Ege'nin Doğal Güzelliğinin Aynaları: Göller

Ege'nin Doğal Güzelliğinin Aynaları: Göller

Paylaş
Burak Delibacak  
Eklenme: 08 Haziran 2021
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Ege'nin Doğal Güzelliğinin Aynaları: Göller
Doğal yollarla oluşmuş göller, Ege Bölgesi’nin doğal zenginliğini tanımak isteyenlere paha biçilemez fırsatlar sunuyor. Üstelik her biri konuklarına farklı aktivitelere odaklanarak keyifli vakit geçirme fırsatı veriyor. Eğer gezilecek yerler listenize hangilerini ekleyeceğinize karar veremiyorsanız, bu yazının devamında sıraladığım seçenekleri değerlendirmeye alabilirsiniz. Karagöl Ege'nin Doğal Güzelliğinin Aynaları: Göller

{ad:0} Listemizin ilk sırasında, Yamanlar Dağı’ndaki Karagöl bulunuyor. Krater gölü, yalnızca 35 hektarlık alanı kaplıyor. Ancak etrafını saran sık orman dokusunun etkisiyle misafirlerine göz alıcı güzellikte manzaralar sunuyor.

Çoğu İzmirlinin favori günübirlik gezi rotası konumundaki Karagöl’e gittiğinizde doğa yürüyüşü, bitki ve hayvan gözlemi gibi aktivitelerle uğraşabilirsiniz. Hatta ulaşımın kolay olduğu Karşıyaka tarafındaki yolu tercih edenler için burası, enfes bir yol bisikleti parkuru niteliği taşıyor. Yol boyunca sık sık mola verip körfezin panoramik manzarasını seyre dalabilirsiniz.

Antik dönemlerde, Kibele’ye inandığı için Olimposluların hışmına uğrayan Tantalos’un yeraltı dünyasına atıldığı yarığın bulunduğu noktada olduğuna inanılan Karagöl’e, Sabuncubeli tarafından çıkanlara ise derin vadiler eşlik ediyor. Gerçi yolun bozuk olması sebebiyle bu taraftaki yolculuk biraz sıkıntılı geçebiliyor. Ama karşılaşılan manzaralar, bu sıkıntıları gayet çekilebilir kılıyor.

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri} Marmara Gölü Ege'nin Doğal Güzelliğinin Aynaları: Göller

Koruma altında olmasına rağmen son hızla yok olma noktasına doğru ilerleyen Marmara Gölü, birçok doğa tutkunu gezginin Manisa gezilecek yerler listelerinin gediklisi konumunda yer alıyor.

Kentin en küçük ilçelerinden biri olan Gölmarmara’ya gayet yakın konumdaki doğa harikası oluşum, 1940’lı yıllara kadar konuklarına tüm güzelliğini cömertçe sergiliyormuş. Ancak bahsettiğim yıldan itibaren Gediz Havzası’ndaki tarım alanlarının sulanması amacıyla rezervuar haline getirilmesi, ekosistemine ağır darbe vurmuş.

Marmara Gölü, buna rağmen kendisini ziyarete gelen gezginlere harika manzaralar sunmaktan geri kalmıyor. Ayrıca sayıları eskiye nazaran azalmakla birlikte farklı kuş türlerinin barınma alanı olma özelliği taşıyor.

{search:manisa-otelleri,Manisa Otelleri} Sülüklü Göl Ege'nin Doğal Güzelliğinin Aynaları: Göller

Eğer Manisa tatiline ayırdığınız süre kısıtlıysa, Marmara Gölü’nü göremeyeceğiniz için sakın üzülmeyin. Çünkü kentin kalbine gayet yakın konumdaki bir diğer seçenek olan Sülüklü Göl ile bu açığı kolayca kapatabilirsiniz.

Spil Dağı’nda ziyaret edilebilecek en güzel yerlerden biri olan Sülüklü Göl, güzelliği nedeniyle bir zamanlar şehzadelerin gözdesi olmuş. Kimisi burada oba kurup inzivaya çekilmiş. Bazılarıysa göl çevresinde avlanarak zaman geçirmeyi tercih etmiş.

Göl, Spil Dağı’nda yürüyüşe çıkanlar için ideal bir mola yeri konumunda. Yıl boyunca doğa fotoğrafçıları tarafından da sık sık ziyaret ediliyor. Sadece yağmur suları ile beslenen bu doğa harikası çeşitli kaplumbağa, balık ve kurbağa türlerine barınma olanağı sağlıyor.

Bafa Gölü Ege'nin Doğal Güzelliğinin Aynaları: Göller

Aydın’ın Söke ve Muğla’nın Milas ilçeleri arasında yer alan Bafa Gölü, tam bir aktivite cenneti. Üstelik göl, sahip olduğu kültürel ve doğal zenginlik sayesinde sadece konuklarının bilgi dağarcığını genişletmek ya da farklı duygular yaşatmak ile yetinmiyor. Aynı zamanda bereketli sularından avlanan tatlı su ürünleri vasıtasıyla gezginlere unutulmaz gastronomik deneyimler yaşatıyor.

Gündüz saatlerinde göl çevresinde birçok aktiviteye odaklanma imkânı bulabilirsiniz. Örneğin Söke tarafındaki kıyı kesimine giderseniz, rahatça kuş gözlemi yapabilirsiniz. Benzer fırsatları yakalamak adına Menet Adası’na odağınızı çevirmeyi düşünebilirsiniz.

Tekne turlarına katılarak Menet dışındaki adaları da detaylıca tanıma imkânına kavuşabilirsiniz. Gölün çeşitli noktalarındaki irili ufaklı kara parçalarından bazıları tarihi kalıntılara ev sahipliği yapıyor. Tabii konu tarih olunca, Karia Yolu’nun Bafa’ya uzanan kısmını ve Karahayıt Köyü yakınındaki kaya resimlerini ve Herakleia Antik Kenti’ni de unutmamak gerekiyor.

{search:mugla-otelleri,Muğla Otelleri} Gölcük Yaylası Krater Gölü Ege'nin Doğal Güzelliğinin Aynaları: Göller

Fotoğraf: Simav Belediyesi
Aslında listenin son sırasında Kütahya’nın bir zamanlar en büyük sulak alanı konumundaki Simav Gölü’nü koyacaktım. Fakat 1967 yılından itibaren bu göl, plansız tarım faaliyetlerinin odağına yerleştiği için Gölcük Yaylası’ndaki türdeşini sizlere anlatmaya karar verdim.

Yaylanın kalbindeki krater gölü; doğa yürüyüşü ve gözlem yapmak, kamp yapmak ve fotoğraf çekmek için ideal yapıda. Oksijen seviyesi yüksek olduğu için başta atletizm milli takımı olmak üzere birçok ekibin çevresinde antrenman yaptığı göl, tüm bu özellikleri nedeniyle yetkililer tarafından "Kütahya’nın Abantı" haline getirilmeye çalışılıyor.

Dolayısıyla Gölcük Yaylası Krater Gölü’nü en bakir haliyle hafızanıza kazımak için biraz acele etmeniz gerekiyor.

{search:kutahya-otelleri,Kütahya Otelleri}