Bozcaada Bağbozumu Festivali Ne Zaman?

Bozcaada Bağbozumu Festivali Ne Zaman?

Paylaş
Esra Serbes  
Eklenme: 08 Kasım 2016
 • Son Güncellenme: 07 Şubat 2024
Bozcaada Bağbozumu Festivali Ne Zaman?

Tarihi dokusunu yıllar boyu korumuş bir tatil beldesi... Bozcaada! Hem uygun fiyatlı hem de samimi bir tatil deneyimi arayanların uğrak noktalarından biri olan Bozcaada, yaz aylarının bitişi ile sonbaharı selamlarken geleneksel Bağ Bozumu Festivali düzenliyor. Şehrin eski geleneklerini hatırlamak, tarihi dokusunu korumak ve ziyaretçilere keyifli vakitler geçirtmek için düzenlenen bu festival, bölge çapında sonbaharı selamlamak ile özdeşleşmiş. Eylül ayının ilk haftasında düzenlenen Bağ Bozumu Festivali, ziyaretçiler için adeta bir şenlik havasında düzenleniyor. Yerli ve yabancı turistlere unutulmaz anılar yaşatan bu festivalin detaylarına gelin birlikte göz atalım. 

{ad:0}

{search:bozcaada-otelleri,Bozcaada Otelleri}

Bozcaada Bağbozumu Festivali Ne Zaman?

Yıllardır aynı tarih aralığında düzenlenen Bozcaada Bağ Bozumu Festivali, 2024 yılında 1-3 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Kalabalık gruplar ve aileler için adeta ideal bir hafta sonu etkinliğine dönüşen bu festival, adada bulunan şarap üreticilerinin üzüm bağlarında düzenledikleri bağ bozumunu simgeliyor. Bağ bozumu, üzümlerin şarap yapmak için yeterli olgunluğa gelmesi demek. Aynı zamanda şarap üreticileri sonbahar aylarını en iyi şarap yapım ayları olarak gördüklerini söylüyor, bu nedenle bağ bozumu dönemleri yerel üreticiler için büyük önem taşıyor. Eylül ayında, yapraklar sararmaya başlamışken adeta yaza bir veda niteliği taşıyor Bağ Bozumu Festivali. Ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatmak için de çeşitli etkinlikler ve oyunlar düzenleniyor.

{search:bozcaada-butik-otelleri,Bozcaada Butik Otelleri}

Bozcaada Bağbozumu Festivali Etkinlikleri

Bağ Bozumu Festivali'nin en çok dikkat çeken aktivitelerinden biri, Bağ Bozumu turları. Festivalin düzenlendiği günlerde iki saatte bir düzenlenen bu turlar, ziyaretçilere üzüm bağlarını yakından görme fırsatı tanıyor. Tam bir şenlik havasında düzenlenen bu turlara katılan ziyaretçilere hediye olarak hasır sepetler dağıtılıyor, ardından da yerli üzüm üreticilerinin kamyon ve römorkları eşliğinde çalgılar ve sazlarla bağ bozumu yapılacak seralara doğru yola çıkılıyor. Gelenekselleşmiş bu festival, üzüm ve şarap severlerin keyifli bir hafta sonu geçirmesi için tasarlanmış. Aynı zamanda gidilen bağlarda üzüm türleri ve nasıl toplanacakları hakkında katılımcılara bilgiler veriliyor, her katılımcıdan bağdan üzüm toplanması isteniyor. Bağ Bozumu Festivali, hem bağcılara hem de katılımcılara keyifli vakitler geçirtmeye devam ediyor. 

Festivalde yapılan etkinlikler bununla da sınırlı kalmıyor elbette. Festival süresinde Bozcaada adasında çeşitli yarışmalar ve yerel sanatçılar ile konserler de düzenleniyor. Yapılan yarışmaların ardından katılımcı kadınlar arasından "Adanın Üzüm Güzeli" ve "En İyi Çavuş Üzümü" seçiliyor. Keyifli yarışmaların iki gün boyunca sürdüğü Bozcaada, Bağ Bozumu Festivali esnasında adeta bir çarşı oluyor. Festival süresi boyunca yerel satıcılardan ev yapımı üzüm şarapları, reçeller, pekmezler ve Bozcaada'ya özgü diğer lezzetler sokaklar boyunca tezgahlarda satışa çıkarılıyor. Aynı zamanda tatil beldelerinin vazgeçilmezlerinden takı standları da Bozcaada'da sokakları renklendiriyor.

Bozcaada Bağbozumu Festivali Boyunca Nerede Konaklanır?

Bozcaada'ya Sanat Bozumu Festivali için gitmişken birkaç gün konaklamadan dönmeyin. Aynı zamanda samimi bir tatil beldesi olan Bozcaada, doğallığı ve tarihi yapılarıyla şehir hayatından sıkılanlara mükemmel bir tatil köyü fırsatı sunuyor. Bozcaada'ya gittiğinizde bu tarihi dokuyu iliklerinize kadar hissetmek isterseniz, otellerin yanı sıra, yerel işletmeler tarafından kurulmuş pansiyon ve tatil köylerini tercih edebilirsiniz. Bu pansiyonlarda Bozcaada'ya özel köy kahvaltısı yapabilir, bölgede bulunan şarap fabrikalarını ziyaret edebilir, hatta tarihi Rum yapılarını da görebilirsiniz.

Bozcaada Bağ Bozumu Festivali’ne gelmişken konaklama için otel ve pansiyonları tercih etmek zorunda değilsiniz. Daha uygun fiyatlı ve samimi bir haftasonu geçirmek isterseniz, Bozcaada kamp alanını öneririz. Burada ister kamp malzemelerinizi kendiniz getirin, isterseniz de yerel işletmelerden kiralayın, her türlü kamp yapacak bir nokta bulabilirsiniz. Hatta kamp alanlarında portatif duş ve çeşitli dükkanlar da sizlere daha konforlu bir kamp deneyimi yaşatmak için özel olarak kurulmuş.

{search:bozcaada-kamplari-otelleri, Bozcaada Kampları}

Tatilinizi daha doğal ve samimi bir yerde geçirmek isteyenlerden iseniz, Bozcaada tam size göre. Özellikle Bağ Bozumu Festivali zamanında yerel Bozcaada'lı köylüler ile bolca sohbet edebilir, kendinizi kasabanın canlı havasında keyifli vakit geçirirken bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar