Bayram Trafiğini Nasıl Atlatacağınıza Dair Yol Tavsiyeleri

Bayram Trafiğini Nasıl Atlatacağınıza Dair Yol Tavsiyeleri

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 06 Haziran 2018
 • Son Güncellenme: 23 Mart 2024
Bayram Trafiğini Nasıl Atlatacağınıza Dair Yol Tavsiyeleri

Bayram günü ya da arife günlerinin en yoğun olduğu şey araç trafiği. Dolayısıyla kuralsız sürücüler, acemilik ya da gerginlik derken bayram trafiğine denk gelmek korkutucu olabiliyor. Bir nevi öğrenilmiş çaresizlik diyebiliriz aslında bu durum için. Olabildiğince farklı saatlerde yola çıkmaya çabalayacak olabilirsiniz ancak bayram trafiğine takılma riski her zaman var. ''Yapacak bir şey yok'' diye düşünmeden önce, sizin için hazırladığımız bu yazıya bir göz atmak isteyebilirsiniz. Zira sizi bir büyük gerginlikten kurtarmanın yollarını uzun zamandır düşünüyorduk. Hazır bayram da geliyorken işinize yarayacak bayram yolculuğunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında önerileri sizler için derledik. Bakarsınız buradan birkaç tavsiye yakalayabilirsiniz.

{ad:0}

Aracınızın Gerekli Bakımlarını Yaptırın

bayram tatili

Çok sayıda insan bunu atlıyor ancak her sene, özellikle bayram dönemlerinde artan trafik kazası haberleri hepimizin içini acıtıyor. kimileri tatile, kimileri ise memleket ziyaretine gidiyor ancak dikkatli olmak ve önceden önlem almakta fayda var. Dolayısıyla aracınızın tüm kontrollerini yaptırdığınızdan emin olun. Unutmayın her zaman tatil yapma ihtimaliniz var fakat bazı hataların geri dönüşü olmayabilir.

Yola Çıkma Zamanınızı İyi Ayarlayın 

yola çıkmak

Bayramda ne zaman yola çıkılır, bayram trafiği ne zaman başlar soruları direksiyon başındaki her insanın kafasını kurcalayan sorulardan bir tanesi. Aslında bunun tek bir cevabı yok. Bu noktada yapılacak en mantıklı şey size en uygun ve çevrenin en uygun olduğu saatleri belirlemek. Şöyle ki kendinizi en iyi yine kendiniz tanıyorsunuz. Gündüz yolculuğu benim için daha iyi diyorsanız arife günü öğle vakitleri trafik açısından daha sağlıklı bir seçim olabilir. Yol durumu da önemli konulardan olduğundan bir önceki iş gününü hesaba katarsak iş çıkış saati pek uygun olmayacaktır. Ya da gece yolculuğunda daha iyiyim diyorsanız yanınızda araba kullanabilen bir kişinin daha olması size yarar sağlayacaktır. Şayet böyle biri yoksa uykunuzu iyi almakta fayda var!

Gideceğiniz Rotayı Önceden Belirleyin 

yollar

Gideceğiniz yere daha önce hiç gitmediyseniz önceden bunun araştırmasını yapın. Özellikle yolculuk esnasında navigasyon kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Böylelikle yoldaki olası kaza durumlarını ya da yol çalışmalarını önceden görmüş olacaksınız bu da sizi olası aksaklıklardan kurtaracaktır.

Mola Planlaması Yapın 

mola

Gideceğiniz lokasyonun ne kadar süreceğine göre belli planlamalar yapabilirsiniz... Eğer yanınıza yolluk, vs. gibi şeyler alacaksanız, ihtiyaç molaları dışında mola vermeyin. Fakat es geçmek istemeyeceğiniz bir takım yol üstü duraklar olabilir, hatta bununla ilgili olarak daha önce yazdığımız bir yazıda sizin için birkaç tanesini sıralamıştık. Yol üstü lezzet durakları için listemizi inceleyebilirsiniz. Ortalama iki saatte bir çay-kahve ya da açıklık durumunuza göre yemek molası vermek yol boyu yaşayacağınız yorgunluğu en aza indirgeyecektir. Tamamen varış saatinize göre 15’er, 30’ar dakikalık molalar yeterli gelecektir. Ben fazla fazla dinlenmek istiyorum diyenler için ise mola saatinizi varış aciliyetine göre planlayabilirsiniz.

Dönüş Yoluna Çıkmak İçin Geç Kalmayın! 

dönüş

Tatil yaptığınız yerde insanların davranışlarından ne zaman yola çıkacaklarını anlayabilmeniz mümkün fakat bu her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Bayram dönüş trafiği riskinden kurtulmak için belli seçenekleri de değerlendirmek gerekebilir. Örneğin tatilin son gününde insanlar genelde sabahtan yola çıkmayı uygun buluyor ve haliyle müthiş bir trafiğin ortasında buluyor kendini. Eğer 9-12 saatlik bir yoldan dönecekseniz yola her zaman sabaha karşı çıkmaya çalışın. Eğer 3-6 saatlik yoldan dönecekseniz de 11-12 uygundur. . Özellikle 3-6 saatlik yoldan döneceklerin akşamüstüne kalmamasını öneririz, çünkü uzun yoldan gelenler sabahtan yola çıktıkları için akşamüstü onlarla denk gelme ihtimaliniz oldukça yüksek.

Her Zaman İhtimal Vardır! Trafiğe Psikolojik Olarak Hazırlanın

kahverengi tabela

Araç kullanmanın en önemli unsuru aslında kurallara uymaktır. Ne olursa olsun bütün önlemleri alsanız bile uzun yolculuklarda trafiğe denk gelme ihtimaliniz var. Dolayısıyla buna kendinizi psikolojik olarak hazırlayın ve gerekli kurallara uyduğunuzdan emin olun, tatil boyu rahatlayacağınızı kendinize hatırlatın ve yolculuğun tadını çıkarın.

Ama Ben Hala Gerginim, Diyenlere 

bayram trafiği

Çevrenizde pazar araştırması yapabilir,. kim nereden gidiyor, hangi yolu kullanıyor bunları öğrenebilirsiniz... Doğru planlama olası sorunların önüne geçer. Unutmayın, gerginlik paniğe, panik de yanlış kararlar almanıza sebebiyet verir. Biraz rahat olmakta ve önceden önlem almakta her zaman yarar vardır. Artık en kötü krizi fırsata çevirir, trafiğe denk gelirseniz arabada birkaç oyun oynarsanız. 

Yorumlar

Yücel ali dur 
30.07.2020
Gerginsen yola çıkmayacaksın kardeşim, En iyisi sen marş yap hiç bir şey düşünme git ve gel
maral hrm 
27.07.2020
ilk defa uzun yola cikicam ve hem cok heyecanliyim hem biraz stresli cunku 3 jisi gidiyoruz ve sadece bende soforluk var uzerimde buyuk sorumluluk hissediyorum ama insallah basaracagim cok tedbirli olmak lazim . yaziniz beni pozitif yonde etkiledi. tesekkur ederim
tokay ceritoğlu 
08.06.2018
Orta yaş ve üzeri tek sürücü olunca, 2 saatte bir ara vermek şart. Uykuyu tam almadan yola özellikle 9-10 saatlik yola çıkmak da bir risk, İstanbul'dan çıkmak ve geri dönmek bir çile, her zaman TV haberlerinde söz konusu oluyor, İzmir de üzücü şekilde İstanbul'a benzemeye başladı, diğer önerilere katılıyorum.
Benzer Yazılar