oluyor ve havaya mütemadiyen çam iğnelerinin kokusu hakim oluyor. Tarihi bir kasaba olan Woodstock’ta, 19. yüzyıl Norveç kültür geleneklerine sahip, Noel öncesi bir festival olan Wassail Weekend Festivali düzenleniyor. Festival kapsamında 50’den fazla at ve binicileri, yılbaşı ve dönem kostümleri, atlı kızaklar ile 19. yüzyıl Noel kutlamalarını içeren bir geçit töreni gerçekleştiriliyor.

Ravoniemi

noelde ravoniemi

Finlandiya’nın Laponya bölgesinin merkezi şehri olan Ravoniemi, dünya üzerinde Noel kutlamalarının en güzel şekilde yapıldığı yerlerden biri. Kuzey Kutup Dairesi’nde yer alan ve Finliler tarafından yaptırılan Santa Claus Köyü (Noel Baba Köyü), bunu kanıtlar nitelikte. Karlarla kaplı çam ormanlarının ortasında bulunan bu sevimli köyde çocuklar, Noel Baba’yla neşeli vakitler geçirebiliyorlar. Köyün içerisinde bir de Elf Okulu yer alıyor. Ravoniemi, Kuzey Işıkları’nın izlenebildiği en iyi seyir destinasyonlarından biri aynı zamanda. Tüm bunların yanı sıra ren geyiği çiftlikleri, buzdan oteller ve meşhur Fin saunaları ile Ravoniemi, soğuk ama bir o kadar da unutulmaz bir yılbaşı deneyimi yaşamak isteyenler için birebir.

Nürnberg

noelde nürnberg

Almanya’nın Nürnberg şehri, Noel pazarı ile bir hayli ünlü diyebiliriz. Nürnberg Noel Pazarı’nı diğer Noel pazarlarından ayıran en önemli özellik ise, burada satılan hediyelik eşyaların, Pazar Konseyi tarafından detaylı olarak incelenmesi ve yalnızca geleneksel el yapımı eşyaların satılmasına izin veriliyor olması. 200’den fazla dükkanın yer aldığı ve her yıl iki milyondan fazla ziyaretçi çeken Nürnberg Noel Pazarı, inanılmaz bir atmosfere sahip oluyor her yıl. Büyüleyici süslemelerle birlikte, zencefilli kurabiyelerin, kavrulmuş tatlı bademlerin ve sıcak şarapların kokusunun da etrafı sardığı Nürnberg’de, orijinal ren geyiği ve Noel kızağından oluşan iki katlı bir atlıkarınca da kuruluyor.

Strazburg

noelde strazburg

Fransa’nın en güzel şehirlerinden biri olan Strazburg, harikalar diyarını andıran bir dizi Noel köyüne ev sahipliği yapıyor. Harika Noel manzaralarının yanı sıra, gastronomik lezzetleriyle de fazlasıyla dikkat çeken bir yanı var şehrin. Noel bisküvileri ve şarapların yanı sıra, yöreye özgü oldukça ilginç tatlarla buluşuyor ziyaretçiler Strazburg’da. Bununla birlikte, Noel programı kapsamında çeşitli konserler ve kültürel etkinlikler de düzenleniyor.

Brugge

noelde brugge

Belçika’nın şehirlerinden biri olan Brugge, tüm bir yıl boyunca çarpıcı bir görüntü sergiliyor ancak şehir asıl Noel zamanı hayat buluyor diyebiliriz. Adeta Ortaçağ görünümünde olan şehrin merkezinde, Noel zamanı geçit töreni düzenleniyor ve kısmen geniş bir buz pateni pisti kuruluyor. Ayrıca şehirde her yıl Snow and Ice Sculpture isminde bir festival gerçekleştiriliyor. Bu yılki festival kapsamında ise, 40 aile tarafından 300 ton buz ve 400 ton kar kullanılarak bir Hobbit Köyü inşa edilecekmiş. Tüm bunlara, enfes sıcak çikolatalar da eşlik ediyor elbette.

Riga

noelde riga

Letonya’nın başkenti olan Riga, benzersiz mimarisi ve her yıl kurulan geleneksel Noel pazarı ile adeta büyülüyor. Riga’da Noeller, daha çok çocuklara yönelik olacak şekilde organize ediliyor. Şehrin meydanını ahşap figürler, midilliler, kuzular ve tavşanlardan oluşan hayvan köşesi, at arabaları, kedi evleri gibi ilginç şeyler süslüyor Noel kapsamında. Elbette her yaştan insana hitap eden leziz zencefilli sıcak kurabiyeler, el yapımı çoraplar, ahşap objeler, desenli eldivenler ve meşhur Letonya balı da pazardaki yerini alıyor. Anlayacağınız Riga, çok sayıda yerel öğe barındırıyor Noel zamanı.

North Pole

noelde north pole

Noel kasabası dendiği zaman akla ilk gelen yerlerden biri Alaska’nın North Pole, yani Kuzey Kutbu kasabası. Kasabada, yılın 365 günü Noel süslemeleri olduğu gibi duruyor. Zaten Santa Clause (Noel Baba) Lane isminde bir sokağı da var kasabanın. North Pole’da, her yılın Aralık ayında, buzdan heykel yarışması düzenleniyor. Pek çok heykeltıraşın buzdan heykeller yaptığı yarışma, Noel Baba Evi’nde gerçekleştiriliyor ve ulusal kanallarda canlı olarak yayınlanıyor.

Tallinn

noelde tallinn

Estonya’nın başkenti olan Tallinn, eski bir Ortaçağ kenti. Günümüzde Noel ruhunu en iyi şekilde yansıtan şehirlerden biri olan Tallinn’in karla kaplı Arnavut kaldırımlı sokakları, fenerlerle parıldıyor adeta. Tallinn, 1441 yılında dünyanın ilk Noel ağacının kurulduğu yer olarak biliniyor aynı zamanda. Bugün, Belediye Sarayı Meydanı’nda hala daha geleneksel olarak bir yılbaşı ağacı kuruluyor. Noel zamanı, bu ağacın etrafına hediyelik eşya ve el sanatları ustalarının elinden çıkma ürünler satan kulübeler, kardan heykeller, Estonya yemek ve içeceklerini bulabileceğiniz tezgahlar ve mini bir hayvanat bahçesi kuruluyor. Tallinn, uluslararası Noel pazarı ve açık hava buz pisti ile adeta bir Noel köyü havasına bürünüyor.

Reykjavik

noelde reykjavik

Biraz soğuk olmasına rağmen Noel ruhunu doyasıya yaşayabileceğiniz şehirlerden biri Reykjavik. İzlanda’nın başkenti olan Reykjavik’in özellik Yule isimli kasabasında ilginç yılbaşı gelenekleri hala daha varlığını sürdürüyor. Bu geleneklerden biri de, Noel Baba tarafından 13 gece boyunca büyük-küçük demeden herkese hediyeler dağıtılması. Birbirinden güzel hediyelik eşyalar ve süslemeler bulabileceğiniz şirin bir Noel pazarı da kuruluyor burada. Bu masalsı Noel atmosferine eşlik eden Kuzey Işıkları, bu zaman dilimini daha da bir efsanevi kılıyor.

Prag

noelde prag

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olan Prag, görkemli gotik mimarisi ve eşsiz folklorik gelenekleri ile ziyaretçilerini yılın her dönemi büyülemeyi başarıyor. Noel atmosferi burada gerçekten de bir başka hissediliyor. Harika bir şekilde dekore edilmiş ahşap kulübeler, şık hediyelik eşyalar, süslemeler, sıcak şekerlerle kaplı pastalar gibi geleneksel lezzetlerle donatılmış Noel pazarı, Prag’da adeta bir şölen havası yaratıyor. Eksi Şehir Meydanı’nı süsleyen ışıklar ve müzikle doldurulan sokakları ile Prag, Noel döneminin en keyifli geçtiği şehirlerden biri.

Amsterdam

noelde amsterdam

Çeşitli efsaneleri ve gelenekleri ile Hollanda’nın başkenti Amsterdam, Noel zamanında en fazla hareketlenen şehirlerden biri olarak öne çıkıyor. Öyle ki, bu dönem Amsterdam’da tam 26 farklı Noel pazarı kuruluyor. Elbette buz pateni pisti gibi ilgi çekici mekanları da bulunuyor Amsterdam’ın. Bir Noel geleneği olan Hollanda çörekleri de damakları şenlendiriyor. Bir hayli lezzetli olan bu geleneksel çöreklerin, kötü ruhlardan korunma amaçlı tüketildiğine dair bir inanç da var Hollandalılarda.

Breckenridge

noelde breckenridge

ABD’nin Colorado eyaletine bağlı bir şehir olan Breckenridge, ünlü bir kayak kasabası aslında. Ancak Noel zamanı Breckenridge, sanki Victoria dönemine ait bir Noel kasabasına dönüşüyor adeta. Aralık ayının ilk hafta sonunda tüm kasabanın aydınlatılması ile başlayan Noel dönemi, kurulan Noel pazarı ile iyice şenleniyor. Eski dönem yılbaşı kutlamalarının ciddi bir yansımasını Breckenridge’de yaşamak mümkün.

Leavenworth

noelde leavenworth

ABD’nin Washington eyaletine bağlı bir Bavyera köyü olan Leavenworth, Noel ruhunun en güzel şekilde yaşandığı yerlerden biri. 5-21 Aralık tarihlerinde düzenlenen Noel Aydınlatma Festivali kapsamında, hediyelik eşya dükkanları, Noel karakterleri ve göz kamaştıran ışıltıları ile oldukça şenleniyor Leavenworth. Cuma günleri ise Noel Baba, çocukları şarkılar ve meyveler eşliğinde karşılıyor. Leavenworth’da ışıl ışıl geçen Noel dönemi, bembeyaz karlarla taçlanıyor.

Avrupa Noel pazarlarını da keşfedin!